Het Nederlands Koninkrijksteam had vanavond in Saronno weinig moeite met Spanje.

EK dames 2017

Tweede oefenzege voor softbalsters Oranje

Tweede oefenzege voor softbalsters Oranje

Het Nederlands Koninkrijksteam had vanavond in Saronno weinig moeite met Spanje.

Het Nederlands Koninkrijksteam had vanavond in Saronno weinig moeite met Spanje.

 Het Nederlands Koninkrijksteam heeft ook haar tweede oefenwedstrijd in de aanloop naar de twintigste editie van het Europees kampioenschap gewonnen. In het Italiaanse Saronno leverde de nationale ploeg van Spanje geen enkel probleem op. Met dertien hits sloeg Oranje zich in vijf innings met 1-11 langs haar tegenstander.

Met Spanje trof de ploeg van manager Juni Francisca vanavond een ideale tegenstander. Gisteren bleef het in de eerste oefenwedstrijd tegen een All-Star Team met buitenlandse speelsters uit de Italiaanse Serie A lang spannend, voordat Oranje met 2-1 de winst naar zich toe trok. Vandaag was er tegen de nummer 38 van de wereldranglijst van spanning geen enkel moment sprake en kreeg het Koninkrijksteam alle kans om er lustig op los te slaan.

Twee jaar geleden stonden beide ploegen voor het laatst tegenover elkaar. Op het Europees kampioenschap in Rosmalen gooiden pitchers Eva Voortman en Ilona Andringa een gecombineerde no-hitter. Vanavond moest Oranje het zonder Voortman doen. De speelster van Olympia Haarlem is vandaag in verband met een blessure teruggekeerd naar Nederland en moet het EK aan zich voorbij laten gaan.

Dertien hits

Maar ook zonder Voortman leverden de Spaanse softbalsters vanavond geen enkel probleem op. Oranje kreeg alle kans om de knuppels alvast warm te slaan. De softbalsters van het Koninkrijk kwamen in vijf innings tot maar liefst dertien hits. Rake klappen van Dinet Oosting, Jessie van Aalst en Lindsey Meadows-Oosterveld, op het pitchen van de Spaanse starter Elena Ayuso, leverden al in de eerste inning een 0-3 voorsprong op. Een inning later was die voorsprong al opgelopen tot 1-7. Chantal Versluis sloeg in deze slagbeurt een driehonkslag, terwijl Van Aalst met haar tweede hit van de avond twee ploeggenoten over de thuisplaat sloeg.

Pas vanaf de derde inning kon de Spaanse defensie de rust in de wedstrijd terugbrengen. Dat bleek echter van korte duur. Pinch-hitter Maxime van Dalen zette in de vijfde inning een nieuwe rally in gang, die definitief de wedstrijd besliste. Van Dalen opende de slagbeurt met een tweehonkslag. Die werd gevolgd door hits van Suka van Gurp en Shareday Christina. Tegen de tijd dat Dinet Oosting de bal voor een driehonkslag diep het buitenveld in had getimmerd, was de klus tegen de nummer acht van het vorige EK geklaard: 1-11.

Enige punt

De Nederlandse pitchers Lindsey Meadows-Oosterveld, Rebecca Soumeru en Leonella Elizabeth stonden samen slechts vier honkslagen toe. Meadows kreeg na een driehonkslag en tweehonkslag in de eerste Spaanse slagbeurt het enige punt tegen. Aanvallend sloegen Chantal Versluis (1 uit 4), Dinet Oosting (3 uit 4) en Suka van Gurp (2 uit 3) vanavond elk een driehonkslag. Oosting sloeg drie ploeggenoten binnen. Ook Jessie van Aalst (2 uit 3) loodste drie speelsters over de thuisplaat.

Morgen sluit het Nederlands Koninkrijksteam de voorbereiding op het Europees kampioenschap af met een laatste oefenwedstrijd tegen het nationale team van Groot-Brittannië. Ook dat duel wordt om 19.30 uur gespeeld op het veld van de Italiaanse club Saronno. Zondagochtend opent Oranje het EK met een wedstrijd tegen Griekenland.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2017