ECC 2017

Kelly leidt Curaçao Neptunus naar poulewinst

Kelly leidt Curaçao Neptunus naar poulewinst

Kevin Kelly gooide tegen Rouen Huskies de meeste innings en pitches ooit voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

De verrassende nederlaag van gisteren tegen Mainz Athletics is voor de honkballers van Curaçao Neptunus zonder gevolgen gebleven. Pitcher Kevin Kelly presteerde vandaag wat hij nog niet eerder had gedaan voor de Rotterdammers en leidde zijn ploeg met elf strikeouts naar een 9-3 winst op Rouen Huskies. Met dat resultaat heeft de Nederlandse landskampioen zich nu alsnog als poulewinnaar geplaatst voor de halve finales.

In de Armin-Wolf-Arena in Regensburg speelden Curaçao Neptunus en Rouen Huskies vanmiddag om een plaats in de halve finales. Eerder op de dag had het Italiaanse Bologna zich al met een 2-22 oorwassing tegen Mainz Athletics geplaatst voor de tweede ronde. Van die Duitse ploeg verloor Neptunus gisteren wel nog verrassend. Een tweede misstap lieten de Rotterdamse honkballers vandaag niet nogmaals gebeuren. Helemaal niet met de 3-6 nederlaag tegen Rouen Huskies in de vorige ontmoeting tussen beide teams tijdens het Europa Cup-toernooi van 2012 nog vers in het geheugen.

Korte stop Dwayne Kemp in actie in de wedstrijd tegen Rouen Huskies.

Korte stop Dwayne Kemp in actie in de wedstrijd tegen Rouen Huskies.
Foto: © Rob Jelsma

Daarvoor nam pitcher Kevin Kelly zijn ploeg op sleeptouw. In zijn eerdere elf Europese wedstrijden was de 27-jarige Kelly nog maar één keer eerder startend pitcher, maar gooide hij nooit langer dan 2 2/3 inning en meer dan 47 ballen. Maar vandaag leek Kelly onuitputtelijk. In de Armin-Wolf-Arena gooide de international maar liefst 131 pitches, waarbij hij de Franse honkballers met in totaal elf strikeouts zo nu en dan tot wanhoop wist te drijven.

Homerun

Voor Neptunus gooide Kelly in zijn 86 wedstrijden in de Nederlandse en elf duels in de Europese competitie tot dusver niet meer dan zeven strikeouts in één wedstrijd, een totaal dat hij evenaarde afgelopen 30 april in de wedstrijd tegen De Glaskoning Twins. Kelly, die in de hoofdklasse nog maar negen keer als startend pitcher uitkwam, maakte toen de volledige zeven innings vol en gooide daarmee zijn enige complete wedstrijd. Vandaag haalde hij echter het uiterste uit zichzelf.

Pas in de achtste inning moest Kelly op de heuvel worden afgelost. Nog niet eerder gooide hij zoveel innings en zoveel pitches sinds zijn debuut voor het Rotterdamse Neptunus in 2014. Op het moment dat Kelly leeg was, nam vandaag zijn slagploeg het stokje over. In de achtste slagbeurt scoorde de formatie van hoofdcoach Ronald Jaarsma viermaal, waarbij Daniel Fernandes (2 uit 3) met een homerun twee punten binnensloeg. Daarme besliste Curaçao Neptunus het duel en werd de eindstand bepaald op 9-3.

Pitchersduel

Christian Diaz opende in de eerste inning de score.

Christian Diaz opende in de eerste inning de score.
Foto: © Rob Jelsma

De wedstrijd tussen Curaçao Neptunus en Rouen Huskies was vooral een pitchersduel tussen Kevin Kelly en Owen Ozanich. Dat zorgde ervoor dat punten kostbaar waren en de wedstrijd in de vijfde inning nog altijd in balans was. De Franse international Ozanich had uiteindelijk 118 pitches nodig en moest in de zesde inning alsnog buigen voor de Rotterdamse honkballers. Aanvallend kwam Curaçao Neptunus tot dertien hits, waaronder drie voor Dwayne Kemp (3 uit 5) en twee voor onder meer Gianison Boekhoudt (2 uit 3), die in de tweede inning de 1-2 achterstand wegwerkte met een solohomerun.

Met twee strikeouts gooide Harcksen in de laatste innings de wedstrijd uit. Samen met Kelly zorgde hij er zodoende voor dat de overige pitchers van Neptunus morgen volledig uitgerust aan de halve finales kunnen starten. Daarin wordt de winnaar van het duel tussen ASD Rimini en T&A San Marino de volgende tegenstander. Beide teams uit de Italiaanse competitie verloren eerder dit toernooi hun wedstrijd tegen titelverdediger L&D Amsterdam. De Amsterdammers krijgen morgen in de halve finale met Fortitudo Bologna eveneens een team uit de Italian Baseball League tegenover zich.

                 1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
ROUEN HUSKIES    0 2 0 0 0 0 0 1 0  3  7 2
CURAÇAO NEPTUNUS 1 1 0 0 1 2 0 4 X  9 13 1

Pitchers Rouen Huskies
Owen Ozanich (5 2/3+1 man): 5-3-9-1
Yoann Vaugelade (1 1/3): 1-1-1-0
Esteban Prioul (1/3+2 man): 0-1-2-1
Jonathan Jaspe (2/3): 0-1-1-0

Pitchers Curaçao Neptunus
Kevin Kelly (7 2/3+1 man): 11-2-7-1
Misja Harcksen (1 1/3): 2-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2017