Tom de Blok in actie op de World Baseball Classic.

Honkbal

Profdebuut voor pitcher Tom de Blok

Profdebuut voor pitcher Tom de Blok

Tom de Blok in actie op de World Baseball Classic.

Tom de Blok in actie op de World Baseball Classic.
Foto: © Henk Seppen

Pitcher Tom de Blok heeft gisteravond zijn officiële debuut als profhonkballer gemaakt. Voor West Michigan Whitecaps stond hij als reliever in de thuiswedstrijd tegen Clinton LumberKings in drie innings geen enkel punt toe. Ondanks het sterke optreden van De Blok ging het duel in het Fifth Third Ballpark met 4-5 verloren.

Ruim drie jaar nadat De Blok, nog voordat hij een wedstrijd had gespeeld, vrijwillig zijn contract met Seattle Mariners had ontbonden, heeft de Nederlandse pitcher gisteravond alsnog zijn profdebuut gemaakt. Naar aanleiding van zijn goede prestaties tijdens de recent gehouden World Baseball Classic had de honkballer van L&D Amsterdam een overeenkomst aangeboden gekregen van Detroit Tigers. De afgelopen weken verbleef De Blok al in de Verenigde Staten om zich voor te bereiden op zijn debuut bij West Michigan Whitecaps.

Uiteindelijk werd hij  afgelopen zaterdag aan het roster van het Class A-team van Detroit Tigers toegevoegd. De Blok is nog maar de eerste speler uit de hoofdklasse sinds Kalian Sams in 2007, die de Rookie League overslaat en direct één trede hoger in de Minor League van start gaat. Slechts negen andere hoofdklassers begonnen hun profcarrière op Class A-niveau, waaronder de latere Major Leaguers Win Remmerswaal, Robert Eenhoorn en Rikkert Faneyte. Ferenc Jongejan werd in 2001 de laatste pitcher uit de Nederlandse hoofdklasse die zijn profdebuut op Single A-niveau had gemaakt.

Gevaar

In de Class A Midwest League nam De Blok het gisteravond met West Michigan Whitecaps op tegen Clinton LumberKings. In de vijfde inning kwam hij, bij een 0-5 achterstand, op de heuvel als vervanger voor Zac Houston. Last van zenuwen had De Blok gisteravond in het met 1.361 toeschouwers gevulde Fifth Third Ballpark niet. De eerste zes tegenstanders schakelde De Blok uit, waarbij hji Anthony Jimenez terug naar de dug-out stuurde met drie slag.

Pas in de zevende inning moest de Nederlandse pitcher de eerste honkloper toestaan nadat Gareth Morgan een honkslag had geslagen. Na nog eens drie snelle nullen was het gevaar geweken en had De Blok zijn tegenstanders drie innings lang puntloos gehouden. Vanaf de zevende inning nam Trent Szkutnik het pitchen over van De Blok. Inmiddels had West Michigan Whitecaps in de vijfde inning de achterstand verkleind tot 2-5. Dat werd zelfs 4-5 na nog eens twee runs in de achtste inning, maar de ploeg van De Blok slaagde er niet in om de winst naar zich toe te trekken. De Blok had uiteindelijk in drie innings 24 pitches nodig, waarvan er zeventien slag waren.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal