Christian Diaz maakte donderdag zijn hoofdklassedebuut als startend pitcher en scoorde dit weekeinde viermaal voor Curaçao Neptunus.

HB Hoofdklasse

Curaçao Neptunus pakt draad weer op

Curaçao Neptunus pakt draad weer op

Christian Diaz maakte donderdag zijn hoofdklassedebuut als startend pitcher en scoorde dit weekeinde viermaal voor Curaçao Neptunus.

Christian Diaz maakte donderdag zijn hoofdklassedebuut als startend pitcher en scoorde dit weekeinde viermaal voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Vier dagen na de herovering van de Europese clubtitel heeft Curaçao Neptunus de draad weer opgepakt in de Nederlandse hoofdklasse. In de drieluik tegen hekkensluiter De Glaskoning Twins verlengden de Rotterdamse honkballers hun serie overwinningen tot acht, de langste van dit hoofdklasseseizoen.

In het Duitse Regensburg versloeg Curaçao Neptunus afgelopen week onder meer T&A San Marino en Fortitudo Bologna, twee topclubs uit de Italian Baseball League. Daarmee veroverde Neptunus voor het eerst sinds 2015 weer de Europese clubtitel. Bij terugkeer in Nederland wachtte de kersverse Europees clubkampioen drie wedstrijden tegen hekkensluiter De Glaskoning Twins. De Oosterhoutse ploeg had twee van zijn laatste drie duels gewonnen, maar was deze week niet bij machte om punten te pakken tegen de landskampioen.

Met Curaçao Neptunus bleef ook HCAW deze week ongeslagen, waarmee de nummers twee en drie verder uitliepen op Hoofddorp Pioniers. HCAW won driemaal van DSS. Daardoor heeft koploper L&D Amsterdam, zonder deze week zelf in actie te zijn gekomen, zich als eerste ploeg geplaatst voor de Play-Offs. Nummer vijf DSS kan alleen in punten nog op gelijke hoogte komen met de Amsterdamse ploeg, maar verloor dit seizoen vijf van de zes onderlinge wedstrijden.

De Glaskoning Twins – Curaçao Neptunus

Na de drukke week met Europese verplichtingen gaf hoofdcoach Ronald Jaarsma zijn startend pitchers extra rust en koos hij donderdagavond voor Christian Diaz, die de afgelopen maanden al driemaal als reliever in actie was gekomen.  De beste slagman uit de hoofdklasse van afgelopen twee seizoenen had voor dit jaar alleen nog 2 1/3 inning gegooid voor het Haagse AdoLakers in 2014. Tegen de Glaskoning Twins maakte hij daarmee zijn hoofdklassedebuut als startend pitcher.

In de eerste drie innings trakteerde de Oosterhoutse slagploeg Diaz al op zeven hits en scoorde Twins vijfmaal in de derde inning om een 0-3 achterstand om te draaien in een 5-3 voorsprong. Diaz werd hierna opgevolgd door reliever Henk van Heijningen, die zijn debuut voor de hoofdmacht van Neptunus maakte. Eerder speelde Van Heijningen al in 2013 en 2014 twee seizoenen voor Mampaey The Hawks in de hoofdklasse en werd hij in 2014 geselecteerd voor de All Star Game. Via vijf runs in de vijfde en nog eens vier in de achtste inning trok Neptunus de verhoudingen alsnog recht en won het de wedstrijd met 10-12.

Met de veteranen Diegomar Markwell (zaterdag) en Elton Koeiman (zondag) op de heuvel werd het een stuk minder spannend en trok Curaçao Neptunus met 9-4 en 2-7 nog eens tweemaal de winst naar zich toe. Zaterdag maakte Loek van Mil zijn rentree op de heuvel. De voormalig profpitcher was door een rugblessure dit seizoen voor Neptunus nog niet in actie gekomen. Voor de Rotterdammers sloeg catcher Gianison Boekhoudt deze week zes hits, waaronder een tweehonkslag. In de eerste twee wedstrijden bracht hij daarmee twee ploeggenoten over de thuisplaat en scoorde hij tweemaal. Vandaag sloeg hij bovendien met een homerun nog eens twee punten over de thuisplaat.

DSS – HCAW

Voor HCAW draaide het deze week tegen nummer vijf DSS allemaal om pitching. Donderdagavond namen Jim Ploeger (5 innings), Steven van Groningen (2/3 inning) en Oscar Meuris (1 1/3 inning) een no-hitter mee de achtste inning in. Pas op het pitchen van Sedley Karel slaagde Odion Gouverneur erin om in de achtste en laatste slagbeurt de enige honkslag voor DSS te slaan. Een slagbeurt eerder had HCAW door vier punten de wedstrijd echter al beslist: 6-2.

Zaterdag en zondag volgden Kaj Timmermans en Ian Delemarre met uitstekende heuvelprestaties om ook in het weekeinde ongeslagen te blijven tegen DSS. Timmermans stond zaterdag in zeven innings slechts vier honkslagen toe. Delemarre (2-6-4-0) gooide zondag zelfs een complete wedstrijd waarin hij geen enkel punt toestond.

Met een driepunten-homerun bracht Rachid Engelhardt zaterdag HCAW op een 2-6 voorsprong. In de slotfase kwam DSS nog gevaarlijk dichtbij. Bij volle honken en een 6-7 voorsprong voor HCAW maakte de Bussumse ploeg met een dubbelspel tijdig een einde aan de wedstrijd. Vandaag brak Roelie Henrique de puntloze wedstrijd in de zevende inning open toen hij met een honkslag twee ploeggenoten over de thuisplaat stuurde. Zelf bepaalde hij even later de eindstand op 3-0.

Hoofddorp Pioniers – Pickles UVV

Pickles UVV deed goede zaken zaterdag met een 6-4 winst op nummer vier Hoofddorp Pioniers. Daarmee nam de club uit Vleuten twee punten afstand van hekkensluiter Twins en liep het bovendien twee punten in op Pioniers en DSS, respectievelijk de nummers vier en vijf. Pickles UVV scoorde zaterdag al driemaal in de eerste inning en gaf die voorsprong hierna niet meer uit handen. Dat leverde de derde winst op dit seizoen voor pitcher Jurjen van Zijl, die tot in de negende inning stand hield.

De andere twee wedstrijden uit de serie werden gewonnen door Hoofddorp Pioniers. Donderdagavond gooide pitcher Lars Huijer acht keer drie slag. Hij hield Pickles UVV acht innings lang puntloos, terwijl Shurman Marlin en Jeffrey Arends in de zesde inning solohomeruns op rij sloegen. In de zesde slagbeurt vergrootte Pioniers mede daardoor zijn voorsprong van 2-0 naar 6-0. Beide teams kwamen dit duel tot elf hits, maar de winst bleef met 8-1 in Hoofddorp.

Vandaag legde Hoofddorp Pioniers de basis voor de winst al in de derde inning. Op drie hits en drie Utrechtse veldfouten scoorde Pioniers zesmaal. Bij een 0-7 achterstand sloeg Sergino Martis in de achtste inning met een homerun de enige drie punten van deze wedstrijd voor Pickles UVV binnen.

Uitslagen negende speelronde
De Glaskoning Twins – Curaçao Neptunus: 10-12 (8 innings)
Curaçao Neptunus – De Glaskoning Twins: 9-4
De Glaskoning Twins – Curaçao Neptunus: 2-7

HCAW – DSS: 6-2 (8 innings)
DSS – HCAW: 6-7
HCAW – DSS: 3-0

Hoofddorp Pioniers – Pickles UVV: 8-1
Pickles UVV – Hoofddorp Pioniers: 6-4
Pickles UVV – Hoofddorp Pioniers: 3-7

Klassement

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT
1 L&D Amsterdam 21 18 0 3 0 36 166 53
2 HCAW 27 16 2 9 0 34 143 108
3 Curaçao Neptunus 21 16 1 4 0 33 175 78
4 Hoofddorp Pioniers 24 12 1 11 0 25 125 118
5 DSS 27 9 0 18 0 18 121 221
6 Pickles UVV 27 7 3 17 2 15 113 166
7 De Glaskoning Twins 27 5 1 21 0 11 128 227

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse