EK dames 2017

Karin Tuk: een onvervalste power hitter

Karin Tuk: een onvervalste power hitter

Karin Tuk wordt door teamgenoten Ilona Andringa en Jessie van Aalst gefeliciteerd met haar homerun
(Foto: Fred Versluis)

Catcher Karin Tuk speelt al sinds 2004 op het hoogste niveau in Nederland en maakt al sinds 2008 deel uit van Team Kingdom of the Netherlands. Medespeelsters en coaches weten vrij snel hoe zij haar als speelster moeten omschrijven: een echte power hitter!

Vandaag sloeg Tuk in de eerste wedstrijd van de dag tegen Tsjechië haar tweede homerun van het toernooi. Eerder sloeg zij ook al in de eerste wedstrijd van het toernooi een homerun tegen Griekenland. Toevallig is dat ook de tegenstander van morgenochtend om 11.15u op veld 2 in Bollate. Ook nog eens hetzelfde veld dus.. (no pressure, Karin 😉 ). Samen met teamgenote Britt Vonk, een Italiaanse, een Zweedse en een Britse voert zij daarmee het klassement aan.

Homerun queen
In Nederland is Tuk sinds vorig jaar de onbetwiste homerun queen. Zij verbrak op 30 april 2016 het All-Time Homerun record dat op naam stond van haar voormalig teamgenote Debby Connor (44), die op haar beurt net een homerun meer had geslagen dan Monique Fris (43). Als je Karin vraagt of zij weet hoeveel homeruns zij nu heeft, dan geeft ze vrij snel aan dat zij dat wel weet: “Dat moeten er nu 50 zijn.”

50 homeruns, nog nooit eerder sloeg iemand er zoveel in het Nederlandse softbal. Met recht een unieke prestatie dus en daar mag best even bij stilgestaan worden. Zal daar ooit nog iemand in de buurt komen? “Oh, dat weet ik niet. Je ziet wel dat er de laatste jaren meer homeruns geslagen worden. Dat komt denk ik vooral doordat er betere knuppels gebruikt worden en misschien dat het niveau van de pitching in de breedte er iets op achteruit gegaan is.”

Zou bullpen catcher van Team Kingdom of the Netherlands Laura Wissink in de buurt kunnen komen? “Ja, wie weet. Maar als ik er nu nog steeds net zo veel blijf slaan als zij, komt ze voorlopig nog niet in de buurt, haha!” En als het Tuk lukt om dit tempo vol te houden tot de Spelen van 2020, waar de 28-jarige Mookhoekse erg graag aan deel zou nemen, zal het erg lastig worden voor jonge power hitters met aspiraties om haar het record af te nemen.

 

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2017