Overzicht van het Eddie C. Moore Softball Complex in Clearwater (Florida).

Softbal

Koninkrijksteam U19 op WK tegen Japan

Koninkrijksteam U19 op WK tegen Japan

Overzicht van het Eddie C. Moore Softball Complex in Clearwater (Florida).

Overzicht van het Eddie C. Moore Softball Complex in Clearwater (Florida).

De Nederlandse softbalsters zijn voor het wereldkampioenschap voor speelsters van negentien jaar en jonger in de eerste ronde ingedeeld bij Japan en Australië, de nummers één en vier van de wereldranglijst. De twaalfde editie van het U19 WK wordt van maandag 24 tot en met zondag 30 juli gehouden in Clearwater (Florida).

Aan het mondiale toernooi doen komende maand een recordaantal van 26 landen mee, waaronder de gehele top veertien van de wereldranglijst. Gisteren heeft de World Baseball Softball Confederation (WBSC) de poule-indeling en het wedstrijdschema bekend gemaakt.

De deelnemende teams zijn verdeeld over vier poules, waarbij Oranje is ingedeeld in poule B. De ploeg van manager Saskia Kosterink heeft daarmee een zware loting getroffen. Op dinsdag 25 juli is om 11.00 uur lokale tijd vijfvoudig wereldkampioen Japan de tegenstander op het Eddie C. Moore Softball Complex. In elf eerdere edities haalde Japan alleen in 1987 niet de finale van het WK.

Tegenstanders

Een dag eerder opent Oranje het toernooi met wedstrijden tegen Brazilië (11.30 uur lokale tijd) en het als vierde geplaatste Australië (18.30 uur). Australië veroverde tussen 1991 en 2013 vijfmaal het brons. Op woensdag 26 juli volgen wedstrijden tegen de Israël (09.00 uur) en de Bahamas (16.00 uur). De voorrondes worden op donderdag 27 juli om 11.30 uur lokale tijd afgesloten met een wedstrijd tegen Peru. De drie laatste tegenstanders zijn voor Oranje op papier de meest eenvoudige tegenstanders. Israël, de Bahamas en Peru bezetten op de wereldranglijst respectievelijk de 37e, 38e en 21e positie.

In zeven dagen tijd worden 99 wedstrijden gespeeld op het Eddie .C Moore Softball Complex in Clearwater. De beste twee teams uit elke poule plaatsen zich voor de kampioensronde. De nummers drie en vier uit elke poule spelen verder voor de negende tot en met de zestiende plaats, terwijl de nummers vijf en zes strijden om de zeventiende tot en met de 26e plaats.

Openingsceremonie

Vijfvoudig wereldkampioen Team USA verdedigt in eigen land de titel. De Amerikaanse softbalsters zijn in poule A onder meer ingedeeld bij Italië, Turkije en Chinese Taipei. De Turkse softbalsters maken hun debuut op een mondiaal jeugdtoernooi. De openingsceremonie wordt zondagavond 23 juli gehouden op het Sheraton Sand Key strand.

Aan het toernooi neemt ook de Nederlandse scheidsrechter Bob Gieskens deel. In totaal zijn er dertig arbiters uit 23 verschillende landen voor het toernooi aangesteld.

Poule-indeling:
Poule A: Chinese Taipei, Guatemala, Italië, de Filipijnen, Turkije, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten
Poule B: Australië, Bahamas, Brazilië, Israël, Japan, Nederland en Peru
Poule C: Argentinië, Tsjechië, Dominicaanse Republiek, India, Nieuw-Zeeland en Puerto Rico
Poule D: Canada, China, Groot-Brittannië, Ierland, Zuid-Korea en Mexico

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal