EK dames 2017

Short hops: Fun facts over het Koninkrijksteam

Short hops: Fun facts over het Koninkrijksteam

Dinet Oosting zou tijdens dit EK haar 50e interland kunnen spelen (Foto: Giorgia/Saronno Softball)

De voorbereiding van Team Kingdom of the Netherlands op het EK Softbal in Bollate is in volle gang. Het team versloeg deze week al een team met All-Stars uit de Italiaanse Serie A en Spanje en speelt vanavond tegen Groot-Brittannië voordat het op zondagochtend begint aan het Europese Kampioenschap, waarvoor maar een doel gesteld is: de Europese titel binnenslepen.

Na het teleurstellende WK in eigen land in 2014 verloor de ploeg de topsportstatus van NOC*NSF. Dat betekende een einde aan de stipendia voor de speelsters en een einde van een tijdperk voor een aantal speelsters in Oranje. Met een nieuwe coach en een nieuw team werd er keihard gewerkt aan het toekomstperspectief. De Olympische Spelen van 2020 in Tokyo had iedereen al met een dikke stift omcirkeld in de agenda’s en op weg daar naartoe werd met ondersteuning van het Team KPN Sportfonds keihard getraind onder leiding van Juni Francisca.

In 2016 leidde dat al tot de historische vierde plaats op het WK en daarmee tot een hernieuwde topsportstatus. Dit jaar moet, op weg naar de Olympische Spelen van 2020, de Europese titel binnengehaald worden. Dat doet het team dus met een relatief nieuwe selectie en dat zie je terug in het aantal gespeelde interlands. Toch zijn er nog een paar spelers van de ‘oude garde’ overgebleven. Dat betekent dat het verschil tussen de speelster met de meeste interlands en de speelster met de minste interlands maar liefst 117 wedstrijden is!

Interlands
Vier speelsters binnen de huidige selectie speelden al meer dan 100 interlands: Virginie Anneveld staat op 102, Rebecca Soumeru staat (als pitcher!) op 111, Chantal Versluis heeft er al 114 en Britt Vonk voert de lijst aan met 117. Wacht eens! 117? Maar het verschil tussen minste en meeste interlands was toch 117? Dat klopt! Leonella Elizabeth zal bij haar eerste optreden tijdens het aankomende EK haar eerste officiële interland spelen.

Tijdens dit EK zal niemand haar 100e interland spelen. Anne Blaauwgeers komt het dichtste in de buurt met 77. Wel lijkt de kans groot dat er een jubileumwedstrijd aan zit te komen: Lindsey Meadows-Oosterveld staat op 48 officiële interlands voor het Koninkrijksteam en ook Dinet Oosting maakt eventueel kans op haar 50e interland: zij staat op 43. Naast Leonella Elizabeth heeft Shareday Christina van alle speelsters op dit moment nog de minste interlands achter haar naam staan. Zij kwam tot nu toe elf keer uit voor Oranje, maar viel met het WK dus wel met haar neus in de boter vorig jaar!

Onderlinge resultaten
In de groepsfase komt Oranje een aantal nieuwe tegenstanders tegen. Nooit eerder speelde het Koninkrijksteam tegen Litouwen en Ierland. Slowakije is ook nog een relatief onbekende tegenstander, maar in de twee onderlinge wedstrijden werd twee keer gewonnen. Ook Duitsland wist nog nooit van ‘ons’ te winnen, maar er is in deze poule historisch gezien één heel erg geduchte tegenstander: Griekenland. Van de negen onderlinge ontmoetingen wonnen de Griekse speelsters er liefst zeven! Van onderschatting mag dus geenszins sprake zijn wanneer Griekenland op zondagochtend om 11.15u de eerste tegenstander is.

De onderlinge resultaten tegen de tegenstanders uit de groepsfase zijn als volgt:
Duitsland 8-0
Griekenland 2-7
Slowakije 2-0
Litouwen 0-0
Ierland 0-0

Statistieken via: Marco Stoovelaar.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2017