In de finale was Curaçao Neptunus te sterk voor het Italiaanse Bologna.

ECC 2017

La Gazzetta dello Sport: ‘Europa spreekt Nederlands’

La Gazzetta dello Sport: ‘Europa spreekt Nederlands’

In de finale was Curaçao Neptunus te sterk voor het Italiaanse Bologna.

In de finale was Curaçao Neptunus te sterk voor het Italiaanse Bologna.
Foto: © Rob Jelsma

De grootste sportkrant van Italië pakte zondagavond op de website en maandagmorgen in het dagblad breed uit over wederom een Italiaanse nederlaag in het Europese clubhonkbal: “Na in de halve finale een sterke indruk te hebben gemaakt door Amsterdam uit te schakelen, geeft de Italiaans kampioen UnipolSai Bologna zich in de finale over aan Neptunus Rotterdam, de adellijkste van de Nederlandse formaties omdat ze nu al negentien Europese trofeeën hebben veroverd, waaronder negen Champions Leagues. Voor het derde opeenvolgend jaar spreekt Europa Nederlands. San Marino derde, Rimini vijfde.”

De Italiaanse journalist Maurizio Caldarelli is misschien de enige honkbalschrijver, die dezer dagen schrijft over San Marino als punt van discussie. In La Gazzetta dello Sport memoreert hij de plannen van de Europese bond CEB, die onder het voorzitterschap van Jan Esselman een nieuwe formule voor de European Champions Cup nastreefde.

Daarbij zou geen plaats meer zijn voor de club T&A San Marino, die in het verleden onafhankelijk van wedstrijdprestaties altijd mocht meedoen aan de hoogste clubcompetitie van Europa, louter omdat het de enige club is van het ministaatje San Marino en met alleen buitenlandse spelers.

Calderelli kaartte die vraag of het nieuwe CEB-bestuur de reeds aangenomen plannen gaat uitvoeren pas aan na afloop van het vijfdaags toernooi in het Duitse Regensburg. Vooraf en tijdens het toernooi vertoonde de website van het dagblad geen woord aan honkbal, afgezien van de videobeelden van de bench clearing brawl na afloop van de wedstrijd tussen Rimini en San Marino. Wel werden in de papieren edities van de krant dagelijks kleine stukjes aan Regensburg besteed.

Hoop

Voormalig Major Leaguer Rudy Owens in actie voor Bologna.

Voormalig Major Leaguer Rudy Owens in actie voor Bologna.
Foto: © Rob Jelsma

De in Italië zelfstandige media, die wel dagelijks op internet publiceerden, zijn de op honkbal gespecialiseerde websites Baseball.it en Baseballmania.eu, die per Italiaanse wedstrijd snel met een nieuw artikel uitkwamen en per dag ook over de buitenlandse clubs schreven. Wat hen opviel was dat de door Italiaanse clubs geïmporteerde profspelers, eventueel met Major League-ervaring, niet meer volstaan om Nederlandse clubs te verslaan. Daarentegen vroegen ze zich af waarom Amsterdam Rob Cordemans als starter opstelde en hem lang liet staan tegen Rimini, dat met een vijfde keus Italiaan begon en daarmee de wedstrijd vooraf al verloren gaf.

Mino Prati, de steeds goed geïnformeerde honkbalschrijver van Baseball.it en BaseballNow.it schudt wel vaker zijn hoofd over zo veel buitenlandse spelers in Italië, die soms al weer vertrokken zijn voor ze een wedstrijd in Italië hebben gespeeld. Zondag vestigde hij zijn hoop op de Amerikaanse pitcher Rudy Owens, die in de Italiaanse competitie dit seizoen kwam tot vijf overwinningen en geen nederlagen bij een verdiende puntengemiddelde van van 0.56. Woensdag had de ex-Major Leaguer nog zijn eerste nederlaag tegen Neptunus geleden en zondag kreeg hij toch weer de heuvelstart van Bologna in de strijd tegen de door medische tegenslag toch positief geladen Rotterdammers.

Vloek van Neptunus

Prati zondagavond laat: “Niente da fare. Niets aan te doen. Voor Bologna is er opnieuw slechts een tweede plaats in de Europa Cup. Net als twee jaar geleden. De vloek van Neptunus duurt maar voort, want de Bolognezen verloren daarvan ook al in 2004 en 2015 de continentale finale. De titel van de beste club van Europa gaat in Nederland eenvoudig van hand tot hand.”

Daarna beschrijft Prati de moeilijke eerste inning voor Owens met een hit van openingsslagman Van der Meer, een tweehonkslag van Diaz en een veldfout van Vaglio, samen goed voor de 0-2 achterstand voor Bologna. Owens herstelt zich in de inning en in de eerste helft van de finale, maar moe van meer dan honderd pitches wordt hij in de zevende inning weer geraakt. Bij de 2-3 achterstand wordt hij gewisseld voor Italiaanse relievers en loopt de nederlaag uit tot 3-7, aldus de samenvatting.

Europa parla olandese

Sinds 2008 speelt er in de Europese clubfinale steeds een Italiaanse club mee. In dat jaar verloor Grosseto in Grosseto van Kinheim: twee clubs die dit jaar niet meer in de hoogste competitie van hun land meedoen. De laatste keer dat een Italiaanse club de Europese cup won was in 2013, toen Bologna in de finale Rimini versloeg.

Sinds 2014 verloren Italiaanse clubs steeds in die finale: in dat jaar delfde Rimini het onderspit tegen San Marino, in 2015 ging Bologna ten onder in Rotterdam, vorig jaar verloor Rimini in eigen huis de slag der piraten tegen Amsterdam en eergisteren haalde Bologna het wederom niet tegen Neptunus Rotterdam. “Europa parla olandese“, aldus La Gazzetta dello Sport. Europa spreekt Nederlands, mede gelet op twee Oranje overwinningen tijdens de Europees kampioenschappen van 2014 en 2016.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2017