Curaçao Neptunus is voor de negende keer in de historie Europees clubkampioen geworden.

ECC 2017

Curaçao Neptunus wint Europese clubtitel

Curaçao Neptunus wint Europese clubtitel

Curaçao Neptunus is voor de negende keer in de historie Europees clubkampioen geworden.

Curaçao Neptunus is voor de negende keer in de historie Europees clubkampioen geworden.
Foto: © Rob Jelsma

De Europese clubtitel blijft in Nederland. Nadat gisteravond titelverdediger L&D Amsterdam werd onttroond door het Italiaanse Bologna, haalde Curaçao Neptunus vanavond wraak. Met 3-7 won de Nederlandse landskampioen in het Duitse Regensburg de European Champions Cup. Het is de negende keer sinds 1994 dat het Rotterdamse Neptunus het belangrijkste Europa Cup-toernooi wint.

Startend pitcher voor Curaçao Neptunus was Elton Koeiman. In 1996 won hij zijn laatste Europa Cup met de Rotterdammers. Twintig jaar geleden stond Elton Koeiman voor het laatst in de finale van het belangrijkste Europa Cup-toernooi. Die eindstrijd werd door de Rotterdamse ploeg met 23-19 verloren van de Italiaanse kampioen Nettuno. Met de Rotterdammers won Koeiman tweemaal een Europese hoofdprijs. In 1996 werd de Europa Cup I gewonnen. Twee jaar later werd in Kroatië Mediolanum Milano verslagen in de eindstrijd van de Europa Cup II.

Na maar liefst twintig jaar is pitcher Elton Koeiman eer Europees kampioen geworden.

Na maar liefst twintig jaar is pitcher Elton Koeiman eer Europees kampioen geworden.
Foto: © Rob Jelsma

Aanvankelijk was Koeiman afgelopen najaar met name als pitching-coach door de Rotterdamse club aangetrokken. Door de gezondheidsproblemen van starter Orlando Yntema gebeurde het dat Koeiman negentien jaar na zijn laatste Europese hoofdprijs ineens weer op het Europese toneel stond. En dat deed de 44-jarige veteraan niet onverdienstelijk. Zowel op de eerste als de laatste speeldag leidde hij zijn ploeg naar winst tegen de Italiaanse kampioen Fortitudo Bologna.

De 44-jarige Koeiman was overigens niet de oudste speler die op dit toernooi in actie is gekomen. Bij gastheer Regensburg Legionäre betrad eerder deze week ook al een pitching-coach de heuvel. Dat was de negen maanden oudere ex-hoofdklasser Paco Garcia.

Rally

Curaçao Neptunus opende vandaag in de Armin-Wolf-Arena al vroeg de score. Stijn van der Meer (honkslag) en Christian Diaz (tweehonkslag) brachten hun ploeg in de eerste inning van de finale op voorsprong na een hardgeslagen bal van Dwayne Kemp, die tweede honkman Alessandro Vaglio niet kon verwerken. Ondertussen hield Koeiman de Italianen vier innings lang puntloos.

Shaldimar Daantji wordt gefeliciteerd na zijn solohomerun in de achtste inning.

Shaldimar Daantji wordt gefeliciteerd na zijn solohomerun in de achtste inning.
Foto: © Rob Jelsma

Via punten van Paolino Ambrosino en Francesco Fuzzi in de vijfde en zesde inning wist Bologna terug in de wedstrijd te komen. Maar het op het moment dat er weer hoop aan de horizon gloorde voor de Italianen, sloeg Neptunus hard toe. Shaldimar Daantji, die in de vier eerdere wedstrijden dit toernooi niet tot een honkslag was gekomen, startte in de zevende inning de Rotterdamse rally met een honkslag.

Na nog eens hits van Benjamin Dille en Christian Diaz had Neptunus de leiding in de wedstrijd weer genomen. Dat maakte een einde aan de wedstrijd van voormalig Major League-pitcher Rudy Owens, die voor de tweede keer deze week niet opgewassen bleek tegen de slagploeg van Neptunus.

Solohomerun

Vreugde bij de spelers van Curaçao Neptunus na de gewonnen finale.

Vreugde bij de spelers van Curaçao Neptunus na de gewonnen finale.
Foto: © Rob Jelsma

Vertrok Owens nog met een minimale achterstand van 2-3. Eén pitch later was die achterstand al opgelopen tot 2-6. Meest Waardevolle Speler Gianison Boekhoudt verwelkomde reliever Luca Panerati met een hit om in één keer de honken schoon te vegen. Daantji had na zijn honkslag inmiddels de smaak te pakken en timmerde in de achtste inning zelfs de bal over de omheining voor een solohomerun.

In de laatste drie innings hield Berry van Driel de voorsprong vast. Hij stond alleen nog een punt toe na drie hits in de achtste inning, maar gooide vanavond ook vier keer drie slag. De Rotterdammers kwamen vandaag tot dertien honkslagen, waaronder drie hits voor Christian Diaz (3 uit 5). Shaldimar Daantji (2 uit 3), Urving Kemp (2 uit 4) en Benjamin Dille (2 uit 5) sloegen er elk twee. Het Italiaanse Bologna, dat in 2014 voor de laatste keer Europees clubkampioen werd, moet voor de zesde keer genoegen nemen met een tweede plaats.

Startplaats

Met de 3-7 overwinning was de negende Europese clubtitel voor Neptunus een feit en gaat de beker mee terug naar Nederland. Na L&D Amsterdam, dat eerder op de dag de strijd om de derde plaats verloor van T&A San Marino, is Curaçao Neptunus de nieuwe Europees clubkampioen.

Achter de Amsterdammers eindigden Rimini en Rouen Huskies dit toernooi op een gedeelde vijfde plaats. In het begin van de middag won Mainz Athletics het Duitse onderonsje met gastheer Regensburg Leginäre om de zesde plaats met 3-4. Daarmee verliest Duitsland een startplaats voor de European Champions Cup van 2018. Die plek wordt ingenomen door Tsjechië, doordat Draci Brno vandaag in de finale van de CEB Cup met 0-5 won van Eagles Praha.

                     1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CURAÇAO NEPTUNUS     2 0 0 0 0 0 4 1 0  7 13 1
CNF UNIOLSAI BOLOGNA 0 0 0 0 1 1 0 1 0  3  8 3

Pitchers Curaçao Neptunus
Elton Koeiman (5 2/3): 3-3-4-1
Jan Tomek (2/3): 0-0-1-0
Berry van Driel (2 2/3): 4-0-3-1

Pitchers CNF Unipolsai Bologna
Rudy Owens (6 1/3+3 man): 6-1-9-2
Luca Panerati (2/3): 1-0-1-1
Filippo Crepaldi (2/3+2 man): 0-0-3-0
Nicholas Pugliese (1 1/3): 2-0-0-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2017