Internationaal

Nederland wint Zeister Slot Toernooi

Nederland wint Zeister Slot Toernooi

Voor het eerst sinds 2012 heeft het Nederlands softbalteam het Zeister Slot Toernooi weer gewonnen. Op de velden van HSV Phoenix in Zeist verloor Oranje slechts één van zijn acht wedstrijden tijdens de 34e editie van het driedaagse internationale softbaltoernooi. De Nederlandse softballers van manager Ben ten Pas bereiden zich voor op deelname aan het Europees kampioenschap in 2018 en het wereldkampioenschap in 2019.

Nederland opende het toernooi zaterdag moeizaam. De eerste wedstrijd tegen London Meteors bleef na zeven innings nog altijd in balans. Maar in de tie-break trok Oranje met 9-10 alsnog de winst naar zich toe. Hierna werd ook van debutant Hoboken Pioneers (6-7) en de Spaanse titelverdediger Caribeños de La Laguna (10-9) met één punt verschil gewonnen.

Ondanks het minimale verschil in de eerste drie wedstrijden, was het resultaat voldoende voor de eerste plaats na de eerste speeldag. Oranje bleef zaterdag als enige team ongeslagen. Caribeños de La Laguna en het Tsjechische U19-team wonnen beide twee van hun eerste drie wedstrijden. De Spaanse titelverdediger was in de vierde wedstrijd van het toernooi met 11-8 te sterk voor Tsjechië U19.

Nog sterker

Op de tweede speeldag kwamen de Nederlandse softballers nog sterker voor de dag op Sportpark Blikkenburg in Zeist. Dat leverde in de ochtend al een klinkende 18-7 overwinning op tegen Duitsland. Twee uur later werd ook van het sterke Deense Hørsholm Hurricanes gewonnen: 5-3. Daarmee was de poulewinst in de eerste ronde een feit. De laatste wedstrijd op zondag ging nog wel met 10-0 verloren van de Tsjechische junioren, maar toen was Oranje al verzekerd van de eerste plaats en een directe kwalificatie voor de halve finale. De Tsjechen, met onder meer de beste pitcher en slagman van het toernooi, eindigden uiteindelijk op een vijfde plaats.

In die halve eindstrijd werd opnieuw Hoboken Pioniers, met onder meer de Nederlander Arjan Baanen en de Belgische honkbal hoofdklasser Dennis de Quint binnen de gelederen, de tegenstander. En evenals tijdens de eerste speeldag eindigde dit duel ook nu in een 7-6 overwinning voor de Nederlandse softballers. Daarmee plaatste Oranje zich als eerste team voor de eindstrijd. Tegenstander daarin werd Hørsholm Hurricanes.

Record

De Deense topclub had zich via een 1-3 winst op Tsjechië U19 in de kwartfinales en zelfs een 6-0 shut-out tegen Caribeños de La Laguna in de halve finales geplaatst voor de eindstrijd. In die halve finale zorgde de Deense pitcher Martin Holmberg eigenhandig voor de uitschakeling van de titelverdediger. Hij gooide dit duel niet alleen veertien keer drie slag gooide, maar sloeg bovendien drie hits in drie slagbeurten. Na afloop van het toernooi werd Holmberg uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Voor Hørsholm Hurricanes was het de tweede finale op rij. Nederland stond in 2015 voor het laatst in de finale. Toen werd verloren van de nationale ploeg van Denemarken. Ditmaal was Oranje wel te sterk voor de Denen. Met een uitstekende 2-9 zege werd de eerste titel sinds 2012 veroverd. Daarmee heeft Nederland het record van Denemarken geëvenaard. Evenals de Deense nationale ploeg heeft nu ook Oranje zeven keer in de historie het Zeister Slot Toernooi gewonnen.

Eindstand
1. Nederland
2. Hørsholm Hurricanes (Denemarken)
3. Caribeños de La Laguna (Spanje)
4. Hoboken Pioneers (België)
5. Tsjechië U19
6. Londen Meteors (Groot-Brittannië)
7. Duitsland

Individuele prijzen
Meest Waardevolle Speler: Martin Holmberg (Hørsholm Hurricanes)
Beste slagman: Marek Rosenkranz (Tsjechië U19)
Best pitcher: Jiří Šeda (Tsjechië U19)
Homerun King: Ken Pregnell (London Meteors)
Meeste gestolen honken: Luděk Opluštil (Tsjechië U19)
Rookie: Oscar Andersen (Hørsholm Hurricanes)

Selectie Nederland

Pitchers (4):
Kevin Christiani (Quick Amersfoort), Tobias Kuyper (HSV Catch), Jeroen Mulder (Zuidvogels) en Niek Nieuwenhuijzen (Quick Amersfoort).

Catchers (1):
Anthony Beaumont (Alcmaria Victrix).

Binnenvelders (7)
Ron Dix (Quick Amersfoort), Lars Ham (RCH-Pinguïns), Martijn Guillot (Tex Town Tigers), Robbert Heuvelman (Tex Town Tigers), Emeron Lourens (Quick Amersfoort), Nathan van der Reijden (Brasschaat Braves) en Sebastiaan Spierenburg (Adegeest).

Buitenvelders (6):
Jeff Delfina (Hoofddorp Pioniers), Brian Eradus (Tex Town Tigers), Erik van der Horst (Quick Amersfoort), Enrique Javier (Brasschaat Braves), Enio Kwas (Hoofddorp Pioniers) en Idel Raap (Hoofddorp Pioniers).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Internationaal