De Amerikaanse startend pitcher Rudy Owens in actie voor Bologna.

ECC 2017

IBL: koplopers verliezen ondanks inzet parachutisten

IBL: koplopers verliezen ondanks inzet parachutisten

De Amerikaanse startend pitcher Rudy Owens in actie voor Bologna.

De Amerikaanse startend pitcher Rudy Owens in actie voor Bologna.
Foto: © FIBS/PhBass

De drie Italiaanse deelnemers aan de European Champions Cup hebben hun laatste wedstrijden in de Italian Baseball League gespeeld voor hun vertrek naar Regensburg. Koplopers San Marino en Bologna verloren beide een wedstrijd en wel uitgerekend die waarbij ze hun uit de Verenigde Staten ingevlogen parachutisten lieten debuteren in het seizoen 2017. Aandachtige toeschouwer bij het duel van Bologna was Ronald Jaarsma, de manager van Curaçao Neptunus.

De EC-deelnemers begonnen deze week op donderdagavond en vrijdagavond een dag vervroegd hun twee wedstrijden in de Italian Baseball League. Donderdag leed San Marino een 5-4 nederlaag in Parma, ondanks twee goede innings door de nieuwe Amerikaan Josh Kimborowicz als midreliever bij een 0-2 voorsprong.

Anderzijds was het pijnlijk voor de ingevlogen pitcher Matteo Bocchi om vrijdag na afloop van de thuiswedstrijd van Bologna de 4-7 nederlaag tegen Nettuno op zijn naam te krijgen. Alleen middenmoter Rimini won beide thuiswedstrijden tegen Padova: daarmee stijgt de Europese finalist van 2016 naar de vierde plaats in de tussenstand op drie wedstrijden achterstand op San Marino en Bologna met ieder twaalf zeges uit zestien wedstrijden (.750).

Uitsluiten

In dit stadium gaan de managers van de Italiaanse clubs beslissen welke, relatief dure, buitenlandse spelers thuis worden gelaten, terwijl de ploegen onderweg gaan naar het hoogtepunt van het seizoen: de European Champions Cup in het aan de andere kant van de Alpen gelegen Regensburg. Italiaanse clubs hebben altijd zo veel buitenlandse spelers in eigen competitie, dat ze volgens Europese normen één of meerdere importspelers moeten uitsluiten van het bij de CEB in te dienen roster. De belangrijkste troef van Bologna is de Amerikaanse startend pitcher Rudy Owens, sinds zijn debuut in 2014 een voormalige Major Leaguer.

Owens boekte sinds begin april enkele prachtige resultaten en staat nu met een record van 5-0 in zes starts voor Bologna bovenaan de ranglijst dankzij een verdiende puntengemiddelde van 0.56 over 32 innings. Op 8 mei tekende hij zijn contract met Bologna en op 19 mei werd hem rust gegund wegens vermoedelijk een armblessure. Op 26 mei tegen Rimini probeerde manager Lele Frignani het nog eens met hem, maar in het begin van de vierde inning bij 0-1 haalde hij de Amerikaan van de heuvel. Owens misdroeg zich toen dusdanig, dat hij alsnog door de scheidsrechter uit het veld werd gestuurd. Daarom was de linkshandige pitcher deze week geschorst in de IBL.

Amerikaanse droom

De Venezolaan Raul Rivero zou dit seizoen weer de tweede buitenlandse pitcher van Bologna worden, maar zegde die afspraak af, toen hij in februari gevraagd werd door San Francisco Giants. Op 9 mei eindigde de Amerikaanse droom van Rivero weer na diens ontslag en meldde hij zich opnieuw bij Bologna. Daar stuurde manager Frignani zijn plaatsvervanger Ramon Garcia direct terug naar Venezuela om plaats te maken voor de sterker gewaande Rivero. Deze nam de heuvel op 26 mei over van de gefrustreerde Owens en hield Rimini de resterende zes innings van scoren af. Bologna won met 2-1 en Rivero werd winnende werper.

Eergisteren begon Rivero noodgedwongen aan de wedstrijd van Bologna met Owens op de tribune. Nettuno (nummer drie in de rangschikking) verdeelde drie honkslagen over de eerste drie innings (respectievelijk 2-1-0), maar de vierde inning werd geopend door een homerun. Ook in de vijfde inning moest Rivero incasseren: stand 2-2. In de zevende inning verscheen de inmiddels bekende parachutist Nick Pugliese op de heuvel. In zijn beurt boekte deze Amerikaan vier wijd, een honkslag, een wilde worp en opzettelijk vier wijd, tegenover drie strikeouts. De Italiaans geboren en geschoolde pitcher Filippo Crepaldi gooide de achtste en negende inning en verdiende de save: 3-2 voor Bologna.

Scouting

De slagploeg van Bologna zag er donderdag als volgt uit: midvelder Nick Nosti, derde honkman Francesco Fuzzi, korte stop Jose Flores, aangewezen slagman Osman Marval, eerste honkman Alex Sambucci, tweede honkman Alessandro Vaglio (captain), linksvelder Alessandro Grimaudo, rechtsvelder Eladio Russo en catcher Marco Sabbatani. Na de op vrijdag met 4-7 verloren wedstrijd tegen Nettuno staan de beste slaggemiddelden op naam van Osman Marval (.404), Alex Sambucci (.396), Nick Nosti (.382), Jose Flores (.373), Alessandro Vaglio (.367), Paolino Ambrosino (.333), Alessandro Grimaudo (.309), Filippo Agretti (.294), Robel Garcia (.243), Filippo Fuzzi (.233) en Eladio Russo (.195).

Curaçao Neptunus-manager Ronald Jaarsma woonde beide wedstrijden van Bologna tegen Nettuno bij en zag dus met eigen ogen de prestaties van de eerste Europese tegenstander van de Rotterdammers in Regensburg: starters Raul Rivero (1.42, 3 starts, 3 wins) en Andrea Pizziconi (1.10 over 32+2/3 innings, 2 wins uit 7 starts) en relievers Nick Pugliese (0.00 over 1 inning), Filippo Crepaldi (2.51, 2 saves), Luca Panerati (12.27), Matteo Bocchi (9.00 over 1 inning), Niccolo Clemente (1.35) en Roberto Corradini (vpg 4.50). Vanmiddag is Jaarsma weer geland op Schiphol en betoonde zich tevreden met het resultaat van zijn scouting in Bologna.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2017