Bob van der Meer (De Glaskoning Twins).

HB Hoofdklasse

Series Twins en Amsterdam ten einde

Series Twins en Amsterdam ten einde

Bob van der Meer (De Glaskoning Twins).

Bob van der Meer (De Glaskoning Twins).
Foto: © Rob Jelsma

De Glaskoning Twins heeft zijn eerste overwinning van het seizoen binnen. Op het Sportpark De Slotbosse Toren in Oosterhout werd HCAW zaterdag met 9-7 verslagen. Voor L&D Amsterdam kwam dit weekeinde juist een einde aan serie van overwinningen. Na acht zeges was vandaag Hoofddorp Pioniers te sterk voor de Amsterdamse koploper.

De honkballers van De Glaskoning Twins wisten sinds de start van het seizoen nog niet te winnen. De eerste dertien wedstrijden werden allemaal verloren. Het was de slechtste competitiestart voor een club in de hoofdklasse sinds MediaMonks RCH in 2009 vijftien wedstrijden op rij verloor. Het verschil met de concurrentie was daarmee in de eerste vier speelrondes snel opgelopen. Concurrenten Pickles UVV en DSS kenden met respectievelijk vier en zes overwinning een aanzienlijk betere start. Doordat UVV vorig week een ongerechtigde speler had opgesteld en daardoor twee punten in de mindering heeft gekregen, is het gat tussen Twins en UVV na dit weekeinde inmiddels geslonken tot vijf punten.

Kwam voor De Glaskoning Twins een einde aan de langste serie nederlagen, voor koploper L&D Amsterdam kwam een einde aan de langste serie van dit seizoen met overwinningen. Deze maand wonnen de Amsterdammers acht wedstrijden op rij, maar vandaag liepen ze tegen Hoofddorp Pioniers tegen hun tweede nederlaag op. Niettemin blijft de ploeg van hoofdcoach Charles Urbanus koploper met nog een comfortabele voorsprong van vijf punten op titelverdediger Curaçao Neptunus.

Hoofddorp Pioniers – L&D Amsterdam

Zaterdag werd Hoofddorp Pioniers door L&D Amsterdam nog op alle fronten afgetroefd. Terwijl pitcher Kevin Heijsterk met twaalf strikeouts de volledige wedstrijd stand hield, sloegen Danny Rombley (solo), Gilmer Lampe (+1) en Linoy Croes (solo) homeruns om hun ploeg aan een ruime 13-1 overwinning te helpen. Hoofddorp Pioniers had de winst zelf in de tweede inning al uit handen gegeven. Vier keer vier wijd, eenmaal geraakt werper, een vangfout en een wilde worp hadden de Amsterdamse honkballers in één slagbeurt al zeven punten opgeleverd.  Het enige punt voor Hoofddorp Pioniers kwam op naam van Glenn Bakker, die de derde inning opende met een solohomerun. Voor L&D Amsterdam sloeg Nick Urbanus (3 uit 5) dit duel vier punten binnen.

De revanche voor Hoofddorp Pioniers volgde een dag later. De ploeg van hoofdcoach Dè Flanegin werd nog maar de tweede dit seizoen die wist te winnen van Europees clubkampioen L&D Amsterdam. Op het pitchen van Robin Schel was Pioniers aanvankelijk zes innings lang niet verder gekomen dan twee hits. Ondertussen had Kenny Berkenbosch de Amsterdammers na zijn driehonkslag in de vierde inning op een 0-1 voorsprong gezet. Pas nadat Schel op de heuvel was vervangen, wist Hoofddorp Pioniers in de achtste inning het tij te keren. Door honkslagen van Mark Smit, Brennan Nijhof, Mervin Gario en Jeffrey Arends draaide de thuisploeg de achterstand om in een 3-1 voorsprong. Die liet pitcher Maickel Rietel in de laatste slagbeurt niet meer in gevaar komen.

Pickles UVV – Curaçao Neptunus

In Rotterdam leidde pitcher Elton Koeiman (5-0-3-0) zaterdag in zeven innings Curaçao Neptunus naar de winst tegen Pickles UVV. Hij gooide een complete wedstrijd. Koeiman kreeg slechts twee tegenstanders meer dan het minimum tegenover zich in het slagperk en stond geen enkele loper toe op het tweede honk. Dwayne Kemp had met zijn eerste tweehonkslag van de wedstrijd in de eerste inning al voor het eerst eerste punt gezorgd. Een inning later volgde ook zijn tweede tweepitter. In totaal kwam Curaçao Neptunus in deze slagbeurt tot zeven hits en zes runs, waarmee de voorsprong na twee innings al was opgelopen tot 7-0. Uiteindelijk kwam de Rotterdamse ploeg dit duel tot dertien honkslagen en won het na 6 1/2 innings met 11-0. Stijn van der Meer (3 uit 3) sloeg twee punten binnen en scoorde zelf ook tweemaal.

Ook op zondag kwam de Rotterdamse ploeg geen enkel moment in de problemen. Gianison Boekhoudt sloeg tweehonkslagen in zowel de vierde als negende inning om daarmee twee punten binnen te slaan en zelf ook tweemaal te scoren. Tussendoor sloeg aangewezen slagman Gregory Muller met drie hits drie man over de thuisplaat. Uiteindelijk trok Curaçao Neptunus met 2-8 de winst naar zich toe en liep daarmee twee punten in op koploper L&D Amsterdam.

HCAW – De Glaskoning Twins

HCAW nam na 25 jaar afscheid van omroeper Dieks Bannink.

HCAW nam na 25 jaar afscheid van omroeper Dieks Bannink.
Foto: © Alfred Cop

De Glaskoning Twins kon zaterdag opgelucht ademhalen. In de tweede wedstrijd uit de serie tegen HCAW kon de eerste zege van het seizoen worden bijgeschreven. Startend pitcher Mic van de Ven hield HCAW vijf innings lang puntloos, terwijl De Glaskoning Twins via runs in de derde en vierde inning op een 3-0 voorsprong kwam. In de zevende inning slaagde HCAW erin om op gelijke hoogte te komen. Maar een laatste eindsprint was voor De Glaskoning Twins voldoende om alsnog de winst te bezegelen. Met volle honken sloeg Menno Lenting de bal langs de lijn in het rechtsveld. Zijn driehonkslag leverde Twins drie runs op. HCAW deed in de negende inning nog een laatste poging om de nederlaag te voorkomen. Met honkslagen sloegen Kevin Dirksen en Kevin Weijgertse twee punten binnen, waardoor de Bussumse ploeg het gelijkmakende punt op het eerste honk kreeg. Verder liet closer Brendan Schoemaker het niet komen.

Een tweede overwinning zat er voor de ploeg uit Oosterhout vandaag niet in. Ondanks het hoofdklassedebuut van de Japanse pitcher Daisuke Yamashita. Hij gooide in zijn eerste wedstrijd voor De Glaskoning Twins vijf keer drie slag, maar moest in zes innings ook zes hits en zeven verdiende punten toestaan. Vijf van die punten werden gescoord in de zesde inning, waarmee HCAW van 2-2 uitliep naar een 7-2 voorsprong. Dat bleek beslissend. In het restant van het duel wist alleen HCAW nog eenmaal te scoren: 8-2.

In de Rob Hoffmann Vallei nam HCAW vandaag afscheid van Dieks Bannink. Eerder maakte hij al zijn besluit bekend om te stoppen als omroeper. Op 17 mei 1992 was Bannink bij het Bussumse HCAW voor het eerst actief als omroeper tijdens wedstrijden. Die functie zou hij uiteindelijk in 25 seizoenen vervullen, waarbij hij niet alleen tijdens wedstrijden van HCAW, maar ook bij internationale wedstrijden als omroeper achter de microfoon zat. Daarnaast is Bannink actief als official scorer. Voor dat werk werd hij op 14 juni 2015 door de honkbal- en softbalbond KNBSB onderscheiden met de zilveren speld.

Uitslagen vijfde speelronde
Hoofddorp Pioniers – L&D Amsterdam: 2-4
L&D Amsterdam – Hoofddorp Pioniers: 13-1 (6 1/2 inning)
Hoofddorp Pioniers – L&D Amsterdam: 3-1

Pickles UVV – Curaçao Neptunus: 4-4 (10 innings)
Curaçao Neptunus – Pickles UVV: 11-0 (6 1/2 inning)
Pickles UVV – Curaçao Neptunus: 2-8

HCAW – De Glaskoning Twins: 2-0
De Glaskoning Twins – HCAW: 9-7
HCAW – De Glaskoning Twins: 8-2

Klassement

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT
1 L&D Amsterdam 15 13 0 2 0 26 118 45
2 Curaçao Neptunus 15 10 1 4 0 21 109 51
3 HCAW 18 10 0 8 0 20 94 69
4 Hoofddorp Pioniers 15 8 0 7 0 16 70 78
5 DSS 14 6 0 8 0 12 72 108
6 Pickles UVV 14 4 1 9 2 7 58 83
7 De Glaskoning Twins 15 1 0 14 0 2 54 141

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse