Edmond Americaan aan slag voor Chipola College.

Honkbal

Edmond Americaan opnieuw gedraft

Edmond Americaan opnieuw gedraft

Edmond Americaan aan slag voor Chipola College.

Edmond Americaan aan slag voor Chipola College.
Foto: © Chipola College

Voor het tweede jaar op rij is de linkshandige Edmond Americaan door een Major League-club gekozen tijdens de jaarlijkse drafts. De twintigjarige honkballer van Curaçao werd vandaag in de 34e ronde als 1.034e speler gedraft door Texas Rangers. Daarmee werd hij de tiende speler van het succesvolle Chipola College, die dit jaar is gedraft. Eerder op de dag werd ook al de van Sint-Maarten afkomstige Franklin van Gurp gedraft door San Francisco Giants.

Vorig jaar werd Americaan al in de 28e ronde als 839e speler gedraft door Arizona Diamondbacks. De midvelder van Trinity Christian Academy koos er toen voor om de start van zijn profcarrière uit te stellen en te gaan honkballen voor Chipola College.

Voor dit team speelde hij in het afgelopen collegeseizoen 54 wedstrijden en had hij een slaggemiddelde van .364 met 28 binnengeslagen punten en twaalf gestolen honken. Chipola Indians won dit jaar zijn eerste FCSAA Region 8 State Championship sinds 2011 en de achtste uit de clubhistorie. De als eerste geplaatste Indians veroverde hierna bovendien voor de tweede keer in de historie de NJCAA Division I Baseball World Series in Grand Junction (Colorado).

Hoofddorp

Die prestaties leverde Americaan gisteravond opnieuw een uitverkiezing op tijdens de derde dag van de jaarlijkse drafts van Major League Baseball. De honkballer van Curaçao werd in de 34e ronde gekozen door Texas Rangers. De keuze voor Americaan werd door de Amerikaanse proforganisatie opgedragen aan scout Jose Felomina, die afgelopen 23 februari op vijftigjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. Felomina was jarenlang scout op Curaçao voor Texas Rangers en bovendien zo’n zeven jaar geleden op Curaçao de coach van Americaan. Hij was ook de scout die Jurickson Profar contracteerde voor de club uit Texas.

Americaan, die in 2008 en 2009 met Curaçao de internationale halve finales bereikte van de Little League World Series, maakte in 2014 tevens deel uit van het Dutch Caribbean-team tijdens het MLB Academies Fall Tournament in Hoofddorp. Tijdens dat toernooi werd hij met een slaggemiddelde van .389 de beste slagman. Hij leidde het toernooi verder in onder meer binnengeslagen punten (7) en gescoorde runs (5).

Sint-Maarten

Een andere speler uit het Koninkrijk die werd gedraft, was de 21-jarige pitcher Franklin van Gurp. Hij werd al als 756e speler in de 25e ronde gekozen door San Francisco Giants. De rechtshandige pitcher werd geboren op het Nederlandse deel van het eiland Sint-Maarten en won met St. Peters Marlins in 2004 ongeslagen het Division Championship van de Pony League.

Van Gurp speelde evenals Americaan eerder voor Chipola College en kwam afgelopen seizoen uit voor Florida International University. Aanvankelijk begon Van Gurp zijn collegecarrière als catcher, maar werd hij tijdens zijn verblijf op het Chipola College omgeschoold tot pitcher. Voor FIU Panthers kwam de honkballer van Sint-Maarten de afgelopen maanden als closer in negentien wedstrijden in actie. Daarin gooide hij 32 keer drie slag, zeventien keer vier wijd en stond hij achttien honkslagen en slechts zeven verdiende punten (2.91) toe in 21 2/3 inning.

 

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal