EK dames 2017

Soumeru: “Vroeger wilde ik catcher worden”

Soumeru: “Vroeger wilde ik catcher worden”

Rebecca Soumeru had eigenlijk wel erg graag catcher willen worden
(Foto: Fred Versluis)


Rebecca Soumeru maakt al sinds 2001 deel uit van de nationale softbalploeg en heeft zichzelf wel eens grappend de moeder van het team genoemd. Eigenlijk is dat best opvallend want ze begon pas met softballen op vijftienjarige leeftijd! Inmiddels is Soumeru natuurlijk niet meer weg te denken uit Team Kingdom of the Netherlands, want ze is als werpster (!) op weg naar de 120 interlands.

Omdat ze pas op latere leeftijd begon met softbal heeft Soumeru nooit echt een idool gehad op het hoogste niveau: “Ik ben begonnen omdat mijn oudste zus Sabrina speelde. Eigenlijk kan ik wel zeggen dat zij mijn favoriete softbalster aller tijden is, want zonder haar was ik nooit begonnen!”

Ervaring
Met het Koninkrijksteam speelde ‘Becky’ zo’n beetje elk toernooi dat er is: WK’s, EK’s, de Olympische Spelen, de World Cup of Softball en ga zo maar door. Het historische WK van 2016, waar het team een geweldige vierde plaats behaalde, moet ook voor haar een van de mooiste ervaringen met het team geweest zijn. Of die vierde plaats en de daarmee opgeëiste favorietenrol extra druk met zich meebrengt, zal de tijd uitwijzen: “Iedereen in dit team heeft al eens op het (bijna) hoogste podium gestaan en heeft afgelopen jaar wel bewezen met de spanning om te kunnen gaan. Mocht het zo zijn dat de spanning voor een individu hoog is, dan vangen we deze personen met elkaar op.”

Wat de vierde plaats op het EK ook met zich meebracht was de terugkeer van de topsportstatus van NOC*NSF en dat is erg prettig. “We zijn bevoorrecht omdat we in zo’n klein (maar sportief heel succes en- talentvol) landje wonen. Daardoor hebben we de mogelijkheid om vaak bij elkaar te komen zonder hier financieel (al te veel) op achteruit te gaan. Hierdoor kunnen wij en de talenten uit het Koninkrijksteam heel vaak bij elkaar komen om te trainen en te bouwen aan het team dat in 2020 er moet staan.”

Catcher
Gevraagd naar de positie die zij graag zou willen spelen, zegt Soumeru opvallend genoeg dat ze als kind altijd erg graag als catcher wilde spelen. “Ik wilde vroeger altijd catcher worden, Niet dat ik hier helemaal de bouw voor heb, haha. En toen mocht ik een keer catchen, ik weet het nog zo goed. We waren onderweg naar Almere ‘90 en ik lag te slapen in de auto en schrok wakker: ik was mijn handschoen vergeten. Ik mocht toen de handschoen van de coach gebruiken, dat ding was zwaarder dan ik was en zat natuurlijk nooit zo lekker als mijn eigen handschoen. Uiteindelijk maakte ik een sliding op het 2e honk, werd ik getikt op mijn keel en kon ik niet meer verder spelen. Ik denk dat dit tekenen waren dat ik toch beter iets anders kon kiezen.”

En dat is wel gelukt. Na vier jaar softbal werd Soumeru al geselecteerd voor Oranje en uit dat team is zij gelukkig voorlopig nog niet weg te denken. Deze week moet er weer een Europese titel op het al indrukwekkende palmares bijgeschreven worden.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2017