Sven van de Sande sloeg in de negende inning voor DSS het winnende punt binnen.

HB Hoofdklasse

DSS stunt tegen L&D Amsterdam

DSS stunt tegen L&D Amsterdam

Sven van de Sande sloeg in de negende inning voor DSS het winnende punt binnen.

Sven van de Sanden sloeg in de negende inning voor DSS het winnende punt binnen.
Foto: © Rob Jelsma

Voor het eerst sinds zijn debuut heeft DSS een wedstrijd in de hoofdklasse gewonnen van L&D Amsterdam. Na twaalf opeenvolgende nederlagen scoorden de Haarlemse honkballers vandaag tweemaal in de negende inning om de koploper met 1-3 te verslaan. De andere twee wedstrijden uit de zevende speelronde eindigden vanavond na acht innings in een gelijkspel.

DSS dwong in het seizoen 2014 promotie af naar de hoofdklasse. Sinds de toetreding tot het hoogste niveau wist de Haarlemse ploeg nog niet eerder te winnen van L&D Amsterdam. Zowel in de reguliere competitie van het seizoen 2015 als het seizoen 2016 werden alle zes de onderlinge wedstrijden verloren.

Vandaag kwam daar verandering in. Koen Halderman bracht DSS met zijn tweehonkslag al in de eerste slagbeurt op voorsprong. Die aanval wist L&D Amsterdam een inning later na een solohomerun van Danny Rombley nog wel te pareren, maar na zes puntloze innings trok DSS op Sportpark Ookmeer alsnog aan het langste eind. Na honkslagen van Omar Williams en Levine Gabriëls sloeg in deze slagbeurt Sven van de Sanden een punt binnen met een tweepitter. Niet veel later kon Gabriëls scoren na een Amsterdamse veldfout.

Derde verlies

Verder dan het ene punt na de solohomerun van Rombley kwam de slagploeg van L&D Amsterdam niet op het pitchen van Sander Helmendach, Tim Halderman en Bayron Cornelisse. Ondanks het feit dat de Amsterdammers vanaf de derde inning driemaal een loper achter liet op het tweede en driemaal op het derde honk. In totaal liet de koploper dertien spelers achter op de honken. Daarmee werd, een week voor de start van de European Champions Cup, het derde verlies van de Europees clubkampioen een feit.

Met de winst liep DSS bovendien één punt in op nummer vier Hoofddorp Pioniers, dat zelf in Bussum tegen HCAW niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel. De wedstrijd moest in verband met de curfew-regel na acht gespeelde innings reglementair worden beëindigd.

Gelijkspel

De strijd om de voorlopige derde plaats in het klassement bleef puntloos totdat de wedstrijd in de vijfde inning door de laagstaande zon bijna een uur moest worden stilgelegd. Tot dat moment had pitcher Lars Huijer (Hoofddorp Pioniers) nog geen honkslag hoeven toe te staan. Jim Ploeger (9-2-1-0) hoefde in de eerste vier innings voor HCAW maar één hit te incasseren. Na de hervatting sloeg HCAW als eerste toe. Raoell Kortstam bracht na zijn driehonkslag de thuisploeg in de vijfde inning op een 1-0 voorsprong. Twee innings later voorkwam Quintin de Cuba (honkslag) voor Pioniers een nederlaag. Hij kon op een hit van Shurman Marlin in één keer door van het eerste naar het derde honk van waar hij uiteindelijk de gelijkmaker kon scoren op een wilde worp van Steven van Groningen. Samen met Jim Ploeger had Van Groningen in de eerste acht innings maar liefst veertien keer drie slag gegooid.

Ook de wedstrijd tussen De Glaskoning Twins en Pickles UVV, die op hun beurt speelden om de voorlopige zesde plaats, eindigde na acht innings in een gelijkspel. Beide teams begonnen met een 3-5 voorsprong voor UVV aan de zevende inning. Daarin leek de Utrechtse ploeg de wedstrijd met vier runs te beslissen. Maar in de gelijkmakende achtste inning sleepte ook Twins een gelijkspel uit het vuur. De thuisploeg profiteerde in de achtste inning van vijf vrije lopen. Met een tweehonkslag sloeg Densel Bryson in deze slagbeurt drie ploeggenoten over de thuisplaat. Uiteindelijk kon het materiaal bij een eindstand van 9-9 na acht innings vroegtijdig worden opgeborgen.

Uitslagen
L&D Amsterdam – DSS: 1-3
HCAW – Hoofddorp Pioniers: 1-1 (8 innings)
De Glaskoning Twins – Pickles UVV: 9-9 (8 innings)

Klassement

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT
1 L&D Amsterdam 19 16 0 3 0 32 141 50
2 Curaçao Neptunus 18 13 1 4 0 27 147 62
3 HCAW 19 10 1 8 0 21 95 70
4 Hoofddorp Pioniers 19 9 1 9 0 19 90 95
5 DSS 19 8 0 11 0 16 95 152
6 Pickles UVV 19 4 2 13 2 8 74 123
7 De Glaskoning Twins 19 3 1 15 0 7 79 169

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse