Chris Garia aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Honkbal

Chris Garia weg bij Lincoln Saltdogs

Chris Garia weg bij Lincoln Saltdogs

Chris Garia aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Chris Garia aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © Atusko Miyano

Na elf wedstrijden is het verblijf van international Chris Garia bij de Amerikaanse profclub Lincoln Saltdogs al ten einde. Gisteren werd het contract van de 24-jarige Curaçaose buitenvelder ontbonden. Garia kwam in vijf wedstrijden uit voor de club uit de onafhankelijke American Association.

Garia maakte vrijdag 19 mei zijn debuut voor Lincoln Saltdogs in de wedstrijd tegen Kansas City T-Bones. Als openingsslagman sloeg hij in zijn eerste slagbeurt direct een honkslag. Een nieuwe honkslag bleef hierna uit. Na vijf wedstrijden en achttien slagbeurten bleef zijn slaggemiddelde daardoor steken op .056 met zes keer drie slag.

Door die tegenvallende prestaties heeft de club uit de American Association de overeenkomst met de speler uit Oranje vroegtijdig beëindigd. De Curaçaose buitenvelder werd op 18 november vorig jaar als laatste van de vijf spelers uit het Nederlands Koninkrijksteam aangetrokken door Lincoln Saltdogs. Eerder in de maand had de club zich ook al versterkt met Dashenko Ricardo en Randolph Oduber. Zij werden daarmee ploeggenoten van internationals Curt Smith en Shairon Martis, die inmiddels is gecontracteerd door Baltimore Orioles.

Hoofdklasse

Tussen 2009 en 2016 speelde Garia in zeven seizoenen voor de organisatie van Texas Rangers. Vorig jaar mei werd zijn contract door deze club verbroken, waarna hij afreisde naar Nederland om zich bij de nationale ploeg te voegen. Met Oranje won hij titels tijdens de Honkbal Week Haarlem en het Europees kampioenschap. In de voorbereiding op de World Baseball Classic van dit jaar moest de rappe Curaçaose buitenvelder op het laatste moment zijn plaats afstaan aan binnenvelder Stijn van der Meer.

Garia staat momenteel nog op het roster van hoofdklasseclub Hoofddorp Pioniers. Voor deze ploeg maakte hij eind juli vorig jaar zijn debuut in de hoofdklasse. In vijf wedstrijden van de reguliere competitie sloeg Garia voor Pioniers zes honkslagen (.429). Hij voegde daar nog eens elf hits (.344), waaronder één homerun, aan toe in de Play-Offs. In die Play-Offs leidde Garia de hoofdklasse in aantal driehonkslagen (2) en gestolen honken (7).

Beter debuut

Dashenko Ricardo (.259) en Randolph Oduber (.250) kenden deze maand een beter debuut voor Lincoln Saltdogs. Samen met Curt Smith (.279) zijn zij tot dusver goed voor vijf van de zeven homeruns van Lincoln Saltdogs. Oduber leidt zijn ploeg in aantal binnengeslagen punten (7). Afgelopen zondag sloeg Ricardo zijn ploeg met een grandslam-homeurn langs Cleburne Railroaders, de club waarvoor dit seizoen international Shawn Zarraga (.250) zijn debuut maakte.

In de Central Division van de American Association of Independent Professional Baseball staat Lincoln Saltdogs met vijf overwinningen en zes nederlagen momenteel op een derde plaats. De laatste drie wedstrijden werden gewonnen, waarmee aansluiting met de nummer twee kon worden gevonden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal