Gonny Farley reikt de medailles uit na het behalen van het landskampioenschap door het U17-team van Red Mosquitos.

Softbal

Farley: “Trots op wat wij in korte termijn voor elkaar hebben gebokst”

Farley: “Trots op wat wij in korte termijn voor elkaar hebben gebokst”

Gonny Farley reikt de medailles uit na het behalen van het landskampioenschap door het U17-team van Red Mosquitos.

Gonny Farley reikt de medailles uit na het behalen van het landskampioenschap door het U17-team van Red Mosquitos.
Foto: © Red Mosquitos Softball

Begin 2017 trad Gonny Farley in dienst als Programmamanager Topsport Softbal. Zij stapte direct in een hectische periode waarin in korte tijd drie programma’s moesten worden opgezet. Het A-team in voorbereiding op het EK in Bollate, U19 in voorbereiding op het WK in Florida en het U16 in voorbereiding op het EK in Tsjechië.

Voor de speelsters van het A-team is het een behoorlijke omschakeling geweest. Zij zijn van twee keer in de week trainen overgestapt op een fulltime en professioneel programma. “Ik ben trots op het team en de staf en hoe zij dit proces hebben doorlopen en nog steeds ondergaan.”, zei Gonny over de aanpassingen. De hoofdcoaches Juni Fransisca, Saskia Kosterink en Ilja Hardewijn, voor respectievelijk het A-team, TTH/U19 en U16, zijn enthousiast en intensief aan het werk gegaan. Maar ook Karen Marr is een belangrijke schakel om te kunnen presteren op het hoogste niveau. Gonny is dan ook tevreden over de staf binnen het topsportprogramma: ‘’Ik ben erg blij dat zij haar expertise met ons kan en wil blijven delen. Ook hebben we met Bart Hanegraaff als Athletic Performance Coach niet alleen een geweldige kracht er bij voor Strength & Conditioning, maar ook zijn visie en knowhow over trainen heeft het programma zeker een boost gegeven.”

Olympische Spelen 2020
Het concrete doel is kwalificatie voor de Olympische spelen van 2020 in Tokio. En dan niet alleen kwalificatie, maar ook een geweldige Olympische prestatie neerzetten. Om topprestaties te kunnen leveren heb je in eerste instantie talenten nodig. Maar dat is pas het begin: “Je wil daarna zoveel mogelijk uit de talenten halen om die prestaties ook te kunnen leveren. Dat betekent dat je moet weten waar je nu staat en later wil staan bij een belangrijk toernooi.” Farley vindt doelen stellen dus een voorwaarde om te weten wat mogelijk is. Niet alleen voor de teams, maar ook voor de coaches en speelsters.

Speelsters moeten naast talent ook een ‘growth mindset’ hebben. De taak van de coaches is om ervoor te zorgen dat speelsters, bij zowel trainingen als wedstrijden, altijd in een omgeving kunnen werken waar een growth mindset voor nodig is. “Als we een programma kunnen neerzetten binnen alle teams waarin deze aspecten zitten, dan komen de prestaties vanzelf. Daarnaast wil ik goede afstemming binnen de softbalprogramma’s van het A-team naar de jeugdteams en een actieve samenwerking met de technische staf van de honkbalteams. Werken volgens dezelfde visie is voor mij een must om een succesvol programma neer te zetten. Als mij dat lukt, ben ik tevreden.”

Het volledige interview met Programmamanager Topsport Softbal Gonny Farley-Reijnen lees je in de nieuwe SoftbalDino (editie juni/juli)

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal