EK dames 2017

Suka van Gurp: “Toen Juni mij vroeg, zei ik gelijk ja!”

Suka van Gurp: “Toen Juni mij vroeg, zei ik gelijk ja!”

Suka van Gurp aan slag tijdens de oefenwedstrijd tegen Groot-Brittannië in aanloop naar het EK.
(Foto: Laura Massarenti)


Net als bij het honkbal spreken we in het softbal tegenwoordig van Team Kingdom of the Netherlands als we het hebben over ons nationale team. Dat gebeurt om ook de inbreng van het Caribische deel van ons Koninkrijk te erkennen en die inbreng is ook bij de softbaltak niet gering. Natuurlijk is er bondscoach Juni Francisca, maar ook speelsters als Shareday Christina en Leonella Elizabeth hebben hun roots op de eilanden liggen. Datzelfde geldt voor infieldster Suka van Gurp, die hierover vertelt in een interview met Softbaldino.

De 22-jarige van Gurp werd geboren in Willemstad, Curaçao en begon al op vijfjarige leeftijd te sporten, maar speelde nog geen softbal: “Toen ik vijf was begon ik met honkbal. Mijn broer en mijn vader speelden beiden honkbal en zij leerden mij het spelletje. Softbal werd toen eigenlijk nog niet echt gespeeld op Curaçao. Dat kwam pas toen ik tien was en toen stapte ik over.”

Koninkrijksteam
Al snel was duidelijk dat Suka ontzettend getalenteerd was en vanuit Curaçao maakte zij de overstap naar Amerika om daar op college niveau te gaan spelen. Dat viel ook bondscoach Juni Francisca op en hij vroeg haar in 2015 om aan te sluiten bij het Koninkrijksteam.

“Toen hij dat vroeg zei ik onmiddellijk ja! Ik zei letterlijk: Ja, zeker weten! Ik kende Juni nog niet, maar hij kende mij wel. Hij volgde mij al lang via internet en heeft vroeger nog tegen mijn vader gespeeld. Nadat hij me belde vloog ik dat jaar gelijk nog vanuit Florida naar Nederland om aan te sluiten bij het Koninkrijksteam.”

WK 2016
“Wow! Als ik terugdenk aan het WK van vorig jaar.. Het was gewoon helemaal fantastisch. Het voelt ook nog alsof het gisteren was. Verreweg het mooiste wat ik tot nu toe in mijn softballoopbaan heb meegemaakt. Hoe die groep van 17 meiden toen naar elkaar toegegroeid is en met hetzelfde doel voor ogen speelde was prachtig. Het was echt een team. Als ik een keer mijn dag niet had, wist ik dat mijn teamgenoten er voor mij stonden en mij oppikten. Winnen is altijd leuk, maar hoe we toen speelden.. Dat is echt het beste gevoel dat ik tot nu toe met het Koninkrijksteam heb gehad.”

Deze week speelt van Gurp met Oranje het Europese Kampioenschap in Bollate, Italië. Laten we hopen dat het teamgevoel terugkeert en de prestaties net zo mooi zijn als bij de historische vierde plaats van het WK van vorig jaar.

Het volledige interview met Suka van Gurp lees je terug in de juni editie van Softbaldino.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2017