Stijn van der Meer scoort op het EK in 2016 het winnende punt in de wedstrijd tegen Italië.

Honkbal

CEB en ESF willen gezamenlijk toernooi in 2018

CEB en ESF willen gezamenlijk toernooi in 2018

Stijn van der Meer scoort op het EK in 2016 het winnende punt in de wedstrijd tegen Italië.

Stijn van der Meer scoort op het EK in 2016 het winnende punt in de wedstrijd tegen Italië.
Foto: © FIBS/Ezio Ratti

De Europese honkbalbond CEB en de Europese softbalbond ESF zijn een gezamenlijk onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor een gecombineerd internationaal honkbal- en softbaltoernooi voor de beste zes landen van Europa.

De werknaam voor het nieuwe toernooi is vooralsnog omgedoopt tot Top 6. Het evenement moet al in 2018 de beste Europese honkbal- en softballanden samenbrengen op één toernooi. “De samenwerking en de weg die we hiermee zijn ingeslagen, moeten het honkbal en softbal in Europa nog verder versterken”, laten CEB-voorzitter Didier Seminet en ESF-voorzitter Gabriel Waage in een verklaring weten.

Het tweetal werd begin februari van dit jaar tijdens een gezamenlijk congres van de CEB en ESF in Belgrado gekozen als nieuwe voorzitter. Zij werden daarmee de opvolgers van de Nederlandse voorzitters Jan Esselman (CEB) en André van Overbeek (ESF).

Olympisch kwalificatietoernooi

Het idee voor het internationale toernooi werd in 2016 ingebracht door de Fransman Didier Seminet, op dat moment nog kandidaat-voorzitter voor het CEB. Recent werd het voorstel aangenomen tijdens de bestuursvergaderingen van beide Europese federaties. De kansen voor een dergelijk toernooi worden op dit moment onderzocht door de Nederlandse bestuursleden Roderick Balk (CEB) en Petra Arends (ESF). Na goedkeuring van de plannen wordt de speellocatie van het nieuwe toernooi bepaald.

De Top 6 neemt in 2018 mogelijk de plaats in van het Europees kampioenschap honkbal, waarvan de organisatie door de CEB was toegewezen aan het Duitse Regensburg. Andrea Marcon, de nieuwe voorzitter van de Italiaanse honkbalbond FIBS, liet eerder al weten dat dit EK met een jaar was uitgesteld om dienst te kunnen doen als Olympisch kwalificatietoernooi.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal