De Italiaanse Amerikaan Nicola Garbella is momenteel de beste slagman van Rimini.

ECC 2017

Morgen top twee van Italië en Nederland tegen elkaar

Morgen top twee van Italië en Nederland tegen elkaar

De Italiaanse Amerikaan Nicola Garbella is momenteel de beste slagman van Rimini.

De Italiaanse Amerikaan Nicola Garbella is momenteel de beste slagman van Rimini.
Foto: © FIBS/PhBass

Om 11.00 uur morgenochtend begint in het Zuid-Duitse Regenburg de European Champions Cup 2017 met de wedstrijd tussen de eeuwige landskampioen van San Marino tegen de Nederlandse runner-up 2016 L&D Amsterdam op het bijveld van de Armin Wolf Arena. Om 13.30 uur start op het hoofdveld van die arena de strijd tussen de twee landskampioenen van Nederland en Italië: Curaçao Neptunus tegen CNF UnipolSai Bologna.

Om 16.30 uur ontmoeten de landskampioenen van Frankrijk en Duitsland elkaar: Rouen Huskies en BSC Mainz Athletics. Voor het thuispubliek volgt om 19.30 uur het hoofdgerecht van de dag: Regensburg Legionäire tegen Rimini Pirates, de runners-up van Duitsland en Italië.

Manager Lele Frignani van Bologna heeft besloten om zijn Venezolaanse korte stop Flores buiten zijn Europese roster te laten. Zoals gebruikelijk kiest de Italiaanse club in de eerste plaats voor twee buitenlandse startende pitchers (Owens en Rivera) en dan voor de best slaande buitenlander.

Beslissingen

Voor Bologna is dat de 31-jarige Venezolaanse catcher Marval, met een slaggemiddelde van .404 en drie homeruns in 57 beurten. Als incidentele parachutisten gaan de pitchers Bocchi (starter) en Pugliese (reliever) mee met de twaalf uur durende busreis van Bologna over de Alpen naar Regensburg.

Frignani neemt zo laat als de CEB het toelaat zijn beslissingen over het definitief in te dienen roster, want zijn duurste pitcher Owens leek volgens de Italiaanse pers bij zijn recente twee wedstrijden geblesseerd en ook over het herstel van slagman Ambrosino bestaan nog twijfels. In principe krijgt Neptunus morgen Owens tegenover zich.

Gereserveerde starter

San Marino reserveert voor de twee eerste wedstrijden in Regensburg hun startende pitchers Carlos Quevedo en Fraylin Florian. Als dat in die volgorde gebeurt, dan ontmoet Amsterdam morgen Quevedo op de heuvel. Deze Venezolaan begon dit seizoen als pitcher in al acht wedstrijden, waarvan hij er één verloor en vier won, dankzij een gemiddelde aan verdiende tegenpunten van 2.00 over 40 2/3 innings.

De andere gereserveerde starter is Florian, een Dominicaan met tevens een Italiaans paspoort. Deze kwam in Italië eveneens in acht wedstrijden uit, waarvan zeven vanaf de eerste inning. Daarvan won hij er slechts twee en verloor hij er 1 tijdens 34 1/3 innings. Als relievers houdt manager Marco Nanni achter de hand Junior Oberto, Tommaso Cherubini en de Venezolaanse parachutist Jose Ascanio. Wat Nanni zorgen baart, is de polsblessure van eerste catcher Simone Albanese.

Europese vloek

Pas donderdag komen we de derde club uit de Italian Baseball League tegen als tegenstander van een Nederlandse club, want dan spelen de twee Pirates ploegen uit Amsterdam en Rimini weer tegen elkaar. Net als een jaar geleden in de Europese finale in Rimini, waar de thuisclub probeerde te voorkomen, dat ze voor de tiende keer als tweede zouden eindigen in dit verband.

Ondanks alle inspanningen van club, gemeente en provincie om de Europese finale 2016 in eigen huis te mogen spelen, gingen de Italianen onderuit en won Amsterdam de cup. Tien keer tweede en daarom noemen ze dat in Rimini hun Europese vloek. Morgen begint de club zeker niet als favoriet aan de Champions Cup, want de prestaties in eigen land waren vooral in het begin teleurstellend. Langzamerhand begint de ploeg in vorm te komen en door twee overwinningen in het laatste weekeinde staat Rimini nu net op de vierde plaats.

Debuterende skipper

Het roer van het Riminese schip is dit jaar voor het eerst in handen van de in de competitie debuterende skipper Paolo Ceccaroli, in de vorige eeuw pitcher van Rimini, Parma en de nationale ploeg van Italië. In de afgelopen jaren al werd hij door Rimini aangezocht als nieuwe manager, maar die aanbiedingen moest hij afslaan, omdat hij een vaste baan had. Omdat vorig jaar zijn werkgever de zaak sloot en de toen 54-jarige Ceccaroli zonder baan kwam te zitten, zei hij afgelopen winter wel ja tegen Rimini.

Zo keerde hij terug in zijn geboorteplaats en bij de club, waar hij zijn eerste successen als speler boekte. Ceccaroli leidt nu een selectie, waarvan de Ital-Amerikaanse utility-speler Nicola Garbella zijn beste slagman is (.388). Hij bleek in Californië een succesvolle collegespeler en de afgelopen jaren speelde hij in Italië voor Grosseto en Parma. Het laatste nieuws is dat ter gelegenheid van het Europees toernooi ook zijn 4 jaar jongere broer Giovanni vanuit Amerika rechtstreeks naar Frankfurt vliegt om Rimini in Regensburg te versterken.

Slagprestaties

De sterkste startende pitchers van Rimini zijn de Ital-Dominicaan Carlos Richetti, de Venezolaan Ricardo Hernández en de dit jaar debuterende Dominicaan Jose Rosario (1986). Hun verdiende punten gemiddelde bedraagt respectievelijk 1.35 over twintig innings, 2.33 over 27 innings en 3.48 over 31 innings. Wie tegen Amsterdam pitcht, hangt af van Ceccaroli’s bevindingen bij de wedstrijd Amsterdam-San Marino morgen. Voor de reliefbeurten van Rimini staan klaar Jose Escalona, Carlos Teran, Daniele Del Bianco en Luca Diraffaele.

In slagprestaties wordt Garbella gevolgd door de Venezolaanse tweede honkman Freddy Noguera (.321), rechtsvelder Federico Celli (.288), de Cubaanse linksvelder Maikel Caseres (.265), de Dominicaanse midvelder Carlos Duran (.260), de Venezolaanse buitenvelder Lino Zappone (.256), eerste honkman Daniele Malengo (.158), de Venezolaanse korte stop Juan Carlos Infante (.154), catcher Riccardo Bertagnon (.133) en derdehonkman Lorenzo Di Fabio (.051).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2017