EK dames 2017

Reglementaire zege Koninkrijksteam op Litouwen

Reglementaire zege Koninkrijksteam op Litouwen

Virginie Anneveld scoort de 15-0 op de homerun van Suka van Gurp in een bizarre wedstrijd
(Foto: Fred Versluis)

De tweede wedstrijd van Team Kingdom of the Netherlands op het EK Softbal gaat de boeken in als een hele vreemde wedstrijd, die ondanks een 16-0 voorsprong uitliep op een reglementaire 7-0 overwinning. Pitcher Leonella Elizabeth maakte haar officiele debuut voor het Koninkrijksteam, maar zag dit debuut later teniet gedaan worden door de organisatie. Wat bleek? Litouwen had te weinig speelsters ingeschreven voor het toernooi en bovendien een aantal speelsters ingeschreven die te jong waren om mee te mogen doen.

Al vrij snel in de wedstrijd werd duidelijk dat het niveauverschil tussen Oranje en Litouwen gigantisch was. Debuterend werpster Elizabeth gooide in twee perfecte innings zes keer drie slag en in de eerste inning scoorde de Nederlandse vrouwen al gelijk tien runs, dankzij onder meer zeven vrije lopen. De werpers van Litouwen hadden ontzettend veel moeite met het vinden van de slagzone en konden duidelijk het niveau van dit EK nog niet aan.

Ongeldig
Pas halverwege de wedstrijd kwam de organisatie naar manager Juni Francisca toe om aan te geven dat Litouwen te weinig speelsters ingeschreven had en bovendien een aantal speelsters onder de minimale leeftijdsgrens had ingeschreven. Ondertussen was het Koninkrijksteam in de tweede inning al uitgelopen naar een 14-0 voorsprong, maar de organisatie maakte duidelijk dat er sprake zou zijn van een reglementaire 7-0 overwinning.

Rebecca Soumeru gooide in de derde inning nog eens drie keer drie slag, maar stond wel een vrije loop toe. Dit zou de enige Litouwse honkloopster zijn en zij kwam niet verder dan het eerste honk. In de gelijkmakende derde slagbeurt maakte Suka van Gurp met haar homerun een einde aan de wedstrijd, die dus eigenlijk niet gespeeld had hoeven worden. Helaas voor van Gurp en ook debutant Leonella Elizabeth zullen de statistieken niet tellen. Elizabeth zal later in het toernooi dus opnieuw haar debuut moeten maken en wordt zo waarschijnlijk de eerste speelster ooit die twee keer haar debuut mag maken voor het Koninkrijksteam.

Na twee wedstrijden staat Oranje met twee zeges bovenaan in de groep. Morgen volgen Slowakije en Duitsland in wedstrijd drie en vier.

 

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2017