L&D Amsterdam won ook zijn wedstrijd tegen gastheer Regensburg Legionäre.

ECC 2017

L&D Amsterdam blijft ongeslagen

L&D Amsterdam blijft ongeslagen

L&D Amsterdam won ook zijn wedstrijd tegen gastheer Regensburg Legionäre.

L&D Amsterdam won ook zijn wedstrijd tegen gastheer Regensburg Legionäre.
Foto: © Rob Jelsma

De honkballers van L&D Amsterdam hebben ook hun achtste Europese overwinning op rij veroverd. De titelverdediger wankelde vanavond tegen gastheer Buchbinder Legionäre, maar wist in de negende inning na zeven vrije lope met volle honken de laatste benodigde uit te maken om de 9-6 zege veilig te stellen. Morgen staan de Amsterdammers in de halve finales tegenover het sterke Italiaanse Bologna.

Voor L&D Amsterdam en Regensburg Legionäre stond er vanavond niets meer op het spel. De Amsterdammers, vorig jaar al in vijf wedstrijden ongeslagen, waren na hun twee overwinningen van deze week al zeker van de eerste plaats, terwijl de nog puntloze Duitsers genoegen moesten nemen met de vierde en laatste plaats in poule B.

Nick Urbanus sloeg drie van de tien Amsterdamse honkslagen.

Nick Urbanus sloeg drie van de tien Amsterdamse honkslagen.
Foto: © Rob Jelsma

Met het ticket voor de halve finales al op zak stuurde hoofdcoach Charles Urbanus vanavond de jonge pitcher Hidde Brocken naar de heuvel. Brocken werd bij zijn Europese debuut door Maik Ehmke begroet met een homerun. Die nam daarbij meteen Marcel Jimenez (vier wijd) mee over de thuisplaat. Het was een nerveuze start voor Brocken, die vorig jaar na zijn hoofdklassedebuut op 25 juni zes wedstrijden voor de hoofdmacht van L&D Amsterdam had gegooid.

Rentree

In de eerste inning gooide Brocken uiteindelijk eenmaal vier wijd en stond hij drie honkslagen toe, waaronder een tweehonkslag van Nino Sacasa op de tweede pitch van de wedstrijd. Brocken herstelde zich echter knap en stond geen enkel punt meer toe tot hij in de achtste inning werd afgelost door Pim Walsma. De oud-international is speciaal voor de European Champions Cup aan de hoofdmacht toegevoegd en maakte vanavond voor het eerst sinds wedstrijd drie uit de Holland Series van vorig jaar zijn rentree op de heuvel voor L&D Amsterdam.

Aan Duitse zijde startte pitcher Kevin Vance juist sterk. Hij hoefde pas in de derde inning de eerste honkslag toe te staan. De 26-jarige Amerikaan speelde zes seizoenen als profhonkballer en bereikte in dienst van Arizona Diamondbacks het hoogste niveau in de Amerikaanse Minor League. Met het nationale team van de Filipijnen nam hij vorig jaar bovendien deel aan het kwalificatietoernooi voor de World Baseball Classic. Vanaf de vierde inning moest Vance echter de handdoek in de ring gooien.

Solohomerun

Remco Draijer bracht zijn ploeg terug in de wedstrijd toen hij de vierde Amsterdamse slagbeurt opende met een solohomerun. Een inning later sloeg hij met een opofferingsslag ook het gelijkmakende punt over de thuisplaat. Twee Amsterdamse punten brachten de titelverdediger in de zesde inning voor het eerst dit duel op voorsprong.

Patrick Bok scoort in de vijfde inning de gelijkmaker.

Patrick Bok scoort in de vijfde inning de gelijkmaker.
Foto: © Rob Jelsma

Vanaf de zevende inning nam pitching-coach Paco Garcia zelf het heuvelwerk bij Legionäre over. De voormalig hoofdklassespeler was echter weinig gelukkig vanavond. Hij gooide vijf keer vier wijd. Bovendien moest hij in de achtste inning tweehonkslagen op rij incasseren van Remco Draijer en Nick Urbanus. Daar liepen nog eens drie punten op binnen. Zodoende liep L&D Amsterdam in de slotfase zelfs uit tot 9-2.

Moeilijk

Met de winst binnen handbereik maakte L&D Amsterdam het zich nog onnodig moeilijk. Pitchers Pim Walsma en Norbert Jongerius gaven in de negende inning zeven vrije lopen weg en lieten Regensburg Legionäre terugkomen tot 9-6. Jeffrey Arndt en Jannis Muschik konden in de laatste Duitse slagbeurt zelfs beide scoren op wilde worpen van Walsma. Met volle honken en het potentiële winnende punt in het slagperk maakte rechtsvelder Danny Rombley een hooggeslagen bal van pinch-hitter Jonathan Heimler onschadelijk om een einde aan de wedstrijd te maken. Heimler was al de elfde Duitser die deze inning in het slagperk was verschenen.

Met de winst kon pitcher Brocken zijn eerste Europese zege op zijn palmares bijschrijven. Remco Draijer (3 uit 4) en Nick Urbanus (3 uit 5) leidden de Amsterdamse aanval, die dit duel tot tien hits kwam. Draijer scoorde bovendien drie van de negen punten voor zijn ploeg. Met de winst van titelverdediger L&D Amsterdam is een einde gekomen aan de eerste ronde van de European Champions Cup. Het Europese clubtoernooi in Regensburg wordt morgen vervolgd met de halve finales. Daarin staat eerst om 16.30 uur Curaçao Neptunus tegenover T&A San Marino. Om 19.00 uur speelt L&D Amsterdam zijn wedstrijd uit de halve eindstrijd tegen het Italiaanse CNF Unipolsai Bologna. ASD Rimini, de finalist van vorig jaar, werd vanmiddag in tien innings met 3-6 uitgeschakeld door San Marino en speelt nu verder om de vijfde plaats.

                      1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
BUCHBINDER LEGIONÄIRE 2 0 0 0 0 0 0 0 4  6  6 2
L&D AMSTERDAM         0 0 0 1 1 2 1 4 X  9 10 0

Pitchers Buchbinder Legionäre
Kevin Vance (6): 3-2-6-2
Francis Garcia (1 2/3+5 man): 0-5-4-0
Valerio Jiron (1/3): 0-0-0-0

Pitchers L&D Amsterdam
Hidde Brocken (7): 1-5-6-0
Pim Walsma (1 1/3+2 man): 0-4-0-0
Norbert Jongerius (2/3): 0-2-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2017