Selfie van Andrea Marcon met jeugd uit de regio's.

Honkbal

Italiaanse competitie loopt op laatste benen

Italiaanse competitie loopt op laatste benen

Selfie van Andrea Marcon met jeugd uit de regio's.

Selfie van Andrea Marcon met jeugd uit de regio’s.

Het recente succes van de gehavende selectie van Curaçao Neptunus in de Europese wedstrijden tegen T&A San Marino en twee keer UnipolSai Bologna draagt bij aan de stroomversnelling naar de waterval van de Italian Baseball League. Kritische uitlatingen door journalisten, fans en coach Ruggero Bagialemani in de media leidden 21 juni tot een artikel in La Gazzetta dello Sport, waarin Andrea Marcon als bondsvoorzitter geciteerd wordt. Het gaat over ‘revolutionaire’ plannen om een einde te maken aan de in 2007 begonnen profliga en terug te keren naar de oude Serie A1. Op de website van de Italiaanse honkbalbond FIBS schreef Marcon de volgende dag een brief, die de weergave van het journalistiek telefoongesprek in de sportkrant weliswaar nuanceert, maar niet tegenspreekt.

‘Addio IBL’ ofwel vaarwel IBL! kopte woensdag de voornaamste sportkrant van Italië. Daarna kondigt het artikel een revolutie voor de komende drie jaren 2018-2019-2020 aan om te komen tot een uitbreiding van het aantal clubs en van het aantal wedstrijden in de hoogste competitie van het land. “Het doel van de hervorming,” lichtte Marcon toe, “is om Nederland in te halen, dat in Regensburg de Europa Cup veroverde. Het is hoog tijd dat we de waarheid onder ogen zien, dat we het spelniveau verhogen en het publiek terug op de banken krijgen. We moeten met een brede blik alles bekijken en veranderingen aandurven. Bijvoorbeeld de aanvangstijdstippen. Ook gaan we het aantal buitenlanders aanpakken, waarbij we ons richten op normen uitgezet door het CONI (Olympisch Comité), andere sportbonden en de Europese Unie.”

Een dag later preciseerde Marcon in een schrijven op de website van de bond dat hij sinds december 2016 al herhaald heeft, dat de competitiestructuur voor zijn bestuursperiode (2017-2020) moet worden gewijzigd. Daaraan werkt al geruime tijd een commissie onder leiding van zijn vice-voorzitter Gigi Mignola. Marcon hechtte eraan te melden dat hijzelf geen deel uitmaakt van die commissie. Ook schrijft hij dat het een simplificatie van de journalist was om het project van voornoemde commissie alleen te baseren op de Nederlandse overwinning in Regensburg en de eeuwige rivaliteit tussen de twee landen. Wat Marcon de journalist verwijt, is dat hij de weergave van het interview in een te definitieve vorm heeft gegoten, dat het werk door de FIBS al eerder begonnen was dan het Europa Cup toernooi en dat besluiten pas later genomen zullen worden.

Toeschouwers

De Italian Baseball League werd in 2007 opgericht door de Italiaanse bond FIBS onder voorzitterschap van Riccardo Fraccari en dankzij een financiële bijdrage door Major League Baseball. Die Amerikaanse organisatie verlangde toen dat over het hele seizoen gerekend een gemiddeld aantal van achthonderd toeschouwers per Italiaanse wedstrijd zou worden behaald. Aan die norm heeft Fraccari in de verste verte nooit kunnen voldoen, want Giulio Glorioso (*4 januari 1931 – overleden 21 juni 2015) publiceerde in de eerste jaren van de IBL jaarlijkse cijfers, die als gemiddelden hoogstens rond de tweehonderd kwamen, ondanks soms pieken van duizenden toeschouwers in de Play-Offs.

In de loop van het seizoen 2007 werd de nationale ploeg van Italië al in de voorronde van het Europees kampioenschap in Barcelona uitgeschakeld. Het zag er slecht uit voor Fraccari, toen hij gered werd door een puur Jong Italië, dat in Rosmalen kampioen van Europa werd. Toch bleven buitenlandse spelers het Italiaanse honkbal domineren tijdens het voorzitterschap van Fraccari.

Defraccarisatie

Na de nederlaag van zijn kroonprins Massimo Fochi bij de verkiezingen in december, is de Italiaanse bond begonnen aan een soort defraccarisatie: op één na werden al zijn medebestuurders de Romeinse laan uitgestuurd, de beide bondscoaches Centrone (softbal) en Mazzieri (honkbal) eervol ontslagen en directeur annex perschef Schiroli op non-actief gesteld. De nieuwe bondsvoorzitter Marcon, met nog maar één pet op, kan zich royaal wijden aan binnenlandse aangelegenheden: dit in tegenstelling tot zijn voorgangers Fraccari en Notari, die tevens voorzitter van de wereldbonden IBAF, respectievelijk WBSC werden. Aldo Notari verwierf internationaal aanzien, maar werd in eigen land zwaar bekritiseerd vanwege zijn twee met elkaar conflicterende petten. Daarom werkte zijn vazal Fraccari mee aan de Italiaanse val van Notari in 2000, waarna hij een tussenpaus (Everardo Dalla Noce) kon opvolgen als bondsvoorzitter. Zestien jaar later herhaalt de geschiedenis zich en raakt Fraccari Italiaans geïsoleerd, als de ontwikkelingen zo doorgaan.

Andrea Marcon reisde deze week naar Milaan, waar de Italiaanse softbalsters zich voorbereiden op het EK in de regiosteden Bollate, Caronno, Rho en Bovisio. Voorts bezocht hij in Vicenza het Torneo delle Regione, waar zevenhonderd jonge spelers en speelsters uit de diverse regio’s van het Italiaanse honk- en softbal bij elkaar kwamen voor onderlinge wedstrijden tussen 39 teams. Zij vertegenwoordigen selecties voor Little League en Junior League van honkbal en softbal, alsmede Senior League voor honkbal (1 mei 2000 – 2002). De ploegen worden begeleid door ouders, ongeveer honderd coaches en vijftig wedstrijdofficials. De stad Vicenza (Europese sportstad van het jaar) zorgt voor onderkomen van de jeugd en heeft afspraken gemaakt met hotels voor de volwassenen. Wedstrijden worden van 23 tot en met 25 juni gespeeld behalve in Vicenza ook in Rovigo, Bussolengo, San Bonifacio, Castelfranco en Romano d’Ezzelino.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal