De try-outs voor de nationale U12-selectie werden vorige maand gehouden bij UVV in Vleuten.

EK U12 2017

Nederland start EK U12 tegen titelverdediger

Nederland start EK U12 tegen titelverdediger

De try-outs voor de nationale U12-selectie werden vorige maand gehouden bij UVV in Vleuten.

De try-outs voor de nationale U12-selectie werden vorige maand gehouden bij UVV in Vleuten.

De Nederlandse honkbaltalenten zijn al direct voor hun eerste wedstrijd op het aankomende Europees kampioenschap voor spelers van 12 jaar en jonger gekoppeld aan een loodzware tegenstander. Op Sportpark De Paperclip in Vleuten opent Oranje het EK tegen titelverdediger Duitsland. Het is voor de tweede keer in de historie dat het toernooi in Nederland wordt gehouden.

Negen landen strijden van maandag 10 tot en met zaterdag 15 juli op de velden van hoofdklasser UVV om de Europese titel bij de pupillen. Nederland is tijdens het EK U12 in Utrecht ingedeeld in poule A en treft daarmee op de openingsdag op 10 juli direct titelverdediger Duitsland.

Duitsland veroverde vorig jaar oppermachtig de Europese titel. De Duitse pupillen bleven in zes wedstrijden ongeslagen en wonnen onder meer in drie innings met 2-35 van Roemenië. Pas in de finale tegen het eveneens nog ongeslagen Tsjechië speelde Duitsland de volledige zeven innings. Daarin werd met 9-2 gewonnen. Het was nog maar de eerste keer dat Duitsland deelnam aan het EK.

Selectie

Na Duitsland treft Nederland achtereenvolgens ook Oostenrijk (woensdag 12 juli) en Frankrijk (vrijdag 14 juli). In de andere poule zijn de nationale teams van Tsjechië, Rusland, Polen, Oekraïne en Italië ingedeeld. Tsjechië en Rusland domineerden jarenlang het EK voor pupillen. Tsjechië won negen van de laatste veertien edities en werd in vier andere edities tweede. Rusland won sinds 2002 vijf Europese titels.

De nummers één uit beide poules plaatsen zich voor de finale op zaterdag 15 juli. De nummers twee strijden om de derde plaats. Inmiddels is een start gemaakt met de selectie van spelers voor het Nederlandse U12-team. Op het veld van UVV zijn de eerste trainingen gehouden. Vanaf deze maand start een team met zestien spelers, onder leiding van manager Peter Herkemij, pitching-coach Eric de Vries en assistent-coach Jesse Aussems aan de voorbereiding op het EK.

Afwezigheid

De Nederlandse jeugdploeg keert voor het eerst sinds 2002 terug op het Europees kampioenschap. In dat jaar eindigde Oranje achter Rusland en Tsjechië op een derde plaats. In de twee jaren daarvoor had Nederland nog beslag gelegd op de Europese titel. Nederland won het Europese kampioenschap in 1996, 2002 en 2001 en werd tweede in 1992 en 1993. In 1997, 1999 en 2002 moest Oranje genoegen nemen met een derde plaats.

Ook Italië keert na jarenlange afwezigheid terug op het EK U12. De Italiaanse honkballers wonnen de eerste editie van het EK in 1992 en veroverden de Europese titel hierna nog vijfmaal. Voor de tweede keer in de historie is Nederland gastheer van het Europees kampioenschap. De eerste keer werd het toernooi in 1999 gehouden op de velden van Rooswijk in Velsen-Noord.

Programma Nederland:
Maandag 10 juli 2017: Duitsland – Nederland (18.00 uur)
Woensdag 12 juli 2017: Nederland – Oostenrijk (18.00 uur)
Vrijdag 14 juli 2017: Frankrijk – Nederland (18.00 uur)
Zaterdag 15 juli 2017: Finaleronde

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2017