De nieuwe bondscoach Gilberto Gerali (tweede van links) naast zijn voorganger Marco Mazzieri (tweede van rechts).

Honkbal

Tweede keuze Gerali nieuwe bondscoach Italië

Tweede keuze Gerali nieuwe bondscoach Italië

De nieuwe bondscoach Gilberto Gerali (tweede van links) naast zijn voorganger Marco Mazzieri (tweede van rechts).

De nieuwe bondscoach Gilberto Gerali (tweede van links) naast zijn voorganger Marco Mazzieri (tweede van rechts).

Niet de beoogde Mauro Mazzotti, maar de tweede keuze Gilberto Gerali is gisteravond aangesteld als nieuwe bondscoach voor Italië. De afgelopen jaren maakte Gerali al als assistent-coach deel uit van de technische staf van de Azzurri. In 2015 was Gerali hoofdcoach van het Europese team, dat deelnam aan de Asia Winter Baseball League.

Volgens eigen verklaring aan de Honkbalsite, is Mauro Mazzotti zelf uit de besprekingen met de Italiaanse bond gestapt, toen er te lang getalmd werd. Mazzotti, voorheen bondscoach in Spanje en Griekenland, werd door vele Italiaanse deskundigen beschouwd als de grote favoriet om als nieuwe bondscoach Marco Mazzieri op te volgen.

Zelfs de nieuwe voorzitter Andrea Marcon bevestigde in maart nog dat de in Milaan woonachtige en in San Marino actieve general manager Mazzotti één van de beste kandidaten was en op 8 april als de nieuwe bondscoach gepresenteerd zou worden.

Stil

Maar het bleef stil bij de FIBS, waar men de afgelopen twee weken toch rekening bleef houden met Mazzotti. Gisteren joeg de Italiaanse bond in Rome om 18.00 uur de kogel door de kerk: de nieuwe 56-jarige bondscoach heet Gilberto Gerali uit Parma. Vandaag om 10.00 uur wordt hij voorgesteld aan het Olympisch commitee CONI en om 12.00 uur volgt een persconferentie.

Gerali behoorde bij het vorig jaar gehouden Europees kampioenschap in Hoofddorp nog als bullpen-coach tot de technische staf van toenmalige bondscoach Marco Mazzieri. In het komende najaar maakt hij tegen het Nederlands Koninkrijksteam zijn debuut als eindverantwoordelijk bondscoach van Italië.

Asia Winter Baseball

Gerali werd geboren in Parma op 12 maart 1961. Als speler kwam hij uit voor Crocetta (1985), Parma (1986-87) en Reggio Emilia (1988). Als coach debuteerde Gerali in 1989 bij Collecchio, waarmee hij in drie jaar tijd promoveerde naar de Serie A1. In 1993 werd hij general manager van Parma. Gerali keerde in 1997 terug naar Reggio Emilia en bleef daar tien seizoenen. In 2007 leidde hij wederom Parma, waarmee hij in 2010 verrassend landskampioen werd.

Bij de Azzurri was Gerali assistent-coach vanaf het wereldkampioenschap 2007 tot en met de World Baseball Classic in maart van dit jaar. Nederlandse spelers had hij onder zijn hoede als manager van de Europese selectie bij de Asia Winter Baseball in 2015. Tijdens deze Aziatische winter profcompetitie had Gerali in zijn technische staf onder meer de beschikking over oud-international Eugene Kingsale en voormalig hoofdklassecoach Ivan Rodriguez.

Verrassing

Hoewel de nieuwe bondsvoorzitter Marcon in zijn verkiezingscampagne veel veranderingen had beloofd in vergelijking met het regime Fraccari, blijft er bij de technische keuzes veel bij het oude. Zoals eerder door de Honkbalsite werd geciteerd, klaagde de vorige bondscoach Mazzieri over de stremming in de ontwikkeling van nieuwe pitchers in Italië. Het mag dus als een verrassing worden beschouwd, dat Bill Holmberg terug keert als pitching-coach bij de Azzurri en ook nog steeds eindverantwoordelijke blijft van de Italiaanse academie in Tirrenia.

Andere identieke elementen zijn Alberto D’Auria en Augusto Medina. Daarentegen wordt er wel een nieuwe hitting-coach aangesteld: de vorig jaar bij Bologna als speler en aanvoerder gestopte Claudio Liverziani. Als één der eerste profspelers uit Italië bereikte hij zijn top op AA-niveau bij Seattle Mariners, waarna hij bij Rimini en Bologna vijf keer landskampioen werd. Met de Azzurri werd Liverziani twee keer Europees kampioen. Hij deed bovendien mee aan de Olympische Spelen van 2000 en 2004.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal