Kevin Weijgertse had een aandeel in alle twee de punten voor HCAW.

HB Hoofdklasse

HCAW voor het eerst in twaalf jaar naar Play-Offs

HCAW voor het eerst in twaalf jaar naar Play-Offs

Kevin Weijgerste had een aandeel in alle twee de punten voor HCAW.

Kevin Weijgertse had een aandeel in alle twee de punten voor HCAW.
Foto: © Alfred Cop

Voor het eerst sinds 2005 heeft HCAW zich weer geplaatst voor de Play-Off. De Bussumse ploeg bleef vandaag met lege handen in de wedstrijd tegen Curaçao Neptunus, maar plaatste zich door de nederlaag van nummer vijf DSS alsnog voor de kampioenspoule. Met HCAW verzekerde ook Neptunus zich van een plaats bij de beste vier. De kersverse Europees kampioen klom door de winst zelfs op naar de tweede positie in het klassement.

Vorig weekeinde was koploper L&D Amsterdam de eerste ploeg die zich had geplaatst voor de Play-Offs. Vandaag volgden HCAW en Curaçao Neptunus dat voorbeeld. Het Rotterdamse Neptunus plaatste zich sinds 1989 elk jaar onafgebroken voor de Play-Offs en start op donderdag 17 augustus voor de 29e keer aan de Play-Offs, die dit jaar onder de noemer kampioenspoule wordt gespeeld. Neptunus trok vanavond in eigen huis in de slotfase de winst in de wedstrijd tegen HCAW naar zich toe en heeft daarmee de tweede plaats in het klassement overgenomen van de Bussummers.

Daar zal HCAW niet over hebben getreurd. Doordat DSS in zeven innings onderuit ging tegen Hoofddorp Pioniers is ook HCAW nu al zeker van deelname aan de Play-Offs. Voor de Bussumse club is dat zelfs voor het eerst sinds 2005. Met die prestatie is HCAW pas de eerste club sinds ADO in 2006 geworden, die behalve Neptunus, Amsterdam, Hoofddorp Pioniers en het Haarlemse Kinheim zich heeft geplaatst voor de Play-Offs. Later deze week kan Pioniers de vierde en laatste deelnemer aan de kampioenspoule worden.

Curaçao Neptunus – HCAW

HCAW rook vanavond in Rotterdam kort aan een stunt in de wedstrijd tegen de Europees clubkampioen Curaçao Neptunus. In het pitchersduel tussen Diegomar Markwell (4-2-5-1 in acht innings) en Jim Ploeger (7-3-3-1 in 6 2/3 inning) sloeg Rachid Engelhardt pas in de vijfde inning de eerste honkslag van de wedstrijd. Hij kon scoren na een driehonkslag van Kevin Weijgertse, die even later zelf voor de 0-2 zorgde.

HCAW-pitcher Jim Ploeger kreeg zelf ook pas zijn eerste honkslag tegen in de vijfde inning en hield Curaçao Neptunus zelfs zes innings lang puntloos. De Bussumse voorsprong hield echter niet stand. In de zevende inning sloegen Jochem Koedijk en Stijn van der Meer de Rotterdammers terug in de wedstrijd. Nog eens drie hits bezorgden Neptunus een inning later alsnog de winst. Christian Diaz en Gregory Muller liepen in de achtste inning de winnende punten binnen: 4-2. Beide teams sloegen vanavond in slechts drie slagbeurten een honkslag.

DSS – Hoofddorp Pioniers

Ondanks de nederlaag verzekerde HCAW zich daarmee van de Play-Offs. Dat was met dank aan Hoofddorp Pioniers, die nummer vijf DSS een ruime nederlaag toediende. Daarmee kunnen de Haarlemmers HCAW in het klassement niet meer inhalen. Met solohomeruns voor Joey Eeman (tweede inning), Max Draijer (derde inning) en driepunten-homerun van Dudley Leonora in de zevende inning sloeg Hoofddorp Pioniers zich vanavond in zeven innings langs DSS: 0-12. Tegen de tijd dat Eeman voor het eerst in de hoofdklasse de bal voor een homerun over de hekken had geslagen, hadden de bezoekers in Haarlem al een beslissende 0-3 voorsprong genomen.

Pitcher Lars Huijer zorgde er eigenhandig voor dat het geen enkel moment spannend werd. De international stond een honkslag toe aan Tino van Erk in de tweede inning, maar antwoordde met vier strikeouts op rij. Hij stond in het restant van de wedstrijd geen enkele hit meer toe en kwam vanavond in zijn complete wedstrijd tot maar liefst twaalf keer drie slag. Voor de Hoofddorpers sloeg Leonora (4 uit 4) niet alleen vier punten binnen, maar scoorde hij door onder meer twee tweehonkslagen ook driemaal.

L&D Amsterdam – De Glaskoning Twins

Ook L&D Amsterdam startte zijn wedstrijd tegen De Glaskoning Twins vanavond met drie runs in de eerste inning. Die werden gescoord nadat Gilmer Lampe een pitch van Jeramy Atkinson over de hekken had geslagen. Daarbij nam hij Zerzinho Croes (tweehonkslag) en Nick Urbanus (vier wijd) mee over de thuisplaat. Via onder meer zes punten in de derde inning besliste L&D Amsterdam de wedstrijd al vroeg en kon het materiaal na 6 1/2 innings bij een 11-0 voorsprong voor de thuisploeg vroegtijdig worden opgeborgen.

Winnend pitcher Kevin Heijstek (7-4-8-0) stond acht honkslagen toe, maar liet zijn tegenstanders in zeven innings geen enkele keer scoren. Dat kwam met name door zijn veldploeg, die vanaf de derde inning in elke slagbeurt van De Glaskoning Twins met succes een dubbelspel draaide.

Uitslagen
L&D Amsterdam – De Glaskoning Twins: 11-0 (6 1/2 inning)
Curaçao Neptunus – HCAW: 4-2
DSS – Hoofddorp Pioniers: 0-12 (7 innings)

Klassement

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT
1 L&D Amsterdam 22 19 0 3 0 38 177 53
2 Curaçao Neptunus 22 17 1 4 0 35 179 80
3 HCAW 28 16 2 10 0 34 145 112
4 Hoofddorp Pioniers 25 13 1 11 0 27 137 118
5 DSS 28 9 0 19 0 18 121 233
6 Pickles UVV 27 7 3 17 2 15 113 166
7 De Glaskoning Twins 28 5 1 22 0 11 128 238

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse