Pitcher Jurjen van Zijl gooide zaterdag de volledige negen innings voor Pickles UVV.

HB Hoofdklasse

HCAW en Pickles UVV slaan aanval af

HCAW en Pickles UVV slaan aanval af

Pitcher Jurjen van Zijl gooide zaterdag de volledige negen innings voor Pickles UVV.

Pitcher Jurjen van Zijl gooide zaterdag de volledige negen innings voor Pickles UVV.
Foto: © Jan Kruijdenberg

De hoofdklasseteams van HCAW en Pickles UVV hebben dit weekeinde succesvol de aanval op respectievelijk de derde en de zesde plaats afgeslagen. UVV verloor geen wedstrijd tegen hekkensluiter De Glaskoning Twins, terwijl HCAW zijn derde plaats verdedigde met een knappe overwinning zondag op Hoofddorp Pioniers. Koploper L&D Amsterdam sloeg in een generale repetitie voor de European Champions Cup in twee wedstrijden DSS van het veld.

Hoofddorp Pioniers startte het seizoen met twee nederlagen tegen HCAW en had al in de tweede speelronde een week pauze. Daarmee liep de ploeg van hoofdcoach Dè Flanegin zo’n achterstand op, dat de Hoofddorpse honkballers er nog altijd niet in zijn geslaagd in de top drie te komen. Ook vandaag lukte dat niet. Nadat Hoofdorp Pioniers door winst gisteren al wel op gelijke hoogte was gekomen met HCAW, bleef Pioniers vandaag andermaal met lege handen tegen HCAW.

De Bussumse selectie behoudt daarmee de derde plaats en krijgt zelfs volgende week, als Pioniers voor de tweede keer een week rust heeft, de kans om weer uit te lopen. Onderin het klassement verdedigde ook Pickles UVV zijn positie. De Utrechtse ploeg kon zich geen nederlaag permitteren tegen hekkensluiter De Glaskoning Twins. Zover lieten de honkballers van manager Ty Eriksen het ook niet komen.

HCAW – Hoofddorp Pioniers

Mark Smit (Hoofddorp Pioniers) glijdt tussen de benen van derde honkman Vince Rooi door.

Mark Smit (Hoofddorp Pioniers) glijdt tussen de benen van derde honkman Vince Rooi door.
Foto: © Alfred Cop

Voor Hoofddorp Pioniers speelde eerste honkman Shurman Marlin (4 uit 5) zaterdag een hoofdrol in de met 12-7 gewonnen wedstrijd van zijn ploeg. Marlin sloeg Pioniers met een homerun al in de eerste inning naar een 3-0 voorsprong. Door onder meer een tweepunten-homerun van Vince Rooi scoorde HCAW in de derde inning maar liefst zesmaal om een 5-1 achterstand om te buigen in een 5-7 voorsprong. Die voorsprong hield stand tot de zesde inning. Opnieuw liet Marlin zijn knuppel spreken. Nu sloeg hij met volle honken twee punten over de thuisplaat om Pioniers andermaal op voorsprong te zetten. Daar bleef het niet bij. Drie hits later hadden ook de Hoofddorpse honkballers zes punten gescoord in één slagbeurt en was de 12-7 winst een feit. Reliever Scott Ronnenbergh riep de Bussumse slagploeg na de zes gescoorde punten in de derde inning een halt toe. Hij stond in de zes daaropvolgende slagbeurten nog maar één honkslag toe.

Door die winst kwamen beide teams in punten op gelijke hoogte en speelden beide teams vandaag om de derde plaats. Die liet HCAW zich niet afnemen. De honkballers van manager Roeland Henrique besliste de wedstrijd in de vijfde inning. Bij een 1-2 achterstand sloegen Roelie Henrique, Vince Rooi (twee) en Kevin Dirksen met rake klappen vier ploeggenoten over de thuisplaat. Pitchers Steven van Groningen liet hierna Hoofddorp Pioniers niet meer scoren, terwijl Kevin Dirksen en Rowan van Hoek met tweehonkslagen op rij de voorsprong in de zevende inning konden uitbreiden tot 6-2. In de negende inning kreeg Hoofddorp Pioniers nog een kleine kans op de winst nadat de ploeg met volle honken door tweede vrije lopen tweemaal kon scoren. Maar HCAW wist tijdig de deur in het slot te gooien.

DSS – L&D Amsterdam

L&D Amsterdam speelde deze week tegen nummer vijf DSS een laatste generale repetitie voordat de Amsterdamse ploeg naar Regensburg afreist voor deelname aan de European Champions Cup. Daar is de ploeg van hoofdcoach Charles Urbanus vanaf woensdag de titelverdediger. Die generale repetitie begon met een valse start, want voor het eerst in de historie verloor L&D Amsterdam donderdag een wedstrijd in de hoofdklasse van DSS. Maar met twee eclatante zeges kan alsnog met opgeheven hoofd de reis naar het Duitse Regensburg worden afgelegd. Zowel vrijdagavond als zaterdag werd de Haarlemse ploeg in zeven innings van het veld geslagen.

Vrijdagavond sloeg de slagploeg van L&D Amsterdam zestien hits bij elkaar voor een 12-1 overwinning. Zo’n zestien uur later volgden op het Haarlemse Pim Muliersportpark nog eens tien hits. Amsterdam scoorde zaterdag maar liefst tien runs in de zevende slagbeurt om ook nu het duel vroegtijdig te kunnen beëindigen: 2-13. Kenny Berkenbosch en Rashid Gerard sloegen in deze inning beiden met een homerun drie punten binnen. Devano Pieter (vierde inning) en Sven van de Sanden (zevende inning) sloegen voor DSS de bal over de hekken. Met de twee overwinningen is het totaal dit seizoen voor L&D Amsterdam op achttien gekomen. De Amsterdamse ploeg reist zodoende als koploper af naar Regensburg.

De Glaskoning Twins – Pickles UVV

Sergino Martis was voor Pickles UVV aanvallend op dreef.

Sergino Martis was voor Pickles UVV aanvallend op dreef.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Pickles UVV sloeg deze week de aanval van hekkensluiter De Glaskoning op de zesde plaats vakkundig af. Nadat beide teams donderdagavond nog bleven steken op 9-9, ging dit weekeinde de volle buit naar de Utrechtse ploeg van manager Ty Eriksen. Voor Pickles UVV gooide Jurjen van Zijl zaterdag een volledige wedstrijd, waarin hij slechts zes honkslagen en drie punten toestond. Twee daarvan werden gescoord in de achtste inning. Op dat moment had UVV al een beslissende 9-1 voorsprong genomen. Aangewezen slagman Sergino Martis (3 uit 4) en tweede honkman Brandon Rijnbergen (3 uit 5) sloegen elk drie hits. Rijnbergen zorgde daarmee voor vier van de negen runs voor zijn ploeg.

Ook zondag verspeelde UVV geen punten. Julian Rip opende in de eerste inning de score op een opofferingsslag van Sergino Martis. Vanaf dat moment bouwden de bezoekers elke inning de voorsprong verder uit tot de 2-6 overwinning. Rip was zelf op de honken gekomen met een vrije loop (geraakt werper). En hij werd niet de enige. De pitchers van De Glaskoning Twins gaven samen maar liefst negentien keer een vrije loop weg. Driemaal gebeurde dat met volle honken. Pickles UVV had de pitching beter voor elkaar. Starter Gilian van Lith stond in de eerste vier innings maar twee hits toe, terwijl Kevin van Veen in de daaropvolgende vijf innings drie hits toe moest staan.

Uitslagen zevende speelronde
L&D Amsterdam – DSS: 1-3
L&D Amsterdam – DSS: 12-1 (7 innings)
DSS – L&D Amsterdam: 2-13 (7 innings)

HCAW – Hoofddorp Pioniers: 1-1 (8 innings)
Hoofddorp Pioniers – HCAW: 12-7
HCAW – Hoofddorp Pioniers: 6-4

De Glaskoning Twins – Pickles UVV: 9-9 (8 innings)
Pickles UVV – De Glaskoning Twins: 9-3
De Glaskoning Twins – Pickles UVV: 2-6

Klassement

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT
1 L&D Amsterdam 21 18 0 3 0 36 166 53
2 Curaçao Neptunus 18 13 1 4 0 27 147 62
3 HCAW 21 11 1 9 0 23 108 86
4 Hoofddorp Pioniers 21 10 1 10 0 21 106 108
5 DSS 21 8 0 13 0 16 98 177
6 Pickles UVV 21 6 2 13 2 12 89 128
7 De Glaskoning Twins 21 3 1 17 0 7 84 184

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse