Tegen Hoofddorp Pioniers won DSS zondag zijn tiende wedstrijd.

HB Hoofdklasse

DSS blijft met winst in de race

DSS blijft met winst in de race

Tegen Hoofddorp Pioniers won DSS zondag zijn tiende wedstrijd.

Tegen Hoofddorp Pioniers won DSS zondag zijn tiende wedstrijd.
Foto: © Rob Jelsma

Met een overwinning op Hoofddorp Pioniers blijven de honkballers van DSS nog altijd zicht houden op een plaats in de kampioenspoule. Hoewel de ploeg uit Hoofddorp veruit de beste papieren heeft, voelt Pioniers nog altijd de hete adem in zijn nek van DSS en Pickles UVV.

Op de laatste speeldag voor de onderbreking vanwege het World Port Tournament zorgde niet alleen DSS, maar ook De Glaskoning Twins voor knappe overwinningen. DSS was met 7-6 te sterk voor Hoofddorp Pioniers. Eerder in de week verloor DSS al wel tweemaal van Hoofddorp Pioniers en een derde nederlaag zou een definitieve uitschakeling voor de kampioenspoule betekenen. Zover liet de ploeg van hoofdcoach Jerry Breek het vandaag echter niet komen.

Ook De Glaskoning Twins kon een mooie overwinning bijschrijven. De honkballers uit Oosterhout voorkwamen eveneens een sweep met een overwinning op koploper L&D Amsterdam. Voor de Amsterdamse ploeg was het nog maar de vierde nederlaag van dit seizoen.

De competitie ligt nu stil tot donderdag 13 juli. Op die dag spelen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam hun eerste van een serie van drie wedstrijden tegen elkaar. Een week later hervatten ook de overige teams uit de hoofdklasse weer de competitie. De clubs uit de hoofdklasse hebben dan in totaal nog drie speelrondes in de reguliere competitie voor de boeg.

DSS – Hoofddorp Pioniers

Na de ruime overwinning op donderdagavond sloeg de ploeg van hoofdcoach Dè Flanegin zich op zaterdag opnieuw met groot verschil langs DSS. De slagploeg van Hoofddorp Pioniers kwam tot zestien honkslagen, waarvan vier voor Joey Eeman (4 uit 4). Met volle honken was het ook Eeman die de wedstrijd in de achtste inning met een walk-off honkslag beëindigde. Met twee man uit sloeg de midvelder Mark Smit over de thuisplaat voor de 11-1 overwinning. Pitcher Chris Pfau (7-2-5-1) nam zeven innings voor zijn rekening en hoefde alleen een punt toe te staan in de tweede inning.

Met een derde opeenvolgende overwinning had Hoofddorp Pioniers vandaag DSS kunnen uitschakelen in de strijd om een plaats in de kampioenspoule. In die opdracht slaagde Pioniers echter niet. Voor DSS sloeg Omar Williams zowel in de vierde als de vijfde inning twee ploeggenoten over de thuisplaat. Mede daardoor draaide de Haarlemse ploeg een 0-2 achterstand om in een 6-2 voorsprong. Via vier runs in de laatste twee innings kwam Hoofddorp Pioniers nog wel terug in de wedstrijd, maar doordat Sven van de Sanden (vier wijd) in de achtste inning vanaf het eerste honk had kunnen scoren op een hit van Devano Pieter, verzekerde DSS zich met 7-6 alsnog van de winst.

L&D Amsterdam – De Glaskoning Twins

Evenals DSS zag ook De Glaskoning Twins in de eerste twee wedstrijden van zijn drieluik niet de negende inning. Na de 11-0 in 6 1/2 innings op donderdagavond was de wedstrijd zaterdag opnieuw snel gespeeld. Tegen de tijd dat Jesse Aussems in de eerste slagbeurt met een homerun drie punten had binnengeslagen, was de voorsprong voor L&D Amsterdam al opgelopen tot 0-7.  Voor Aussems was het zijn derde homerun uit zijn hoofdklassecarrière en eerste sinds de wedstrijd tegen DSS op 21 april 2016.
Uiteindelijk stopte de teller voor L&D Amsterdam na zes innings op elf. Startend pitcher Rob Cordemans (4-3-2-0 in zes innings) kreeg pas zijn eerste honkslag tegen in de vijfde inning. Dat was wel meteen een solohomerun van Ruigino Yonis. In het restant van het duel sloeg voor de thuisploeg alleen Dennis de Quint nog een hit.

Op Sportpark Ookmeer haalde de hekkensluiter revanche. Pitcher Brendan Schoemaker moest tien honkslagen in acht innings incasseren, maar hield met dank aan zijn veld de schade beperkt tot drie tegenpunten. En dat was voor De Glaskoning Twins voldoende voor de winst. Want zowel in de tweede als vierde Oosterhoutse slagbeurt had De Glaskoning Twins zelf al tweemaal gescoord. Met een tweehonkslag had korte stop Bob van der Meer twee punten binnengeslagen in de vierde slagbeurt. Bij een 2-4 voorsprong voor Twins scoorde Danny Rombley (L&D Amsterdam) in de achtste inning het laatste punt van de wedstrijd.

Curaçao Neptunus – HCAW

HCAW plaatste zich deze week voor het eerst in twaalf jaar tijd weer voor de Play-Offs en liet direct zien ook bij de beste teams uit de hoofdklasse te horen. Drie dagen na plaatsing voor de Play-Offs werd titelverdediger en Europees clubkampioen Curaçao Neptunus verslagen. In het Neptunus Familiestadion, waar volgende week het World Port Tournament wordt gehouden, was HCAW vandaag met 6-11 te sterk. Het venijn zat hem in de staart. Bij een 6-6 gelijke stand moest pitcher Berry van Driel in de negende inning diep buigen voor de slagploeg van HCAW. Vince Rooi opende de aanval met zijn tweede tweehonkslag van de dag. Nadat de honken door twee vrije lopen waren volgestroomd, sloegen ook Rachid Engelhardt, Boyd Tuhumury en Dylan Koster hits. Uiteindelijk scoorde HCAW vijfmaal en trok de Bussumse ploeg met 6-11 de winst naar zich toe. Het was een groot contrast met de bullpen van HCAW. Vanaf de zevende inning stonden pitchers Moreno Vork, Tim Niekerk, Sedley Karel en Oscar Meuris geen enkele honkslag meer toe.

Een dag eerder bood HCAW ook al goed partij tegen de landskampioen. Na driehonkslagen van Vince Rooi en Kevin Dirksen scoorde de Bussumse ploeg punten in de eerste twee slagbeurten. Maar die voorsprong hield geen stand. Ondanks dat pitchers Kaj Timmermans en Oscar Meuris slechts vijf honkslagen toestonden. Curaçao Neptunus ging echter effectief met zijn kansen om. Al in de derde inning brachten de bezoekers de wedstrijd weer in balans. Na vier puntloze innings sloeg Gregory Muller zijn ploeg naar de winst. Met een tweehonkslag sloeg hij zowel Stijn van der Meer (vier wijd) en Dwayne Kemp (vier wijd) over de thuisplaat. Een inning later scoorde Van der Meer op een hit van Christian Diaz zijn derde punt van de dag om de eindstand te bepalen op 2-5.

Uitslagen tiende speelronde
L&D Amsterdam – De Glaskoning Twins: 11-0 (6 1/2 inning)
De Glaskoning Twins – L&D Amsterdam: 1-12 (7 innings)
L&D Amsterdam – De Glaskoning Twins: 3-4

Curaçao Neptunus – HCAW: 4-2
HCAW – Curaçao Neptunus: 2-5
Curaçao Neptunus – HCAW: 6-11

DSS – Hoofddorp Pioniers: 0-12 (7 innings)
Hoofddorp Pioniers – DSS: 11-1 (8 innings)
DSS – Hoofddorp Pioniers 7-6

Klassement

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT
1 L&D Amsterdam 24 20 0 4 0 40 192 58
2 Curaçao Neptunus 24 18 1 5 0 37 190 93
3 HCAW 30 17 2 11 0 36 158 123
4 Hoofddorp Pioniers 27 14 1 12 0 29 154 126
5 DSS 30 10 0 20 0 20 129 250
6 Pickles UVV 27 7 3 17 2 15 113 166
7 De Glaskoning Twins 30 6 1 23 0 13 133 253

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse