De nationale selectie van Italië na de finale met de door de burgemeester van Bollate uitgereikte beker.

EK dames 2017

Italiaanse softbalsters winnen opwarmer voor EK

Italiaanse softbalsters winnen opwarmer voor EK

De nationale selectie van Italië na de finale met de door de burgemeester van Bollate uitgereikte beker.

De nationale selectie van Italië na de finale met de door de burgemeester van Bollate uitgereikte beker.
Foto: © FIBS/MG-Oldmanagency

In de aanloop naar het aankomende Europees kampioenschap heeft de Italiaanse gastheer het eigen Torneo della Repubblica gewonnen. Het toernooi gold als op opwarmer voor het aankomende EK. De Italiaanse bond FIBS heeft laten weten dat, in ieder geval gedurende de laatste drie dagen, het Europees kampioenschap voor nationale ploegen te volgen is op internet dankzij de live-streaming door Playo TV.

De wedstrijden worden gespeeld van zondag 25 juni tot en met zaterdag 1 juli. De eerste dag worden vijf velden gebruikt in vier verschillende gemeenten: twee velden in Bollate en ieder één veld in Caronno Pertusella, Rho en Bovisio. Vanaf maandag valt deze laatste gemeente af en na donderdag 29 juni wordt er ook niet meer gespeeld in Rho. De finaledag zaterdag 1 juli voltrekt zich alleen in Bollate.

Het Nederlands Koninkrijksteam speelt op de eerste speeldag slechts op één veld twee wedstrijden tegen Griekenland en Litouwen: om 11.15 uur en om 16.00 uur. Ook op dag 2 staan er twee wedstrijden op het programma, maar dan moet er na de wedstrijd van 15.45 uur tegen Slowakije verkast worden van Bollate naar Caronno, waar om 20.45 uur wordt aangetreden tegen Duitsland. Het verkeer rond Milaan kan druk zijn in het late spitsuur. Op de derde speeldag volgt om 11.45 uur de laatste poulewedstrijd. Die is tegen Ierland. In de avond van dag 3 beginnen de Play-Offs en mogelijk moet er dan weer worden verkast van Bollate naar Caronno.

Zelf opgemaakt bedje

De Italiaanse gastvrouwen spelen op de eerste speeldag slechts één wedstrijd, te weten na de openingsceremonie om 20.30 uur in Bollate. Play ball! is voorzien om 21.00 uur tegen Spanje. Op dag 2 spelen de Azzurre twee wedstrijden om 14.00 uur en om 20.45 uur, echter beiden op hetzelfde veld in Bollate.

Op dag 3 volgt nog hun vierde wedstrijd. Dat is voor Italië al de laatste poulewedstrijd. Die valt samen met de vijfde wedstrijd van Nederland: te weten om 11.45 uur. Een wedstrijd minder en niet tussentijds verkassen dus. Dat geldt ook voor de winnaar van hun poule onderweg naar de Play-Offs in de avond. Een zelf opgemaakt bedje.

Torneo della Repubblica

Onder leiding van de nieuwe bondscoach Enrico Blatter heeft de Italiaanse ploeg het eigen Torneo della Repubblica gewonnen. In de finale werd Jong Italië (U-19) met 7-0 in vijf innings verslagen. Het toernooi bestond uit twintig wedstrijden, waarvan echter twaalf moesten worden gerekend buiten mededinging voor de eindstand.

De Franse seniorenploeg speelde op de eerste dag de enige wedstrijd om 19.00 uur tegen de Italiaanse club Saronno: die wonnen de Francaises met 2-4. De volgende dag om 14.00 uur moest Frankrijk weer spelen en nu tegen Caronno. Ook die wonnen de Francaises met 2-4, maar meteen erna om 17.00 uur speelden Les Bleues tegen Jong Italië en toen ging Frankrijk met 0-11 de boot in.

Eindstand

Dat was pas de eerste voor het toernooi geldige wedstrijd. En dus stonden de Franse gasten alsnog op nul. Saronno deed verder helemaal niet mee en Caronno speelde alleen buiten mededinging. Tsjechië koos dan ook ervoor zijn seniorenploeg terug te trekken en een U-19 selectie te sturen. Tenslotte ging het toernooi dus slechts tussen vier ploegen: Italië senioren, Italie U-19, Frankrijk senioren en Tsjechië U-19. In die volgorde werd ook de eindstand na drie wedstrijden ieder met winstpercentages 1.000 voor nummer 1 en 0.333 voor de overige drie teams.

Italië startte de finale met de volgende speelsters: midvelder Laura Vigna, korte stop Marta Gasparotto, catcher Erika Piancastelli, eerste honkvrouw Priscilla Brandi, derde honkvrouw Giulia Longhi, designated player Beatrice Ricchi, rechtsvelder Alice Parisi, linksvelder Silvia Refrontolotto, tweede honkvrouw Lara Cecchetti en pitcher Ilaria Cacciamani.

Voorlopige roster

Het voorlopig roster van Italië voor het EK met hun leeftijd, die gemiddeld onder de 23 jaar valt:

  • Mariel Bertossi (19), Lara Cecchetti (24), Ambra Collina (29), Veronica Comar (21), Marta Gasparotto (20), Giulia Longhi (24), Silvia Refrontolotto (27), Laura Vigna (18), Fabrizia Marrone (20), allen van Specchiasol Bussolengo.
  • Lara Buila (27), Elisa Cecchetti (21), Greta Cecchetti (28), Alice Parisi (23), allen van MKF Bollate.
  • Ilaria Cacciamani (23), Beatrice Ricchi (23) beiden van Poderi Dal Nespoli Forlì.
  • Erika  Piancastelli (21) van McNeese College.
  • Alice Nicolini (21) van Saronno).
  • Priscilla Brandi (24) van Tecnolaser Europa Pianoro.
  • Maria Lacatena (22) van Pro Roma.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2017