Jiandido Tromp werd gisteravond de derde speler op rij die zijn debuut maakte op Triple A-niveau.

Honkbal

Trio debuteert op Triple A-niveau

Trio debuteert op Triple A-niveau

Jiandido Tromp werd gisteravond de derde speler op rij die zijn debuut maakte op Triple A-niveau.

Jiandido Tromp werd gisteravond de derde speler op rij die zijn debuut maakte op Triple A-niveau.
Foto: © Bryan Green

Drie spelers uit het Nederlands Koninkrijk hebben in drie dagen tijd hun debuut gemaakt op Triple A-niveau, het hoogste niveau uit de Amerikaanse Minor League. De Arubaanse binnenvelder Eugene Helder werd donderdag de eerste. Hij werd hierna gevolgd door de Curaçaose korte stop John Polonius en zijn eilandgenoot Jiandido Tromp.

Met name het debuut in de Triple A Pacific Coast League was opmerkelijk. Na drie seizoenen in de Venezolaanse en Dominicaanse Rookie Leagues maakte de 21-jarige Arubaanse korte stop afgelopen donderdag een enorme sprong. Hij kon zich voor zijn eerste officiële wedstrijd van het seizoen melden in Fresno.

Daar maakte hij diezelfde avond in het Chukchansi Park zijn debuut voor Tacoma Rainiers, het Triple A-team van Seattle Mariners. In de met 12-9 verloren wedstrijd tegen Fresno Grizzlies sloeg Helder (1 uit 4) in de zesde inning een driehonkslag, waarna hij één van de punten voor zijn ploeg scoorde.

Voorbeeld

Een dag later volgde John Polonius het voorbeeld van Eugene Helder. De 26-jarige profhonkballer uit Curaçao werd door zijn proforganisatie San Francisco Giants opgeroepen voor Sacramento River Cats en maakte op vrijdagavond eveneens zijn debuut in de Pacific Coast League. Ook voor Polonius werd het zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Afgelopen seizoen verdeelde de Curaçaose binnenvelder over drie teams, waaronder het Double A-team Richmond Flying Squirrels.

Gisteravond werd Jiandido Tromp de derde speler uit het Nederlands Koninkrijk in drie dagen tijd die zijn debuut maakte op het hoogste niveau in de Minor League. De Arubaanse linksvelder deed dat voor Lehigh Valley IronPigs, waarvoor hij gisteren op het Louisville Slugger Field aantrad tegen Louisville Bats. In het bijzijn van 7.680 toeschouwers debuteerde linksvelder Tromp (2 uit 3) in de derde inning met een tweehonkslag.

Winnende punten

In de zesde inning volgde bij een 2-2 tussenstand zijn tweede hit. Daarmee sloeg hij de twee winnende punten van de wedstrijd binnen. Uiteindelijk scoorde Lehigh Valley IronPigs in deze slagbeurt vier runs en won het duel met 3-5. De 23-jarige Tromp begon het seizoen twee maanden geleden voor Reading Fightin Phils. Dat betekende toen al zijn debuut op Double A-niveau. In zijn eerste 42 wedstrijden sloeg hij 41 honkslagen (.266), waaronder vijf homeruns.

Met het debuut vanh het trio is het aantal actieve spelers op Triple A-niveau uit het Koninkrijk op zeven gekomen. Ook de Curaçoase honkballers Ozhaino Albies (Gwinnett Braves), Jair Jurrjens  (Oklahoma City Dodgers), Jurickson Profar (Round Rock Express) en Sharlon Schoop (Norfolk Tides) spelen momenteel in de Triple A International en Pacific Coast League.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal