Curaçao Neptunus was vandaag niet opgewassen tegen het Duitse Mainz Athletics.

ECC 2017

Curaçao Neptunus onderuit tegen Duitse ploeg

Curaçao Neptunus onderuit tegen Duitse ploeg

Curaçao Neptunus was vandaag niet opgewassen tegen het Duitse Mainz Athletics.

Curaçao Neptunus was vandaag niet opgewassen tegen het Duitse Mainz Athletics.
Foto: © Rob Jelsma

Na de knappe overwinning van gisteren op het Italiaanse Bologna hebben de honkballers van Curaçao Neptunus vandaag kostbare punten gemorst tegen Mainz Athletics. De Duitse ploeg, die voor het eerst sinds 2008 weer aanwezig is op een Europees clubtoernooi, was met 7-6 te sterk voor de Nederlandse landskampioen. De Amerikaanse pitcher Riley Barr gooide voor de Duitsers een complete wedstrijd.

Voor de derde keer in de historie neemt Mainz Athletics deze week deel aan een Europa Cup-toernooi. Negen jaar geleden verloor de Duitse club alle vijf de wedstrijden en eindigde het op een achtste en laatste plaats. De eerste en enige Europese overwinning voor de club uit Mainz werd tot vandaag op 23 juni 2001 behaald tegen het Kroatische Kelteks Karlovac. Dat gebeurde tijdens de Cup Winners Cup, waar Mainz Athletics uiteindelijk als zesde en voorlaatste eindigde.

Daar tegenover verloor Neptunus nog nooit een Europese wedstrijd van een Duitse tegenstander. Alle tien voorafgaande wedstrijden werden gewonnen, de laatste vorig jaar op 31 mei tegen Heidenheim Heideköpfe (9-14). Maar vandaag golden andere regels. De Duitse kampioen, die vorig jaar na 2007 de tweede landstitel uit de clubhistorie veroverde, sloeg op het pitchen van starter Misja Harcksen direct in de beginfase hard toe.

Hard geraakt

Al in de eerste inning stuurde derde honkman Jeff Hunt met een honkslag de eerste twee punten over de thuisplaat. Een inning later stroomden de honken vol na twee hits en vier wijd. Nadat Harcksen Mainz Athletics met nog een vrije loop liet uitlopen tot 3-0 sloeg catcher Max Boldt de bal over de omheining van de Armin-Wolf-Arena. Die grandslam-homerun bracht de Duitse ploeg al na twee innings op een 7-1 voorsprong.

Het eerste punt voor Curaçao Neptunus kwam in de tweede inning op naam van Dwayne Kemp (tweehonkslag). Na de tweede inning stond de Amerikaanse pitcher Riley Barr tot aan de achtste inning alleen nog een honkslag toe aan Ruar Verkerk (zevende inning). De 25-jarige Amerikaan kwam onder meer uit voor Mexico State University (NCAA I) en speelde vervolgens in onder meer de Inter-County Baseball League (IBL) in Canada en de Western Australian Baseball League.

Rust

Met dank aan Neptunus-reliever Mike van den Berg, die twee weken geleden zijn debuut in de hoofdklasse had gemaakt, werd de rust in de wedstrijd teruggebracht. Van den Berg stond geen enkele loper meer toe op het tweede honk. Dat gaf Curaçao Neptunus de kans om terug in de wedstrijd te komen. Door twee Duitse veldfouten konden de Rotterdammers in de vijfde en zesde inning de achterstand verkleinen tot 7-3. Drie hits in de achtste inning verkleinden het verschil zelfs tot 7-6. Maar het verschil bleek zo groot dat een nederlaag onafwendbaar was geworden.

Met volle honken en twee man uit schakelde Barr in de achtste inning na de drie tegenpunten Gregory Muller met drie slagballen op rij uit om de voorsprong vast te houden. Hierna had hij nog acht pitches nodig om in de negende inning de wedstrijd uit te gooien en de Duitse landskampioen en koploper uit de 1. Bundesliga Süd naar de historische winst te leiden. De slagploeg van Curaçao Neptunus kwam dit duel tot zes hits, waaronder twee van Ruar Verkerk. De voormalig profhonkballer sloeg met zijn tweede honkslag in de achtste inning twee ploeggenoten over de thuisplaat. Morgen sluit Neptunus de eerste ronde af met een wedstrijd tegen Rouen Huskies. De Franse ploeg verloor eerder vandaag met 14-0 van het Italiaanse Bologna door een no-hitter van pitcher Matteo Bocchi.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
CURAÇAO NEPTUNUS  0 1 0 0 1 1 0 3 0  6 6 1
MAINZ ATHLETICS   2 5 0 0 0 0 0 0 X  7 8 4

Pitchers Curaçao Neptunus
Misja Harcksen (1+5 man): 1-4-5-1
Jan Tomek (1): 0-1-0-0
Mike van den Berg (5+1 man): 0-2-3-0
Berry van Driel (1): 2-0-0-0

Pitchers Mainz Athletics
Riley Barr (9): 6-3-6-4

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2017