De 269 assists in twee seizoenen van Tim Schaareman zijn goed voor een derde plaats in de clubhistorie.

Honkbal

Tim Schaareman in AMC Gold Glove Team

Tim Schaareman in AMC Gold Glove Team

De 269 assists in twee seizoenen van Tim Schaareman zijn goed voor een derde plaats in de clubhistorie.

De 269 assists in twee seizoenen van Tim Schaareman zijn goed voor een derde plaats in de clubhistorie.

De 21-jarige Tim Schaareman is onderscheiden voor zijn uitstekende seizoen in dienst van Park University. De honkballer uit Delft werd verkozen tot het Gold Glove Team van de American Midwest Conference. Schaareman is blij met de erkenning: “Dat ik deze onderscheiding heb mogen ontvangen als korte stop in een conference waar zoveel talent rondloopt, is natuurlijk een grote eer. “

Nadat Schaareman in zijn debuutjaar voor Park University, onderdeel van de  National Association of Intercollegiate Athletics (NAIA), al de startende korte stop was in alle 48 wedstrijden en aanvallend tot een slaggemiddelde was gekomen van .316 met 31 binnengeslagen punten, wist hij zich de afgelopen maanden nog verder te verbeteren.

Aanvallend kwam de Nederlandse binnenvelder in 47 wedstrijden tot 55 honkslagen (.329). Schaareman leidde zijn team uit Parkville (Missouri) in vrijwel alle aanvallende categorieën, waaronder honkslagen (55), homeruns (4) en gestolen honken (15). Eind april sloot hij zijn seizoen sterk af. In de laatste vier wedstrijden scoorde Schaareman acht van de 31 punten voor de Pirates, sloeg twee homeruns in één wedstrijd en had een slaggemiddelde van .533.

Onderscheiding

Nog belangrijker dit seizoen was zijn verdedigende aandeel voor de Pirates. Schaareman maakte als korte stop slechts veertien veldfouten (.937). Zijn 139 assists waren de op één na meeste uit de historie van Park University. Het leverde Schaarman uiteindelijk een plek op in het 2017 AMC Gold Glove Team. Hij werd daarmee slechts één van de twee spelers van Park University dit seizoen met een dergelijke onderscheiding in de sterke American Midwest Conference.

Tim Schaareman leidde dit seizoen de Pirates in een groot aantal aanvallende klassementen.

Tim Schaareman leidde dit seizoen de Pirates in een groot aantal aanvallende klassementen.

De nominaties werden bekendgemaakt vlak voor de start van de strijd om het kampioenschap in de American Midwest Conference. De ploeg van Schaareman was met een negende plaats al uitgeschakeld voor de titel. De honkballers van hoofdcoach Cary Lundy, bezig aan zijn vijftiende seizoen, wonnen de afgelopen drie maanden 23 van de 47 wedstrijden.

Positiefs

“Dit seizoen had heel goed moeten zijn voor ons. Maar helaas zijn bepaalde dingen fout gelopen, waardoor we ons conference toernooi hebben misgelopen. Dat is wel een teleurstelling”, blikt Schaareman terug op zijn tweede jaar bij de Pirates. “Dat mijn teamgenoot en ik allebei deze onderscheiding hebben gekregen, is gelukkig toch nog iets positiefs voor ons en zeker ook voor het team.”

Nu het seizoen voor de Pirates voorbij is, begint voor Schaareman de zomervakantie. Daarin voegt hij zich niet voor een derde jaar op rij bij Rossville Rattlers in Mid-Plains Collegiate League. Hij hoopt de komende periode een stage af te kunnen ronden. Volgend jaar keert Schaareman terug naar Missouri voor zijn laatste seizoen bij Park University. “De combinatie van school en honkbal is geweldig”, vertelt hij. “Ik krijg de kans om elke dag het spelletje te spelen waar ik van houd en daar bovenop heb ik ook nog de mogelijkheid om verder te leren. Daar ben ik zeer dankbaar voor.”

Hoofdklasse

De 21-jarige Schaareman kwam tussen 2011 en 2013 in 23 wedstrijden voor het Haagse AdoLakers uit in de hoofdklasse. Hierna vertrok hij naar de Verenigde Staten om uit te komen voor de hoogaangeschreven University of Nebraska-Omaha. Zijn officiële debuut volgde in 2015, waarna hij in dat seizoen in totaal tien wedstrijden speelde voordat hij de overstap maakte naar Park University.

De uit Delft afkomstige Schaareman kreeg zijn honkbalopleiding bij Blue Birds uit Delft en Tsunami Baseball Academy. Hij wist het te schoppen tot de verschillende nationale jeugdteams, waarmee hij onder meer in 2011 deelnam aan het wereldkampioenschap in Mexico en in 2013 aan het WK in Zuid-Korea.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal