EK dames 2017

IJsbaden en workshops sportpsychologie

IJsbaden en workshops sportpsychologie

Het Koninkrijksteam verloor tegen Mexico de eerste wedstrijd op dit WK.

Het Koninkrijksteam werkt keihard en dat harde werk vindtniet alleen plaats op het veld, maar ook er buiten.
Foto: © Rob Jelsma

Dankzij de fantastische prestatie van de softbalsters van Team Kingdom of the Netherlands tijdens het WK van vorig jaar heeft de softbalsport de topsportstatus van NOC*NSF heroverd. De historische vierde plaats in Canada heeft ervoor gezorgd dat de speelsters weer full time met hun sport bezig kunnen zijn. Bij dit topsportprogramma komt meer kijken dan alleen heel veel softballen.

Natuurlijk, er wordt ontzettend veel getraind, want daar worden de speelsters natuurlijk beter van. Naast de softbaltrainingen wordt er met Strength & Conditioning Coach Bart Hanegraaff ook keihard gewerkt aan de conditie en zitten de speelsters in het krachthonk om sterker te worden. Om de hogere trainingsintensiteit goed te kunnen verwerken, legt Hanegraaff ook de focus op het herstel en zo kon het gebeuren dat de speelsters in de weken voorafgaand aan het EK in aanraking kwamen met de Wim Hof-methode (de Ice-man) en ijsbaden namen.

Voor veel speelsters was dit de eerste keer dat zij een ijsbad namen en dat zorgde met recht voor een unieke ervaring. “Mijn god, het was zó koud. Eigenlijk wil je er meteen uit springen, maar als je met de Wim Hof-methode aan je ademhaling werkt, hou je het een stuk langer vol. Toen ik er uiteindelijk uit stapte, voelde ik mij eigenlijk best wel lekker.”, aldus eerste honkvrouw Maxime van Dalen.

Voeding
Met het oog op het fysieke gestel en het herstel wordt er ook veel aandacht besteed aan voeding. Voedingsdeskundige Saraï Pannekoek gaf aan het begin van dit seizoen twee workshops aan de speelsters over voeding waarin zij de focus vooral legde op welke voedingsstoffen belangrijk zijn op welk moment (voor, na of tijdens het sporten). Wanneer je op de juiste momenten de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt zorgt dit voor een goede balans tussen energie en herstel.

Dit waren echter niet de enige workshops die de speelsters van het Koninkrijksteam in aanloop naar het EK kregen. De legendarische Yogi Berra zei het ooit over honkbal, maar voor softbal geldt uiteraard hetzelfde: “Baseball is 90% mental, the other half is physical.” Mental training is voor softbal dus ontzettend belangrijk. Sportpsycholoog Joost Pluijms liet in zeven workshops onder meer communicatie, feedback geven, mentale basisvaardigheden en stalen zenuwen de revue passeren.

De speelsters van het Koninkrijksteam zijn dus op alle fronten goed voorbereid op het belangrijke EK, waar de topsportstatus met een finaleplaats behouden moet worden. Zelf zijn de speelsters duidelijk over de doelstelling voor het EK: met minder dan de titel wordt geen genoegen genomen.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2017