Kalian Sams slaat raak voor een homerun tijdens de World Baseball Classic in het Tokyo Dome.

Honkbal

Kalian Sams legt Cubanen op pijnbank

Kalian Sams legt Cubanen op pijnbank

Kalian Sams slaat raak voor een homerun tijdens de World Baseball Classic in het Tokyo Dome.

Kalian Sams slaat raak voor een homerun tijdens de World Baseball Classic in het Tokyo Dome.
Foto: © Henk Seppen

Dat het Nederlands Koninkrijksteam steeds meer de kwelgeest van de Cubanen aan het worden is, moet ongetwijfeld in het hoofd van de nationale ploeg hebben rondgespookt, toen Cuba gisteravond in het Stade Canac aantrad tegen Québec Capitales en daar international Kalian Sams troffen. De honkballer uit Den Haag sloeg genadeloos toe. Met twee homeruns sloeg hij vijf punten binnen en leidde hij zijn ploeg naar een 10-2 overwinning op Cuba.

Kalian Sams staat ongetwijfeld in het geheugen gegrift van de Cubanen. Niet in de minste plaats vanwege zijn uithaal in de wedstrijd tegen Cuba tijdens de tweede ronde van de World Baseball Classic in 2013. Met zijn diepgeslagen bal sloeg Sams in de negende inning ploeggenoot Andruw Jones voor het winnende punt binnen en loodste de buitenvelder het Nederlands Koninkrijksteam naar de halve finales in San Francisco.

Afgelopen maart stond Sams met Oranje opnieuw tegenover Cuba. Nu kwam het niet aan op de laatste klap van Sams in de negende inning. De ploeg van manager Hensley Meulens liet de Cubanen alle hoeken van het Tokyo Dome zien: 14-1. Kalian Sams sloeg, samen met Wladimir Balentien (2) en Yurendell de Caster vier homeruns bij elkaar voor Oranje.

Slagkracht

In een heel andere setting dan het Tokyo Dome trof Sams gisteravond het Cubaanse nationale team opnieuw. Tijdens de jaarlijkse reeks wedstrijden van Cuba tegen de teams uit de Canadian American Association of Professional Baseball (Can-Am League) was het Québec Capitales van Kalian Sams de tegenstander. De omstandigheden in het met een kleine 1.500 toeschouwers gevulde Stade Canac in Québec waren misschien wel veranderd, de slagkracht van Sams niet.

Al in de eerste inning rammelde Sams een pitch van de Cubaanse starter Dachel Duquesne voor een solohomerun over de hekken van het Canadese stadion. Een inning later, toen door vier hits de voorsprong al was opgelopen tot 3-0, de honken vol waren gestroomd en reliever Yariel Rodriguez het pitchen over had genomen, herhaalde de international zijn kunstje nogmaals. Opnieuw verdween zijn uithaal aan de andere kant van de omheining. Met zijn grandslam-homerun bracht Sams zijn ploeg op een beslissende 7-0 voorsprong tegen de Cubaanse honkballers van manager Roger Machado.

Record

In het restant van de wedstrijd kreeg Sams (2 uit 2) vrijwel geen bal meer door de slagzone: negen pitches, waarvan er acht wijd waren en hij één op foutgebied sloeg. Het leverde hem twee vrije lopen op. In de vijfde inning stelde dat Sams in staat om, samen met ploeggenoot Adam Ehrlich, te scoren op een driehonkslag van James McOwen.

Met zijn twee homeruns van gisteravond leidt Kalian Sams (.388) in zijn derde seizoen voor de profclub Quebec Capitales nu het klassement in de Can-Am League. In 21 wedstrijden sloeg de buitenvelder al elf keer de bal het stadion uit. Het record in de Can-Am League staat op naam van Eddie Lantigua, die in het seizoen 2005 voor Quebec Capitales tot 31 homeruns kwam. De 28 binnengeslagen punten van Sams zijn voldoende voor een tweede plaats achter ploeggenoot Jordan Lennerton (34).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal