Kenley Jansen kende gisteravond een historische avond: zijn zeventiende save en zijn eerste vier wijd van het seizoen en bovendien zijn eerste tweehonkslag en binnengeslagen punt in de Major League.

Honkbal

Historische serie voor Kenley Jansen ten einde

Historische serie voor Kenley Jansen ten einde

Kenley Jansen kende gisteravond een historische avond: zijn zeventiende save en zijn eerste vier wijd van het seizoen en bovendien zijn eerste tweehonkslag en binnengeslagen punt in de Major League.

Kenley Jansen kende gisteravond een historische avond: zijn zeventiende save en zijn eerste vier wijd van het seizoen en bovendien zijn eerste tweehonkslag en binnengeslagen punt in de Major League.

Met vier wijd voor Nolan Arenado is gisteravond in de wedstrijd tussen Los Angeles Dodgers en Colorado Rockies een einde gekomen aan een historische serie van Kenley Jansen. De 29-jarige pitcher van Curaçao bracht in het Dodger Stadium het record van meeste strikeouts zonder vier wijd in één seizoen op 51. Bovendien sloeg hij met zijn eerste tweehonkslag in de Major League ook zijn eerste punt binnen.

Los Angeles was de afgelopen weken in de ban van Kenley Jansen. De pitcher van het Nederlands Koninkrijksteam speelde dit seizoen dertig wedstrijden zonder ook maar één keer vier wijd te gooien. Aan die serie kwam gisteravond in de thuiswedstrijd van Los Angeles Dodgers tegen Colorado Rockies een einde. Met één man uit kwam Jansen in de achtste inning op de heuvel van het het Dodger Stadium, waar de closer in maart van dit jaar in het uniform van het Nederlands Koninkrijksteam al indruk maakte met twee strikeouts tegen Puerto Rico. Jansen deed meteen wat hij het hele seizoen al doet. Drie slag gooien. Zijn 51e slachtoffer werd Trevor Story.

Na een vangbal van catcher Yasmani Grandal op een door Charlie Blackmon geslagen bal hield Jansen de slagploeg van Colorado Rockies puntloos. Bij één man uit in de negende inning gooide Jansen dan toch zijn eerste keer vier wijd van het seizoen. Na drie wijdballen op rij, een slagbal en een foutbal verdween zijn cutter van ruim 148 kilometer per uur buiten de slagzone voor een vrije loop voor Nolan Arenado. Daarmee kwam een einde aan de historische serie van Jansen. Het was de tiende keer dat Jansen en Arenado tegenover elkaar stonden in hun carrière en de eerste keer dat Arenado vier wijd kreeg.

Record

De 51e strikeout van gisteravond was een verbetering van zijn eigen record, die Jansen afgelopen 2 juni op zijn naam kreeg. Op die dag gooide hij in de met 2-1 gewonnen twaalf innings durende wedstrijd tegen Milwaukee Brewers zijn 36e strikeout van dit seizoen. Daarmee verbrak hij het uit 2013 stammende record van pitcher Adam Wainwright (St. Louis Cardinals) voor meeste strikeouts zonder vier wijd sinds de start van een seizoen.

Jansen begon zijn indrukwekkende serie echter al al vorig jaar. Op 1 oktober stond hij zijn laatste reguliere competitiewedstrijd zijn laatste keer vier wijd toe. Die vrije loop was voor Angel Pagan in de wedstrijd tegen San Francisco Giants. Jansen sloot hierna de inning af met twee strikeouts en begon daarmee aan een historische reeks, waarbij hij heel dichtbij het record kwam van National League Pitcher of the Year Curt Schilling.

Buiten bereik

Met zijn twee strikeouts uit 2016 en zijn 51 van dit jaar evenaarde Jansen wel het aantal van Greg Maddux, de nummer twee in het klassement van pitchers met meeste strikeouts zonder vier wijd. Eerder had Jansen al onder meer All Star reliever Dennis Eckersley (47), Cy Young Award-winnaar Pedro Martinez (49) en Matt Shoemaker (49) ingehaald. Het record van Schilling uit 2002 bleef voor de pitcher van Curaçao echter buiten bereik. Schilling gooide tussen 13 mei 2002 en 8 juni 2002 als startend pitcher in 44 innings 56 keer drie slag. Overigens gooide Jansen zelfs 61 keer drie slag zonder vrije loop inclusief het postseason, waarin Los Angeles Dodgers vorig jaar de National League Championship Series bereikte.

Op 23 juni evenaarde Jansen bovendien het uit 1991 stammende record van Mark Eichhorn voor meeste opeenvolgende wedstrijden (30) zonder vier wijd sinds de start van het seizoen.

Eerste tweehonkslag

Jansen had voor zijn 53 strikeouts in totaal 32 2/3 innings nodig (32 wedstrijden). Daarin kreeg hij 118 tegenstanders tegenover zich. Het leverde hem dit seizoen zeventien saves op, de laatste gisteravond in de wedstrijd tegen Colorado Rockies. Jansen heeft momenteel een verdiende puntengemiddelde van slechts 0.83.

De closer van Los Angeles Dodgers vestigde gisteravond niet alleen verdedigend de aandacht op zich. Met twee man uit sloeg de honkballer van Curaçao met een tweehonkslag zijn ploeggenoot Logan Forsythe over de thuisplaat voor het twaalfde punt van Los Angeles Dodgers. Dodgers scoorde bij een 7-6 voorsprong vijfmaal in deze achtste slagbeurt voor de 12-6 winst. Voor Jansen was het zijn derde honkslag in zijn Major League-carrière en zijn tweede van het seizoen. Bovendien was het nog maar zijn eerste tweehonkslag én eerste binnengeslagen punt ooit sinds zijn debuut voor de hoofdmacht van Los Angeles Dodgers in 2010.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal