De coaches van het U12-team met van links naar rechts Jesse Aussems, Eric de Vries en Peter Herkemij.

EK U12 2017

Herkemij: ‘U12 mooie mix van spelers uit alle regio’s’

Herkemij: ‘U12 mooie mix van spelers uit alle regio’s’

De coaches van het U12-team met van links naar rechts Jesse Aussems, Eric de Vries en Peter Herkemij.

De coaches van het U12-team (vlnr): Jesse Aussems, Eric de Vries en Peter Herkemij.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Als het Nederlands pupillenteam in juli zijn rentree maakt op het Europees kampioenschap, wordt het voor Peter Herkemij zijn debuut als manager van een officieel nationaal team. Met de nodige nationale en internationale successen op zak kijkt hij uit naar de aankomende titelstrijd in Utrecht. “We hebben een mooie mix van spelers uit alle regio’s en hebben hoge verwachtingen van ze”, aldus Herkemij.

Sinds 2004 is Peter Herkemij actief als coach: “Het is het beste alternatief, waarbij je toch nog met je voeten in het gravel kan staan.” Lang over het aanbod om aan de slag te gaan als manager voor het U12-team hoefde hij dan ook niet na te denken. “Het is natuurlijk een eer dat je wordt gevraagd”, vertelt hij. “Voor mij is het een mooie uitdaging. Ik verwacht er een succesvol en leerzaam toernooi van te maken.”

Met Herkemij zijn ook coaches Jesse Aussems en Eric de Vries toegetreden tot de technische staf. Herkemij is blij met hun inbreng. “Het jeugdig enthousiasme van Jesse Aussems en het feit dat hij in de hoofdklasse speelt, spreekt tot de verbeelding van onze spelers”, vertelt Herkemij. “Daarnaast hebben wij dezelfde ideeën over honkbal, omgaan met jeugd, managen van verwachtingen en het optimaliseren van de kwaliteiten binnen een team.”

Brok aan ervaring

Jesse Aussems maakte in 2012 voor L&D Amsterdam zijn debuut in de hoofdklasse. Hij werd meteen een vaste waarde voor de Amsterdamse formatie. Aussems nam met het Nederlands team deel aan het World Port Tournament in 2013. Hij speelde op dat toernooi één wedstrijd toen hij de startende tweede honkman was in de met 3-2 verloren wedstrijd tegen Curaçao. In 2014 speelde hij met Oranje mee tijdens het wereldkampioenschap voor spelers tot 21 jaar.

En met pitching-coach Eric de Vries is een brok aan ervaring binnen gehaald. De Vries speelde in totaal 59 wedstrijden voor het Nederlands team en nam onder meer vijf keer deel aan het wereldkampioenschap. In 1998 werd de pitcher met Oranje vijfde op de Olympische Spelen in Seoul. Sinds 1995 heeft De Vries zich toegelegd op het coachen van (jeugd)pitchers. Herkemij: “Hij is een enorme innemende persoonlijkheid met goed verstand van honkbal en pitching. We mogen blij zijn om van zijn kwaliteiten gebruik te kunnen maken.”

Successen

Herkemij is naast manager van het Nederlandse U12-team ook trainer en coach van het aspirantenteam van de Baseball Academy Kennemerland Rabbits. Bij deze academy uit Noord-Holland boekte hij de afgelopen jaren de nodige successen. Na de oprichting van de Baseball Academy Kennemerland won hij met de aspiranten vier kampioenschappen in vijf jaar tijd.

Vorig seizoen werd Herkemij, die zelf als catcher en buitenvelder honkbalde voor ABC, Amsterdam Pirates, Hoofddorp en Kinheim, bovendien kampioen met de Rabbits junioren in de Instructional League. Eerder dit jaar leidde hij als manager de U14 Orange Lions naar winst tijdens het Europese toernooi van de Pony League in Praag. Daarmee kwalificeerde de ploeg zich voor de Pony World Series in Washington (Pennsylvania).

Kwaliteit

De drie coaches selecteerden tijdens try-outs eerder dit jaar 25 spelers waarmee de voorbereiding op het EK is gestart. Die selectie wordt voor de start van het toernooi nog teruggebracht tot een selectie van zo’n vijftien tot twintig spelers. Herkemij is tevreden over de kwaliteit van zijn team. Wat hij daarover kan zeggen? “Om hun kwaliteit te beoordelen, adviseer ik om ze gewoon te komen bekijken op het EK en zelf een oordeel te vellen!”, benadrukt hij.

In de komende weken staan nog een aantal trainingen op het programma. Ook hoopt Herkemij nog een aantal oefenwedstrijden te spelen om de puntjes op de i zetten. “Er is geen gebrek aan enthousiasme en motivatie bij de spelers. Dus het is aan ons coaches om dat in goede banen te leiden.”

De selectie U12
Jamie Beerman – Amsterdam Pirates
Diego van de Boogaard – Jeka
Maxwell Cornelissen – Amsterdam Pirates
Sol Fahrner – Amsterdam Pirates
Amarensio Franka – Neptunus
Boris Hartman – Tex Town Tigers
Terrance Heemskerk – Kinheim
Toby Hernandez – Neptunus
Ryan Hoogendoorn – Tsunami Baseball Academy
Yari van Melick – Euro-Stars
Rommy van Middendorp – Robur ’58
Thibaud Pastor – Amsterdam Pirates
Tygo Rojer – Bixie Baseball Academy
Leandro Salazar Mata – Neptunus
Maarten Smit – Hoofddorp Pioniers
Otis Ward – Amsterdam Pirates
Miquel Willem – Hoofddorp Pioniers
Dieudonné van Zoelen – UVV

 

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2017