Bryan Engelhardt aan slag tijdens de Homerun Derby van de All Star Game in 2015.

Honkbal

Bryan Engelhardt naar Quick Amersfoort

Bryan Engelhardt naar Quick Amersfoort

Bryan Engelhardt aan slag tijdens de Homerun Derby van de All Star Game in 2015.

Bryan Engelhardt aan slag tijdens de Homerun Derby van de All Star Game in 2015.
Foto: © Rob Jelsma

Meervoudig Homerun King Bryan Engelhardt heeft de overstap gemaakt naar Cityside Apartments Quick Amersfoort. Dit weekend voegt de oud-international zich bij de selectie van de overgangsklasser voor de wedstrijden tegen Wassenaar. Bij de club uit Amersfoort wordt Engelhardt herenigd met zijn vader Stanley Engelhardt, één van de assistent-coaches.

Engelhardt stond sinds 2008 onder contract van Kinheim. Vorig seizoen speelde hij 26 wedstrijden voor de Haarlemse club in de hoofdklasse. Daarin kwam hij tot 23 honkslagen (.245) en negentien binnengeslagen punten. Engelhardt sloeg drie homeruns. Eerder speelde hij ook voor PSV en Almere’90 op het hoogste niveau.

Na afloop van het vorige seizoen trok Kinheim zich terug uit de hoofdklasse. Sindsdien vertrokken verschillende spelers naar andere clubs. Niels van Weert koos eerder al voor een overstap van de Haarlemse hoofdklasser naar Quick Amersfoort. Assistent-coach Stanley Engelhardt vertrok eveneens naar Amersfoort, waar hij momenteel deel uitmaakt van de technische staf van manager Marco Wels.

Meest Waardevolle Speler

In 2002 ontving Engelhardt de Guus van der Heijden Memorial Trophy als beste international onder de 23 jaar. In 2010 werd hij bovendien uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler in de hoofdklasse en kreeg hij een onderscheiding voor de meeste gestolen honken. Hij kwam in dat seizoen tot een slaggemiddelde van .373 met zes homeruns, 36 binnengeslagen punten en zestien gestolen honken. Engelhardt is voornamelijk gevreesd vanwege zijn slagkracht. Maar liefst zeven keer werd hij tussen 2004 en 2015 uitgeroepen tot Homerun King in de Nederlandse hoofdklasse. Bovendien werd hij winnaar van de Homerun Derby tijdens de All Star Game in 2011, 2012 en 2015.

Van 2002 tot en met 2014 droeg Engelhardt 183 keer het shirt van Oranje. Met de nationale ploeg was het slagkanon aanwezig bij vier wereldkampioenschappen, drie Europese kampioenschappen en één World Baseball Classic. Met Oranje won hij in 2011 de historische wereldtitel. Voor die prestatie werd Engelhardt geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Verder was hij maar liefst zevenmaal actief op de Honkbal Week Haarlem en vijfmaal op het World Port Tournament. In totaal nam hij met Oranje deel aan 27 grote internationale toernooien.

Herenigd

Na Bas de Jong en Bas Nooij (inmiddels vertrokken naar Australië) is Engelhardt de derde oud-international die de overstap heeft gemaakt naar Quick Amersfoort. Bij de club uit Amersfoort wordt Engelhardt niet alleen herenigd met zijn vader, maar ook met Marco Wels, die eerder al eens hoofdcoach was van Engelhardt bij Almere’90 in de seizoenen 2004 en 2005.

Cityside Apartments Quick Amersfoort staat momenteel met negen overwinningen in zestien wedstrijden op een vierde plaats in de overgangsklasse. Zowel zaterdag als zondag neemt de ploeg het op tegen nummer twaalf Wassenaar. Zaterdag wordt die wedstrijd gespeeld op het XLLease Park Dorrestein in Amersfoort. Een dag later treffen de twee teams elkaar op Sportpark Kerkehout in Wassenaar.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal