EK 2019

Europese honkbalbond maakt uitstel EK bekend

Europese honkbalbond maakt uitstel EK bekend

Foto: © Alfred Cop

Het Europees kampioenschap wordt met een jaar verplaatst om zodoende in 2019 te kunnen dienen als kwalificatie voor het Olympisch kwalificatietoernooi. De Europese honkbalbond CEB heeft dit besluit vandaag officieel bekendgemaakt. Als gastheer van het aankomende EK werd in 2015 al Duitsland aangewezen.

Afgelopen april sprak de nieuwe Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon al over de plannen rondom de verplaatsing van het Europees kampioenschap. Een officiële bevestiging van de CEB bleef tot vandaag uit. Het verzoek om de 35e editie van het EK een jaar op te schuiven is afkomstig van de World Baseball Softball Confederation.

De WBSC wil hiermee de Europese titelstrijd laten dienen als kwalificatie voor het Olympisch kwalificatietoernooi. Daarmee krijgen de vijf beste teams op het aankomende EK de kans om in maart 2020 samen met het sterkste team uit Afrika te strijden om een toegangsbewijs voor de Olympische Spelen van 2020. De nummer twee van dat toernooi krijgt een herkansing tijdens een laatste kwalificatietoernooi, waaraan ook deelnemers van andere regionale kwalificatietoernooien aan deel gaan nemen.

Kwartfinales

Het Europees kampioenschap in 2019 wordt gehouden in Duitsland. Daarvoor heeft de CEB de velden van de Duitse Bundesliga-clubs Bonn Capitals en Solingen Alligators als speellocatie aangewezen. Het wordt de zesde keer dat een Duitse stad gastheer is van een Europees kampioenschap. De eerste keer in 1957. Hierna werden ook de Europese kampioenschappen in 1969, 2001, 2010 en 2014 gehouden.

Tijdens de 35e editie van het EK wordt voor het eerst sinds 2003 weer gespeeld zonder finalepoule, maar kunnen de beste zes teams zich via kwartfinales en halve finales plaatsen voor de eindstrijd. Het Nederlands Koninkrijksteam verdedigt in Duitsland zijn titel, die het vorig jaar september in Hoofddorp veroverde ten koste van de verrassende finalist Spanje.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2019