Italië gaat de komende week op zoek naar nieuw talent.

Honkbal

Italië gaat op zoek naar eigen jeugd

Italië gaat op zoek naar eigen jeugd

Italië gaat de komende week op zoek naar nieuw talent.

Italië gaat de komende week op zoek naar nieuw talent.
Foto: © FIBS

De Italiaanse bond FIBS houdt de komende week op negen verschillende plaatsen sollicitaties voor jonge spelers uit geheel Italië. Voor de leeftijdsgroepen van 12 jaar en jonger (U12) en van 15 jaar en jonger (u15) worden sessies gehouden op de eilanden Sardinië (Sassari en Iglesias) en Sicilië (Paterno) en op het vasteland van Italië in Rome, Bologna en nog noordelijker steden tot en met Verona.

De sollicitanten en hun ouders moeten op de website van de bond een formulier invullen en een oproep van de bond afwachten om zich dan op een middag te melden voor hun test als pitcher, catcher, binnen- of buitenvelder en als slagman, alsmede als loper over dertig meter en zestig yards onder het oog van bondscoaches.

Afstanden

De data zijn uitsluitend op schooldagen vrijdag 12 mei en maandag 15 tot en met vrijdag 19 mei. De afstanden, die de sollicitanten moeten afleggen om hun test te bereiken, zijn naar Nederlandse begrippen soms enorm. In Collecchio ten zuiden van Parma verzamelen de spelers uit onder andere de noordwestelijke provincies Piemonte en Val d’Aosta, maar die reizen dan zeshonderd kilometer uit en thuis.

Spelers uit de zuidelijk helft van Italië (behalve Calabria en Sicilië) moeten helemaal naar Rome reizen over afstanden tot duizend kilometer uit en thuis. De bedoeling van de Italiaanse bond is talenten te ontdekken voor het idee van Team Italia: nationale selecties met eigen kweek en zonder importspelers.

Duidelijke eerste stap

La Gazzetta dello Sport, het grootste sportdagblad van Italië met losse nummers zeven dagen per week te koop over de hele wereld, merkte bij het begin van het seizoen al weer op dat de Italian Baseball League dit jaar nog meer Venezolanen en andere buitenlanders telt dan verleden jaar onder het bewind van bondsvoorzitter Riccardo Fraccari.

Zijn opvolger Andrea Marcon beloofde zijn best te doen voor de ontwikkeling van Italiaanse talenten en hogergenoemd project is daarvan een duidelijke eerst stap. In juni en juli volgen de volgende oproepen aan de Italiaanse jeugd met het oog op de mondiale honkbalranglijst van de wereldhonkbal- en softbalbond (WBSC), waarbij de prestaties van jonge talenten zo zwaar meewegen, dat eventueel succes van profspelers bij de World Baseball Classic weinig of niets oplevert.

Importspelers

Hoewel Italiaanse clubs inmiddels al weer diverse buitenlandse spelers hebben teruggestuurd, telde de Gazzetta in april ongeveer twintig Venezolanen, vier Dominicanen, drie Cubanen en twee Amerikanen. Totaal dus ongeveer dertig buitenlanders naast de vele importspelers met ook (recht op) een  Italiaans paspoort in de Italiaanse competitie van acht clubs met 72 veldposities.

Het aantal posities dat open blijft voor eigen kweek, blijft dus ook dit seizoen nog sterk beperkt. Omdat er ook regels zijn voor het aantal spelers per soort paspoort, wordt er soms heftig geklaverjast door de coaches in de dug-outs. Zelfs topclub Rimini ging onlangs in de fout door in een wedstrijd tegen Novara een speler met een verkeerde soort paspoort te laten invallen. Gelukkig verloor de Italiaanse en Europese finalist 2016 de wedstrijd, want anders had Novara protest ingediend en had de Italiaanse bond weer met een akelige rechtszaak gezeten.

Reguliere competitie

De eerste fase van de reguliere competitie van de Italian Baseball League was na drie weekeinden van twee wedstrijden al weer voorbij. In Girone A deelden Bologna en Nettuno de eerste plaats met vijf overwinningen uit zes wedstrijden, gevolgd door Parma met 2 en Padule met 0 zeges. De enige ongeslagen ploeg in april was San Marino met 6 uit 6 in Girone B, gevolgd door Novara met 3, Rimini met 2 en Padova met 1 uit 6 wedstrijden.

De tweede fase is in het eerste weekeinde van mei begonnen met veel regenval op de honkbalvelden, waardoor wedstrijden werden onderbroken, uitgesteld en afgesteld. Wel voltooid werden de twee wedstrijden tussen de Europese clubs Rimini en San Marino. In april had Rimini beide thuiswedstrijden tegen San Marino met 1-3 verloren, maar in de tweede fase won Rimini beide wedstrijden: 5-3 in eigen huis en 0-6 uit in San Marino. Programma van de Europese clubs in het komend weekend: Bologna – Novara, Nettuno – San Marino en Parma – Rimini.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal