Voor de vijfde keer op rij was het Italiaanse Bologna te sterk voor L&D Amsterdam.

ECC 2017

Homeruns vellen L&D Amsterdam in halve finales

Homeruns vellen L&D Amsterdam in halve finales

Voor de vijfde keer op rij was het Italiaanse Bologna te sterk voor L&D Amsterdam.

Voor de vijfde keer op rij was het Italiaanse Bologna te sterk voor L&D Amsterdam.
Foto: © Rob Jelsma

L&D Amsterdam is zijn Europese clubtitel kwijt. In de Armin-Wolf-Arena in het Duitse Regensburg werden de Amsterdamse honkballers vanavond onttroond door vijfvoudig Europees kampioen Bologna. De Italiaanse club produceerde maar liefst vier homeruns voor de 8-9 zege. Het was de eerste nederlaag voor L&D Amsterdam na acht opeenvolgende Europese overwinningen verdeeld over 2016 en 2017.

Bologna won in 2013 voor het laatst de European Champions Cup. De ploeg is daarmee ook de laatste Italiaanse winnaar van de Europese clubtitel, want in de jaren hierna gingen achtereenvolgens San Marino, Neptunus en Amsterdam er met het kampioenschap vandoor. Hoewel het nog ongeslagen L&D Amsterdam vanavond de favoriet was, leek een terugkeer in de finale van de European Champions Cup niet vanzelfsprekend.

Felicitaties na opnieuw een homerun voor Bologna.

Felicitaties na opnieuw een homerun voor Bologna.
Foto: © Rob Jelsma

Nog niet eerder wist L&D Amsterdam te winnen van Fortitudo Bologna. De eerdere ontmoetingen in 2011 (6-5), 2012 (4-3), 2013 (3-4) en 2015 (2-1) gingen allemaal verloren. En allemaal met één punt verschil. Vandaag leek het verschil tussen de Italiaanse en Nederlandse honkballers lang een stuk groter, maar eindigde het duel andermaal met minimaal verschil.

Homeruns

In Regensburg werd L&D Amsterdam vanavond geveld door homeruns. Korte stop Robel Garcia beet al in de derde inning het spits af. Nadat startend pitcher Robin Schel met twee keer vier wijd en een honkslag de honken had laten vollopen, sloeg Garcia de bal in het linksveld het stadion uit voor een grandslam-homerun. In de vijfde Italiaanse slagbeurt joeg ook Eladio Russo de bal over de omheining. De rechtsvelder nam met zijn homerun op zijn beurt twee ploeggenoten mee over de thuisplaat.

Daar bleef het niet bij, want op het moment dat L&D Amsterdam via vijf runs in de vijfde en zesde inning was ingelopen tot 5-7 sloegen Paolino Ambrosino (zevende inning) en Osman Marval (achtste inning) solohomeruns om definitief bij de Amsterdammers weg te lopen.

Momentum

De homeruns konden voor Amsterdam niet op een slechter moment komen. De formatie van hoofdcoach Charles Urbanus leek met een solohomerun van Max Clarijs in de vijfde inning en nog eens vier runs in de zesde inning, net het momentum terug te pakken.

Toch slaagden de Amsterdammers erin om die opnieuw terug te pakken. Met volle honken sloeg in de achtste inning eerst Nick Urbanus twee ploeggenoten binnen en direct na hem volgde Gilmer Lampe met eveneens een hit om het verschil terug te brengen tot 8-9.

Knappe prestatie

Gilmer Lampe aan slag voor L&D Amsterdam.

Gilmer Lampe aan slag voor L&D Amsterdam.
Foto: © Rob Jelsma

Met na vijf Italiaanse slagbeurten een 0-7 achterstand op het scorebord, zette L&D Amsterdam een knappe prestatie neer om zich terug in de wedstrijd te knokken. En in de negende inning kreeg de titelverdediger met Danny Rombley zelfs nog de gelijkmaker in scoringspositie. Niettemin bleek het gat toch te groot om te overbruggen en moesten de Amsterdammers in deze halve finales afstand doen van de Europese clubtitel.

Door de overwinning staat CNF Unipolsai Bologna morgenavond om 19.00 uur in de finale tegenover de Nederlandse landskampioen Curaçao Neptunus. Het wordt daarmee een herhaling van de Europese clubfinale uit 2015, die toen nog werd gespeeld in een best-of-three. L&D Amsterdam sluit daarvoor zijn toernooi om 16.00 uur af met een wedstrijd om de derde plaats tegen T&A San Marino.

                       1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CNF UNIPOLSAI BOLOGNA  0 0 4 0 3 0 1 1 0  9 12 2
L&D AMSTERDAM          0 0 0 0 1 4 0 3 0  8  8 2

Pitchers CNF Unipolsai Bologna
Raul Rivero (6): 8-6-6-1
Nicholas Pugliese (1 2/3+3 man): 3-2-1-1
Filippo Crepaldi (1 1/3): 2-1-1-0

Pitchers L&D Amsterdam
Robin Schel (3): 2-4-4-0
Kyle Ward (2): 1-2-3-0
Dennis Burgersdijk (2 2/3+1 man): 3-1-4-2
Daan Hendrix (1 1/3): 2-0-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2017