EK dames 2017

Dinet Oosting verkeert in topvorm in Bollate

Dinet Oosting verkeert in topvorm in Bollate

Catcher Dinet Oosting slaat .500 in Bollate met zeven honkslagen, waarvan vier driehonkslagen.
(Foto: Fred Versluis)

Dinet Oosting is voor Team Kingdom of the Netherlands bezig aan een ijzersterk Europees Kampioenschap in Bollate. De 26-jarige Veendamse maakt al sinds 2010 deel uit van het Team Kingdom of the Netherlands en is inmiddels uitgegroeid tot vaste waarde in de ploeg van bondscoach Juni Francisca. Tijdens haar derde EK heeft ze een slaggemiddelde van .500 na zeven wedstrijden.

Haar eerste EK speelde zij in 2013 in Praag en dat is een van de twee toernooien waaraan zij de warmste herinneringen bewaart uit haar tijd bij het Koninkrijksteam: “Ik heb meerdere mooie herinneringen met het A-team, waarin in moeilijk een keuze kan maken voor een ‘mooiste’ herinnering. Maar deze twee komen wel erg dichtbij: Europees Kampioen worden in Praag in 2013 en de historische 4e plek op het WK in Canada vorig jaar.”

Goede vorm
Oosting is, net als veel van haar teamgenoten, goed begonnen aan het Europees Kampioenschap in Bollate. Op dinsdag opende zij bijvoorbeeld tot twee keer toe de score voor het Koninkrijksteam met een two-run triple. Op woensdag voegde zij er nog twee triples aan toe, waarmee zij nu samen met de Zweedse Linnea Goodman bovenaan staat in dit klassement.

In veertien slagbeurten heeft de catcher al zeven honkslagen geslagen, waarmee zij al 9 teamgenoten over de thuisplaat sloeg. Die goede vorm zou zomaar eens een gevolg kunnen zijn van de vele trainingen die zij met het team heeft kunnen afwerken dankzij de hernieuwde topsportstatus van NOC*NSF.

“De steun van NOC*NSF is ontzettend belangrijk voor ons om het fulltime programma te kunnen draaien. We hebben in aanloop naar het EK 4x per week, 3,5 uur per dag getraind met het A-team. Dit is naast onze clubverplichtingen. Om al deze trainingen, met bijbehorende reistijden, te kunnen bijwonen, lukt het niet om een (fulltime) baan ernaast te hebben. Tegelijkertijd hebben wij natuurlijk wel een inkomen nodig om van rond te kunnen komen, en hierin speelt het NOC*NSF een grote rol.”

Pitchen
“Dino”, zoals Dinet door haar teamgenoten genoemd wordt, groeide binnen de softbalwereld op zonder een idool: “Met honk- en softbal ben ik begonnen op mijn 11e bij The Blokes in Veendam. In de tijd dat ik daar speelde (4 jaar) had ik totaal geen kennis over het ‘hogere niveau’ softbal in Nederland of überhaupt in de wereld. Daarom heb ik eigenlijk nooit een idool gehad op het gebied van softbal.”

Gisteren kon je op honkbalsoftbal.nl lezen dat pitcher Rebecca Soumeru eigenlijk stiekem altijd al catcher had willen worden. Vandaag wederom een opvallende bekentenis: catcher Dinet Oosting zou het toch wel erg leuk vinden om te pitchen!  “Haha, ik heb alle posities wel eens gespeeld. Pitchen heb ik alleen heel vroeger wel eens gedaan, maar ik heb mij zelf nooit gezien als pitcher. Lijkt me best eens leuk om op een recreatief niveau te pitchen.”

Voorlopig speelt Dinet nog niet op recreatief niveau. De Veendamse, die met haar vader Cobus het softbaltijdschrift SoftbalDino maakt, zal als zij zo door blijft slaan de komende jaren nog zeker een vaste waarde blijven binnen het Koninkrijksteam.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2017