Jeffrey Arends (Hoofddorp Pioniers) wordt binnengehaald na zijn driepunten-homerun.

HB Hoofdklasse

Neptunus en Pioniers in top vier

Neptunus en Pioniers in top vier

Jeffrey Arends (Hoofddorp Pioniers) wordt binnengehaald na zijn driepunten-homerun.

Jeffrey Arends (Hoofddorp Pioniers) wordt binnengehaald na zijn driepunten-homerun.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Curaçao Neptunus en Hoofddorp Pioniers hebben zich met een goed weekeinde beiden gemeld in de top vier van de hoofdklasse. De Rotterdamse landskampioen was driemaal te sterk voor De Glaskoning Twins, terwijl Pioniers ongeslagen bleef tegen Pickles UVV. HCAW presteerde iets wat de club al in tien jaar niet meer was gelukt. Daarmee gaat de Bussumse club momenteel aan de leiding in de hoofdklasse.

HCAW boekte deze week twee overwinningen op DSS en heeft daarmee de eerste plaats in het klassement alleen in handen gekregen. Met de twee zeges kwam het totaal van opeenvolgende overwinningen voor de Bussumse ploeg op zes. Dat is voor HCAW de beste serie in de reguliere competitie sinds tussen 15 april en 6 mei 2006 zeven wedstrijden op rij werden gewonnen.

De ijzersterke seizoenstart met zeven zeges in de eerste negen wedstrijden heeft HCAW nu aan de leiding van het klassement gebracht. De honkballers van de nieuwe hoofdcoach Roeland Henrique voelen echter de hete adem van Curaçao Neptunus en Hoofddorp Pioniers in hun nek. Deze twee teams klommen met een sweep dit weekeinde op naar de respectievelijk derde en vierde plaats. De twee clubs hebben allebei al een week vrij achter de rug en volbrachten dit weekeinde de inhaalrace.

Bram Grooten aan slag voor De Glaskoning Twins. Met zijn ploeg wacht hij nog altijd op de eerste winst van het seizoen.

Bram Grooten aan slag voor De Glaskoning Twins. Met zijn ploeg wacht hij nog altijd op de eerste winst van het seizoen.
Foto: © Rob Jelsma

Door de overwinningen van Curaçao Neptunus en Hoofddorp Pioniers zag De Glaskoning Twins het gat met de concurrentie groeien. De Oosterhoutse nummer zeven wacht na negen wedstrijden nog altijd op de eerste overwinning en heeft inmiddels een achterstand van zes punten op nummer zes Pickles UVV.

DSS – HCAW

De honkballers van HCAW zorgden vrijdagavond voor een sensationele overwinning. Op het pitchen van oud-ploeggenoot Sander Helmendach scoorde de Bussumse ploeg al driemaal in de eerste inning en nog eens negen keer in de tweede slagbeurt voor HCAW. In deze inning sloeg Delano Selassa met een driehonkslag de eerste drie punten binnen, waarna Raoell Kortstam met een homerun voor de laatste drie runs in deze inning zorgde.

HCAW kwam dat duel uiteindelijk tot zestien hits, waaronder drie voor Selassa (3 uit 6) en Vince Rooi (3 uit 4). Jim Ploeger kreeg de winst op zijn naam. In de eerste vijf innings hoefde hij maar één hit, de enige honkslag van DSS dit duel, te incasseren. Ook zaterdag had DSS weinig in te brengen tegen HCAW. Met Kaj Timmermans op de heuvel volgde in Bussum de tweede overwinning. Timmermans hoefde in 6 2/3 inning slechts twee hits toe te staan en leidde zijn ploeg naar een 4-1 winst.

Zondag werd het een stuk spannender. DSS wist vanaf de zesde inning een 1-6 achterstand weg te werken en uiteindelijk in de tiende inning zelfs de winst naar zich toe te trekken. Nadat de Haarlemse defensie in de eerste helft van de tiende inning Dylan Koster op de thuisplaat had uitgeschakeld voor de laatste uit, scoorde Odion Gouverneur (vier wijd) in de gelijkmakende slagbeurt op een walk-off hit van Kevin Nieveld het winnende punt.

Curaçao Neptunus – De Glaskoning Twins

Stijn van der Meer keerde dit weekeinde terug in de line-up van Curaçao Neptunus.

Stijn van der Meer keerde dit weekeinde terug in de line-up van Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Inmiddels heeft ook Curaçao Neptunus zich weer in de kop van het klassement gemeld. De Rotterdammers verloren vorige week hun eerste twee wedstrijden van het seizoen, maar verdienden in de drieluik tegen De Glaskoning Twins deze week zes punten om omhoog te klimmen naar de derde positie in het klassement.

Dwayne Kemp (3 uit 5) sloeg vrijdagavond drie tweehonkslagen en zorgde daarmee voor drie punten, terwijl catcher Daniel Fernandes met een driehonkslag twee ploeggenoten over de thuisplaat stuurde. Niettemin overtrof De Glaskoning Twins zijn tegenstander in aantal honkslagen (10-11). Succes leverde het niet op, want ondanks een Oosterhoutse eindsprint bleven de punten in Rotterdam: 10-5.

Een dag later voegde Kemp nog eens twee tweepitters aan zijn totaal toe. Dat was ditmaal goed voor drie binnengeslagen punten en één gescoord punt. Door nog eens drie punten van Benjamin Dille (4 uit 4) liep Curaçao Neptunus in vier slagbeurten uit naar de 4-8 winst. De genadeklap volgde zondag. Stijn van der Meer, die recent werd ontslagen door Houston Astros en zaterdag zijn rentree in de hoofdklasse had gemaakt, scoorde in de eerste inning het eerste punt. Curaçao Neptunus stopte hierna niet met scoren tot er na vijf innings een 16-0 voorsprong op het scorebord stond. Voor de Rotterdammers sloeg Gianison Boekhoudt een homerun, terwijl pitcher Kevin Kelly (7-2-2-1) een volledige wedstrijd gooide en geen enkel punt toestond.

Pickles UVV – Hoofddorp Pioniers

Gianni Frolijk sneuvelt in een dubbelspel. Korte stop Jelle Blaauw gooit de bal naar het eerste honk,

Gianni Frolijk sneuvelt in een dubbelspel. Korte stop Jelle Blaauw gooit de bal naar het eerste honk,
Foto: © Jan Kruijdenberg

Timo van Ancum (4-4-3-1) gooide voor UVV vrijdagavond een uitstekende wedstrijd. Hij stond pas de eerste honkslag toe toen Quintin de Cuba in de vijfde inning de bal het rechtsveld in sloeg voor een tweehonkslag. Negen innings lang wist Pickles UVV daardoor in het spoor te blijven van Hoofddorp Pioniers. Uiteindelijk trokken de bezoekers in de verlenging alsnog de winst naar zich toe. In de tiende inning profiteerde de ploeg van hoofdcoach Dè Flanegin van twee veldfouten, waardoor na een driehonkslag van Sander Paap Pioniers kon uitlopen van 2-2 naar de 2-4 winst.

Zaterdag gooide pitcher Chris Pfau tien strikeouts in de eerste zeven innings, terwijl Hoofddorp Pioniers via drie runs in de eerste en vier punten in de vijfde inning op een comfortabele voorsprong kwam. In de zevende inning bracht Mark Smit de 8-3 eindstand op het scorebord.

Ook zondag morste Hoofddorp Pioniers geen punten. Jeffrey Arends (derde inning) en Brennan Nijhof (vierde inning) sloegen met homeruns elk drie punten binnen. Daarmee maakte het tweetal het verschil in het duel, dat uiteindelijk met 11-5 door de Hoofddorpse thuisploeg werd gewonnen. Vier van de vijf Utrechtse punten werden gescoord in de derde inning. Eerst sloeg Bryce Cherry met zijn tweehonkslag drie ploeggenoten binnen, waarna hij zelf kon scoren door een veldfout.

Uitslagen derde speelronde:
DSS – HCAW: 0-17 (7 innings)
HCAW – DSS: 4-1
DSS – HCAW: 8-7 (10 innings)

Curaçao Neptunus – De Glaskoning Twins: 10-5 (8 innings)
De Glaskoning Twins – Curaçao Neptunus: 4-8
Curaçao Neptunus – De Glaskoning Twins: 16-0 (7 innings)

Pickles UVV – Hoofddorp Pioniers: 2-4 (10 innings)
Hoofddorp Pioniers – Pickles UVV: 8-3
Hoofddorp Pioniers – Pickles UVV: 11-5

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse