Roelie Henrique legt een stootslag neer voor HCAW.

HB Hoofdklasse

HCAW en DSS slaan belangrijke slag

HCAW en DSS slaan belangrijke slag

Roelie Henrique legt een stootslag neer voor HCAW.

Roelie Henrique legt een stootslag neer voor HCAW.
Foto: © Alfred Cop

De honkballers van HCAW en DSS hebben vandaag hun slag geslagen. Met overwinningen op respectievelijk Curaçao Neptunus en Hoofddorp Pioniers voorkwamen zij een sweep. L&D Amsterdam bleef tegen hekkensluiter De Glaskoning Twins wel ongeslagen en keerde daarmee na een week rust weer terug aan de kop van het klassement.

Curaçao Neptunus, L&D Amsterdam en Hoofddorp Pioniers, de beste drie ploegen van het afgelopen seizoen, hebben dit weekeinde een klein gat geslagen met de concurrentie. De honkballers van HCAW wisten zich tussen deze grootmachten echter dapper staande te houden. Dankzij een knappe overwinning op titelverdediger Curaçao Neptunus verdedigde de Bussumse ploeg zelfs zijn plaats in de kop van het klassement.

Ook DSS deed vandaag goede zaken. De Haarlemse ploeg van hoofdcoach Jerry Breek snoepte twee belangrijke punten af van Hoofddorp Pioniers om daarmee de top vier nog wel in het vizier te houden en het verschil met concurrenten Pickles UVV en De Glaskoning Twins te vergroten. Het Oosterhoutse Twins had vanaf dit weekeinde de beschikking over een nieuwe buitenlandse troef. Maar het debuut van de Australische pitcher Jeremy Atkinson leverde vooralsnog niet de eerste overwinning op voor De Glaskoning Twins. Bij Neptunus maakte de Tsjechische international Jan Tomek zijn hoofdklassedebuut.

HCAW – Curaçao Neptunus

In de eerste twee wedstrijden tegen koploper HCAW leek er voor Curaçao Neptunus nog geen vuiltje aan de lucht. Pitcher Diegomar Markwell (10-4-1-1) was vrijdagavond op dreef, gooide in zijn volledige wedstrijd tien keer drie slag en stond alleen een honkslag toe in de derde inning aan Sven Jongejans. Vanaf de vijfde inning liep Curaçao Neptunus van een 0-1 voorsprong uit naar de 0-9 winst. Met name door bijdrages van Benjamin Dille (4 uit 5), Urving Kemp (2 uit 3) en Shaldimar Daantji (2 uit 4).

De Tsjechische international Jan Tomek maakte voor Curaçao Neptunus zijn hoofdklassedebuut.

De Tsjechische international Jan Tomek maakte voor Curaçao Neptunus zijn hoofdklassedebuut.
Foto: © Alfred Cop

Ook zaterdag wist HCAW niet te scoren tegen Curaçao Neptunus. Pitchers Elton Koeiman, Jan Tomek en Berry van Driel hielden de Bussumse honkballers negen innings lang op de nul. Voor de Tsjechische Tomek betekende het zijn debuut in de hoofdklasse. De afgelopen weken kwam hij uit voor het tweede team van Neptunus. Rien Vernooij sloeg in de vierde inning het eerste punt voor de Rotterdamse ploeg binnen en scoorde twee innings later zelf ook het tweede en laatste punt van de wedstrijd. Toch maakte HCAW het zijn tegenstander een stuk moeilijker dan een dag eerder en bleef de hoop op winst levend.

Die overwinning volgde uiteindelijk vandaag. De bezoekers openden zondag in de vierde inning van het derde duel nog wel de score na hits van Christian Diaz, Dwayne Kemp en Gianison Boekhoudt. Maar HCAW knokte zich op het pitchen van Kevin Kelly, die opnieuw de met gezondheidsproblemen afwezige Orlando Yntema moest vervangen, echter direct terug. Seb Visser (vier wijd) kon in de vijfde Bussumse slagbeurt de gelijkmaker scoren op een hit van Boyd Tuhumury, waarna Dylan Koster (honkslag) en Vince Rooi (tweehonkslag) hun ploeg een inning later zelfs op voorsprong brachten. Vanaf de zesde inning sloeg Neptunus nog vier hits en kreeg het driemaal de eerste slagman direct op de honken, maar een tweede Rotterdamse punt bleef uit, waardoor HCAW zijn achtste seizoenzege mocht bijschrijven.

De Glaskoning Twins – L&D Amsterdam

L&D Amsterdam pakte in de drieluik tegen De Glaskoning Twins als enige team deze week de volle buit. De Amsterdamse slagploeg produceerde vrijdag negen honkslagen, waaronder vijf tweepitters. Die bleken cruciaal, want op vier van die tweehonkslagen liepen punten voor L&D Amsterdam binnen. Kenny Berkenbosch zorgde met zijn twee tweehonkslagen voor twee van die runs. Ondertussen hield startend pitcher Rob Cordemans de schade beperkt tot één tegenpunt, die werd gescoord nadat Mick Molenaar de bal voor een solohomerun over de omheining had geslagen. Uiteindelijk wonnen de ‘bezoekers’ op het eigen Sportpark Ookmeer de wedstrijd met 1-8.

De slagploeg van L&D Amsterdam had zaterdag een onaangenaam welkom voor de debuterende Jeremy Atkinson. De Australische pitcher, die afgelopen winter na lang blessureleed uitkwam in de South Australian Baseball League, moest al direct acht punten toestaan in de eerste inning. Linoy Croes sloeg met een driehonkslag de laatste drie punten van deze slagbeurt binnen. Daarmee was de wedstrijd al vroeg beslist en kon uiteindelijk na acht innings bij een 11-1 voorsprong voor L&D Amsterdam het duel worden beëindigd. Pitcher Kevin Heijstek (4-0-6-3) stond in zeven innings slechts één punt toe.

Zondag zette L&D Amsterdam het grof geschut in de vijfde inning in. Via onder meer tweehonkslagen van Max Clarijs en Danny Rombley en een driepunten-homerun van Gilmer Lampe liepen in deze slagbeurt maar liefst zes punten binnen. Dat was ruim voldoende voor de Amsterdamse ploeg, want pitcher Kyle Ward (3-2-4-1) gaf in de eerste zeven innings maar weinig kansen weg. Pas in de zevende inning kon derde honkman Ruigino Joins het eerste en uiteindelijk ook enige punt scoren voor De Glaskoning Twins. Daan Hendrix (3-2-0-0) gooide in de laatste innings de wedstrijd uit, terwijl L&D Amsterdam de eindstand in de negende inning bepaalde op 1-9.

Hoofddorp Pioniers – DSS

DSS voorkwam met winst op zondag een sweep tegen Hoofddorp Pioniers.

DSS voorkwam met winst op zondag een sweep tegen Hoofddorp Pioniers.
Foto: © Rob Jelsma

Pitcher Lars Huijer (8-2-4-2) gooide vrijdagavond tegen DSS zijn eerste complete wedstrijd van het seizoen, terwijl Dudley Leonora (3 uit 4) voor de nodige aanvallende ondersteuning zorgde. De korte stop van Pioniers sloeg punten binnen in de eerste, derde en zesde inning en legde daarmee de basis voor de 6-1 overwinning.

Een dag later hielden Devano Pieter (4 uit 4) en Mitchel Dautzenberg (2 uit 4) DSS wel in het spoor van de Hoofddorpse ploeg, die ondanks een solohomerun van Brennan Nijhof in de derde inning geen enkel moment een veilige voorsprong wist te krijgen. Maar met de gelijkmaker in scoringspositie wist pitcher Maickel Rietel in de negende inning met een strikeout alsnog de 3-4 winst binnen te halen.

Dautzenberg eiste zondag wel een beslissende hoofdrol op. In de negende inning sloeg hij met zijn tweede hit van de dag Levine Gabriëls over de thuisplaat voor het winnende punt. Omar Williams bracht DSS al vroeg in het duel op voorsprong. Na twee strikeouts sloeg hij met een homerun in de eerste inning twee punten binnen. Aanvankelijk leek Hoofddorp Pioniers in de derde inning de verhoudingen te herstellen nadat door tweehonkslagen op rij van Brennen Nijhof en Mervin Garop en een hit van Jeffrey Arends drie ploeggenoten over de thuisplaat werden geslagen. Maar vanaf de vijfde inning stonden pitchers Donny Breek, Tim Halderman en Reggie Bomberg geen enkele honkslag meer toe en trok DSS alsnog de winst naar zich toe.

Uitslagen vierde speelronde:
De Glaskoning Twins – L&D Amsterdam: 1-8
L&D Amsterdam – De Glaskoning Twins: 11-1 (8 innings)
De Glaskoning Twins – L&D Amsterdam: 1-9

HCAW – Curaçao Neptunus: 0-9
Curaçao Neptunus – HCAW: 2-0
HCAW – Curaçao Neptunus: 3-1

Hoofddorp Pioniers – DSS: 6-1
DSS – Hoofddorp Pioniers: 3-4
Hoofddorp Pioniers – DSS: 3-4

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse