De slagploeg van het Nederlands Koninkrijksteam kwam tot zes hits.

Honkbal

Oefenzege Koninkrijksteam tegen Duitsland

Oefenzege Koninkrijksteam tegen Duitsland

De slagploeg van het Nederlands Koninkrijksteam kwam tot zes hits.

De slagploeg van het Nederlands Koninkrijksteam kwam tot zes hits.
Foto: © Rob Jelsma

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft in de aanloop naar het World Port Tournament de oefenwedstrijd tegen Duitsland met 5-3 gewonnen. Op het Haarlemse Van der Aartsportpark van Onze Gezellen sloeg Gianison Boekhoudt Oranje in de vijfde inning met een homerun naar de overwinning. Het verjongde Koninkrijksteam trad met negen debutanten aan tegen de nummer vier van Europa.

Ruim negen maanden geleden was het Nederlands Koninkrijksteam op het Europees kampioenschap in Hoofddorp nog met 10-2 te sterk voor Duitsland. Toen had manager Steve Janssen echter de beschikking over onder meer voormalig Major Leaguers Roger Bernadina, Yurendell de Caster en Shairon Martis en profhonkballers Randolph Oduber, Curt Smith, Kalian Sams, Dashenko Ricardo en Tom de Blok.

Dit achttal ontbrak in verband met verplichtingen voor hun profclubs gisteren op het complex van overgangsklasser Onze Gezellen in Haarlem. Zodoende kreeg Duitsland een heel ander Koninkrijksteam tegenover zich, waarbij slechts vier spelers in actie kwamen, die op 10 september vorig jaar ook met Oranje speelden in de wedstrijd tegen Duitsland.

Tevreden

Pitcher Mike Bolsenbroek in actie voor Oranje.

Pitcher Mike Bolsenbroek in actie voor Oranje.
Foto: © Rob Jelsma

Maar ook met een selectie zonder actieve profhonkballers en zelfs met negen debutanten was het Nederlands Koninkrijksteam gisteravond te sterk voor de nummer vier van Europa. En met name de inbreng van de debutanten moet manager Sidney de Jong tevreden hebben gestemd. Op de pitcherheuvel lieten debutanten Jerremyh Angela en Kaj Timmermans een goede indruk achter, waarbij HCAW-pitcher Timmermans bij zijn debuut de winst op zijn naam kreeg.

Aanvallend toonden onder meer Rachid Engelhardt en Bram Grooten hun waarde. Het was ook Engelhardt die in de derde inning na zijn tweehonkslag de score opende. Het was nog maar de eerste honkslag voor zijn ploeg. Via hits van Stijn van der Meer en Dudley Leonora kwam het Koninkrijksteam in deze slagbeurt zelfs op een 2-0 voorsprong.

Homerun

Verdedigend had Oranje ondertussen de zaken goed voor elkaar. In de eerste vier innings moesten pitchers Lars Huijer, Kevin Heijstek en Mike Bolsenbroek samen wel vier hits incasseren, maar lieten zij geen enkele loper toe op het derde honk.

Pas in de vijfde inning konden de Duitse honkballers iets aan de achterstand doen. Pitcher Jim Ploeger zag, na onder meer twee keer een geraakt werper, de honken volstromen. Door rake klappen van Nici Weichert en Eric Brenk kon Duitsland de wedstrijd weer in balans brengen. Dat bleek echter van korte duur. Een slagbeurt later herstelde Gianison Boekhoudt met zijn homerun de verhoudingen. Met Chris Garia (veldfout) op het tweede honk sloeg de speler van Curaçao Neptunus de bal over de omheining om het Koninkrijksteam andermaal op voorsprong te brengen: 4-2.

Eerste opwachting

Dat bleek beslissend, want in het restant van de wedstrijd wisten beide ploegen elk nog slechts één punt te scoren. Nick Urbanus kon na zijn driehonkslag scoren op de eerste hit van debutant Bram Grooten. Het was de laatste honkslag van de avond voor Oranje, dat daarmee ondanks de winst wel twee hits minder had geproduceerd dan Duitsland. Het Nederlands Koninkrijksteam kwam tot zes honkslagen, die op naam kwamen van Gianison Boekhoudt (1 uit 2), Rachid Engelhardt (1 uit 3), Dudley Leonora (1 uit 3), Dwayne Kemp (1 uit 4), Nick Urbanus (1 uit 4) en Bram Grooten (1 uit 4).

Voornalig profhonkballer Chris Garia was tegen Duitsland weer beschikbaar voor het Koninkrijksteam.

Voornalig profhonkballer Chris Garia was tegen Duitsland weer beschikbaar voor het Koninkrijksteam.
Foto: © Rob Jelsma

Het Nederlands Koninkrijksteam trad met alle negen debutanten aan tegen de nationale ploeg van Duitsland, waarbij aangewezen slagman Rowan van Hoek, rechtsvelder Bram Grooten en linksvelder Rachid Engelhardt de wedstrijd startten. Halverwege de wedstrijd maakten ook catcher Max Clarijs, eerste honkman Kendrick Delima, aangewezen slagman Nick Peels en pitchers Jerremyh Angela en Kaj Timmermans hun eerste opwachting voor de nationale ploeg.

Compacte selectie

Voor Oranje was de wedstrijd tegen Duitsland de laatste test voor de start van het World Port Tournament, dat zaterdag in Rotterdam begint. Ook in Rotterdam staat het Koninkrijksteam onder leiding van manager Sidney de Jong, die in augustus tevens de manager is van het U23-team tijdens het Europees kampioenschap. Zowel gisteren als tijdens het WPT wordt De Jong geassisteerd door fieldmanager Steve Janssen. Het tweetal had gisteravond de beschikking over Chirs Garia. Hij werd recent ontslagen door zijn profclub Lincoln Saltdogs en kon daardoor terugkeren naar Nederland om uit te komen voor de nationale ploeg.

Voor Duitsland staan er dit jaar geen grote toernooien op het programma. Om zijn spelers toch aan het werk te kunnen zien, heeft manager Martin Helmig gekozen voor verschillende oefenwedstrijden. Voor het oefenduel tegen het Nederlands Koninkrijk was Helmig gisteren met een compacte selectie van zestien spelers afgereisd naar Haarlem, waarbij iedereen gisteravond op het Van der Aartsportpark in actie kwam. Volgende week worden in de Duitse steden Heidenheim en Regensburg nog drie oefenwedstrijden gespeeld tegen de nationale ploeg van Tsjechië.

          1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
DUITSLAND 0 0 0 0 2 0 1 0 0  3 8 1
NEDERLAND 0 0 2 0 2 1 0 0 X  5 6 2

Pitchers Duitsland
Clayton Freimuth (3): 3-3-3-0
Tim Stahlmann (1): 0-0-0-0
Jonathan Eisenhuth (1): 0-0-1-1
Philipp Neuhäuser (3): 2-1-2-0

Pitchers Nederlands Koninkrijksteam
Lars Huijer (2): 2-0-3-0
Kevin Heijstek (1): 1-0-0-0
Mike Bolsenbroek (1): 0-0-1-0
Jim Ploeger (1): 0-0-2-0
Jerremyh Angela (1): 1-1-1-1
Loek van Mil (1): 0-0-1-1
Kaj Timmermans (2): 0-0-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal