Van der Meer: "Ik heb wel veel geleerd op de trainingen van de MLB'ers".

Honkbal

Stijn van der Meer over Astros en WBC

Stijn van der Meer over Astros en WBC

Van der Meer: "Ik heb wel veel geleerd op de trainingen van de MLB'ers".

Van der Meer: “Ik heb wel veel geleerd op de trainingen van de MLB’ers”.
Foto: © Claudia Kerkhoff

Stijn van der Meer, de Meest Waardevolle Speler van het EK in Hoofddorp in september 2016, kreeg recentelijk van de Houston Astros te horen dat hij zijn spullen mocht pakken. Van der Meer die speelde bij het Advanced Class A team van de Houston Astros, de Buies Creek Astros, moest plaats maken voor een speler uit het Low A team. “Ik heb niet het gevoel dat ik heb kunnen laten zien wat ik waard ben”, aldus de 24-jarige korte stop, die zich inmiddels in Nederland weer bij de selectie van Curaçao Neptunus heeft gevoegd.

Van der Meer werd in de zomer van 2016 in de 34e ronde gedraft door de Houston Astros. Kort daarna maakte hij zijn debuut bij de GCL Astros en al snel werd hij doorgestuurd naar het Low A team, de Greenville Astros. In 19 wedstrijden met Greenville kwam hij met 22 honkslagen tot een slaggemiddelde van .301. In 2017 begon de Nederlandse binnenvelder het seizoen een niveau hoger, hij speelde echter slechts in zes wedstrijden waarna de Astros het contract met Van der Meer ontbonden.

Afspraak

Aan het begin van het seizoen had de 24-jarige Van der Meer een afspraak gemaakt met Houston Astros. “Als de Astros zou zien dat ik weinig vooruitgang maakte, wilde ik dat de club me meteen zou ontslaan”, vertelt hij. “Zeker omdat ik al wat ouder was in vergelijking met de meeste spelers in mijn team, wilde ik niet slechts als opvulling in de organisatie worden gebruikt.” De Astros ging akkoord met dit voorstel van Van der Meer en zou na ongeveer tweeëneenhalve maand bepalen wat het plan was met de Nederlander.

“In plaats van tweeëneenhalve maand werden het twee weken voordat ik mijn koffers kon pakken”, concludeert Van der Meer. “Ik heb niet het gevoel dat ik heb kunnen laten zien wat ik waard ben, maar het blijft business.” Van der Meer heeft hierover ook met DSS-pitcher Tom Stuifbergen, die ook ervaring in het Amerikaanse profhonkbal heeft, gepraat. Hij vertelde hem het volgende: “Als je met een auto naar Parijs moet rijden en je kunt kiezen tussen een Beetle en een Porsche, is de keuze snel gemaakt.” Van der Meer heeft dan ook niets tegen de organisatie van de Houston Astros en vertelt dat de club vooruit loopt op andere organisaties met allemaal technische snufjes. “We trainden met sensoren in onze knuppels en droegen ondershirts die allemaal data over de speler doorgaven aan de trainers. Dat zijn dingen waarover ik nog niets heb gehoord bij andere organisaties.”

World Baseball Classic

Stijn van der Meer keerde vorige week voor Curaçao Neptunus terug in de hoofdklasse.

Stijn van der Meer keerde vorige week voor Curaçao Neptunus terug in de hoofdklasse.
Foto: © Claudia Kerkhoff

Tijdens het Europees kampioenschap was hij dan wel de Meest Waardevolle Speler, of hij bij de selectie voor de WBC zou zitten was nog maar de vraag. De vrijwel definitieve 28-hoofdige selectie was bekend en Van der Meer stond niet op de lijst. Niet heel gek als je namen als Didi Gregorius, Xander Bogaerts, Andrelton Simmons en Jonathan Schoop in het binnenveld hebt. Wel reisde hij mee naar Arizona voor het trainingskamp dat ter voorbereiding op de World Baseball Classic werd gehouden. “Ondanks dat ik niet bij de selectie zat, zag ik het trainingskamp als goede voorbereiding op het seizoen”, aldus Van der Meer.

In Arizona liet de korte stop zo’n goede indruk achter, dat hij alsnog een plaats in de selectie wist te verdienen. “Toen ik op de laatste dag hoorde dat ik alsnog bij de selectie was gevoegd, was dat natuurlijk een mooie verrassing. Ik had mijn koffer ingepakt voor twee weken Arizona, dus ik moest regelen dat er wat meer kleding en dergelijke mijn kant opkwam om in Seoul, Tokyo en Los Angeles te dragen.” De Astros had er ook geen probleem mee dat zijn speler ervaring op zou doen op zo’n toernooi van wereldklasse. Van der Meer kwam echter niet veel tot spelen toe. “Ik was hier op voorbereid en begrijp het volledig. Ik heb wel veel geleerd op de trainingen van de MLB’ers!”

Toekomst

Sinds Van der Meer weer in Nederland is, heeft hij bij Curaçao Neptunus twee wedstrijden gespeeld. De ploeg uit Rotterdam kampt momenteel met wat problemen in de pitching staff wegens ziektes en blessures. Mogelijk wordt er nog versterking gezocht vanuit het buitenland om in de Europa Cup voor de hoofdprijs te gaan. “We gaan in Regensburg ons uiterste best doen om aan het einde met de beker in onze handen te staan, verder is natuurlijk het behalen en winnen van de Holland Series ook dit jaar weer het doel!”, aldus Stijn van der Meer.

Of Van der Meer nog terug wil naar de Verenigde Staten weet hij nog niet. “Ik heb net in Nederland alles weer een beetje geregeld. Ik word ook ouder. Het wordt daardoor ook steeds moeilijker om de top te bereiken. Maar als er een club naar mij toe komt met een goed aanbod, zal ik er zeker naar kijken. Maar ik ga niet zelf op zoek naar een profclub.”

Zoveel indruk

Van der Meer heeft in het afgelopen half jaar meerdere wedstrijden in Azië gespeeld. In november was hij met het Koninkrijksteam in Tokyo voor de Samurai Warmup Series en in maart tijdens de World Baseball Classic in Seoul en wederom in Tokyo. “De ervaringen in Azië zijn voor mij alleen maar positief, de hoeveelheid en het enthousiasme van de fans alleen al maken zoveel indruk, prachtig. Ook een club in Azië zou me leuk lijken, maar wederom geldt dat ik hier in Nederland alles net heb geregeld en dat er dus een goed aanbod moet komen.”

Het ziet er dus naar uit dat de korte stop vooralsnog even in de pinstripes van Curaçao Neptunus te bewonderen is op de Nederlandse velden. Morgen, zondag 7 mei, speelt hij met Neptunus game 3 van de serie tegen HCAW in de Rob Hoffman Vallei in Bussum.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal