Kenny Berkenbosch (L&D Amsterdam) slaat de bal langs Vince Rooi.

HB Hoofdklasse

L&D Amsterdam loopt verder uit

L&D Amsterdam loopt verder uit

Kenny Berkenbosch (L&D Amsterdam) slaat de bal langs Vince Rooi.

Kenny Berkenbosch (L&D Amsterdam) slaat de bal langs Vince Rooi.
Foto: © Alfred Cop

De honkballers van L&D Amsterdam hebben deze week in de serie tegen HCAW de volle buit binnengehaald. Met drie overwinningen op de nummer twee heeft de Amsterdamse formatie van hoofdcoach Charles Urbanus zijn eerste plaats verder verstevigd. Curaçao Neptunus en Hoofddorp Pioniers deelden de punten en moeten dinsdag opnieuw aan de bak om de verregende wedstrijd van zaterdag in te halen.

Na de eerste vijf speelrondes hebben de nummers twee (HCAW) en zes (Pickles UVV) beiden zeven wedstrijden verloren. Daartussen staan Hoofddorp Pioniers en Curaçao Neptunus met elk vier verliespartijen. Hun onderlinge wedstrijd van zaterdag verregende en wordt nu aankomende dinsdagavond ingehaald. De winnaar van dat duel neemt dinsdagavond de tweede positie in het klassement over van HCAW. Het wordt voor dat team de hoogste klassering van dit seizoen.

De Bussumse ploeg wist de goede seizoenstart deze week geen vervolg te geven L&D Amsterdam. HCAW verloor driemaal op rij van de Amsterdamse koploper en zag daarmee de achterstand op L&D Amsterdam verder oplopen. In punten heeft Amsterdam inmiddels een voorsprong van zes punten op HCAW. De Amsterdammers hebben nu zes wedstrijden op rij gewonnen en daarmee de langste series overwinningen dit seizoen van HCAW en Curaçao Neptunus geëvenaard.

L&D Amsterdam – HCAW

In alle drie de wedstrijden tegen HCAW had L&D Amsterdam de pitching goed voor elkaar. HCAW opende donderdag nog wel aanvallend en scoorde op drie hits, waaronder twee tweehonkslagen, al drie runs in de eerste inning. Maar startend pitcher Rob Cordemans herstelde zich sterk en stond hierna geen punt meer toe. Danny Rombley leidde in de vierde inning L&D Amsterdam terug in de wedstrijd. Met zijn homerun nam hij Kenny Berkenbosch mee over de thuisplaat en bracht hij beide ploegen weer in evenwicht. Een inning later besliste de thuisploeg via vijf hits de wedstrijd: 5-2. Max Clarijs en Gilmer Lampe sloegen in deze slagbeurt een tweehonkslag, terwijl Nick Urbanus de bal zelfs voor drie honken het midveld in ramde.

Zaterdag begon pitcher Kevin Heijstek (5-1-4-0) sterk. Hij moest wel al meteen in de eerste inning een punt incasseren, maar schakelde hierna met behulp van zijn veld elf tegenstanders op rij uit voordat Seb Visser (tweehonkslag) in de vijfde inning als volgende speler voor HCAW veilig de honken wist te bereiken. Ondertussen had L&D Amsterdam via een tweepunten-homerun van Linoy Croes in de tweede inning de leiding in de wedstrijd overgenomen. Hierna liepen de Amsterdammers uit tot 1-5 in de achtste inning. Pas nadat Visser in de negende inning opnieuw raak sloeg, wist HCAW weer te scoren. De rechtsvelder van de Bussummers sloeg met zijn tweede hit van de dag twee ploeggenoten binnen. Voldoende voor de winst was het niet. Die ging uiteindelijk met 3-5 naar L&D Amsterdam.

De derde overwinning volgde op zondag. Remco Draijer opende de aanval met een hit, waarna tweehonkslagen van Zerzinho Croes en Gilmer Lampe L&D Amsterdam op een 2-0 voorsprong brachten. Twee innings later was die voorsprong na nog eens vijf hits opgelopen tot 6-0. Daarmee was de wedstrijd, die uiteindelijk eindigde in een 9-2 overwinning, al vroeg beslist. Draijer (3 uit 5) en Lampe (3 uit 4 met twee tweehonkslagen) sloegen samen zes van de zestien Amsterdamse honkslagen. Winnend pitcher werd Kyle Ward (7-1-4-2).

Curaçao Neptunus – Hoofddorp Pioniers

Christian Diaz (3 uit 4), Dwayne Kemp (2 uit 4) en Gianison Boekhoudt (3 uit 4) sloegen donderdagavond in hun eerste twee slagbeurten elk één honkslag en één tweehonkslag, waarmee zij Curaçao Neptunus al na de eerste drie innings op een 4-1 voorsprong brachten. Die voorsprong kwam in het restant van het duel tegen Hoofddorp Pioniers niet meer in gevaar. Voor Pioniers scoorde Dudley Leonora (2 uit 4 met een solohomerun in de eerste inning) in de eerste en zesde inning de enige punten. Via nog twee runs liep de Rotterdamse titelverdediger uit naar de 6-2 winst.

Nadat de onderlinge ontmoeting op zaterdag was verregend, waren de rollen op zondag omgedraaid. Via onder meer een driehonkslag van Joey Eeman werkte Hoofddorp Pioniers in de vijfde inning een 4-0 achterstand weg en liep het hierna in rap tempo uit naar een 5-11 overwinning. Vrijwel de volledige slagploeg van Hoofddorp Pioniers sloeg minimaal één honkslag, waarbij vijf spelers zelfs tot twee hits kwamen. Vanaf de vierde inning stonden pitchers Scott Ronnenbergh, Lars Huijer en Maickel Rietel nog maar één honkslag toe aan Curaçao Neptunus.

DSS – Pickles UVV

Startend pitcher Timo van Ancum (6-1-1-0) legde donderdagavond voor Pickles UVV de slagploeg van DSS volledig lam. Tot aan de zevende inning hoefde hij alleen een solohomerun te incasseren van Levine Gabriëls, maar stond hij verder niemand toe op de honken. Nadat hij bij een 1-5 voorsprong de heuvel had verlaten, gaf UVV in de negende inning bijna nog de winst uit handen. Na drie hits, waarbij Sven van de Sande nog maar de tweede honkslag voor DSS had geslagen, was de voorsprong geslonken tot 4-5. Met twee man uit en volle honken kreeg Gabriëls de kans om na zijn homerun nu ook het winnende punt binnen te slaan. Hij slaagde daar echter niet in, waardoor UVV zich alsnog verzekerde van de winst.

Zaterdag herhaalde hetzelfde scenario zich. Mede door homeruns van Bryce Cherry en Rodney Daal kwam UVV na vijf innings op een 7-1 voorsprong. Maar opnieuw bleek DSS een taaie tegenstander. Onder leiding van Omar Williams begon de Haarlemse ploeg aan een inhaalrace. De derde honkman sloeg vanaf de zesde inning drie tweehonkslagen en leidde daarmee zijn team terug in de wedstrijd. Opnieuw werd de achterstand in de laatste inning teruggebracht tot één punt, maar andermaal strandde DSS met het gelijkmakende punt op de honken. Bij DSS debuteerde in de laatste twee innings international Bayron Cornelisse. Hij had recent overschrijving aangevraagd van Hoofddorp Pioniers naar DSS.

Wat in de eerste twee wedstrijden van deze week niet lukte, lukte zondag wel. Bij een 1-4 achterstand slaagde de Haarlemse ploeg er ditmaal wel in om in de negende en laatste inning de wedstrijd te kantelen. Omar Williams opende de slagbeurt met een driehonkslag. Na drie vrije lopen en een wilde worp was het verschil al teruggebracht tot één punt. Met twee man uit sloeg vervolgens Odion Gouverneur (3 uit 5) de bal het linksveld in om zowel Levine Gabriëls als Sven van de Sande binnen te slaan en nu wel de winst in de wacht te slepen: 5-4. Na de eerste vijftien wedstrijden heeft DSS nog wel een slechter winstpercentage van Pickles UVV, maar staat het met de winst van zondag voorlopig nog boven de Utrechtse ploeg in het klassement. Het verschil met hekkensluiter De Glaskoning Twins is inmiddels opgelopen tot minimaal tien punten.

Uitslagen vijfde speelronde:
L&D Amsterdam – HCAW: 5-2
HCAW – L&D Amsterdam: 3-5
L&D Amsterdam – HCAW: 9-2

Curaçao Neptunus – Hoofddorp Pioniers: 6-2
Hoofddorp Pioniers – Curaçao Neptunus: afgelast
Curaçao Neptunus – Hoofddorp Pioniers: 5-11

DSS – Pickles UVV: 4-5
Pickles UVV – DSS: 8-7
DSS – Pickles UVV: 5-4

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse