Jair Jurrjens in actie afgelopen november tijdens de Warm-up Games tegen Japan.

Honkbal

Zware schorsing voor Jair Jurrjens

Zware schorsing voor Jair Jurrjens

Jair Jurrjens in actie afgelopen november tijdens de Warm-up Games tegen Japan.

Jair Jurrjens in actie afgelopen november tijdens de Warm-up Games tegen Japan..
Foto: © Atsuko Miyano

Jair Jurrjens, pitcher van Team Kingdom of the Netherlands en de Triple-A Oklahoma City Dodgers, is door Major League Baseball geschorst voor 80 wedstrijden vanwege het gebruik van een verboden middel. Erg vervelend nieuws voor de 31-jarige Curaçaoënaar, die na een zeer goede World Baseball Classic hard werkte aan een comeback naar de Major League. Deze schorsing maakt een einde aan zijn seizoen. 

In een officieel statement laat Major League Baseball weten dat er bij Jurrjens ‘exogenous Testosterone’ is aangetroffen, ofwel testosteron dat niet lichaamseigen is. Deze vorm van testosteron wordt gezien als PED (Performance Enhancing Drug) en in de nieuwe arbeidsovereenkomst voor profhonkballers staat op een eerste vergrijp direct een schorsing van 80 wedstrijden.

Verklaring
De rechtshandige werper, die dit seizoen 4-3 was met een ERA van 4.64 goed begonnen was, heeft in een officiële verklaring heeft laten weten dat hij ontzettend baalt van de schorsing. Hij heeft de afgelopen winter last gehad van een depressie en het middel dat in zijn bloed gevonden is, zat in de pillen die zijn arts tegen deze depressie voorgeschreven heeft. Er is contact geweest met Major League Baseball met daarbij een begeleidende brief van de arts om de situatie uit te leggen, maar dit mocht niet baten.

De verklaring van Jurrjens:

“In april kreeg ik een melding dat ik tijdens een reguliere dopingtest positief was bevonden. Ik heb onmiddellijk gevraagd of ik in beroep kon gaan, want ik zou nooit opzettelijk vals spelen bij het spelletje dat ik zo respecteer. Mijn beroep werd afgewezen toen duidelijk werd dat de verboden stof waarop ik positief bevonden was voorkwam in een medicijn dat door mijn arts voorgeschreven was tegen mijn depressie afgelopen winter. Ik heb dit medicijn al tijden niet meer gebruikt, maar de stof zat duidelijk nog in mijn lichaam en stond op de dopinglijst. Ik wil mij graag verontschuldigen richting mijn team, de honkbalfans en mijn familie. Ik speel al meer dan tien jaar professioneel honkbal en hoop dat ik snel over deze horde heen kan stappen en weer de sport waar ik zo veel van hou kan spelen.”

Op social media krijgt Jurrjens uit verschillende hoeken steunbetuigingen. Zo ook van (voormalig) teamgenoten Wladimir Balentien, Shairon Martis en Hainley Statia. Zij wensen hem sterkte en spreken hem bemoedigend toe. Laten we hopen dat we Jurrjens volgend jaar gewoon weer in actie zien op weg naar een terugkeer naar de Major League.

https://www.instagram.com/p/BVYPTfVlkpR/

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal