Menno Lenting (links) en Jonah van Bemmelen (rechts) met de prijs voor de derde plaats.

Honkbal

Nederlandse honkballers derde in Praag

Nederlandse honkballers derde in Praag

Menno Lenting (links) en Jonah van Bemmelen (rechts) met de prijs voor de derde plaats.

Menno Lenting (links) en Jonah van Bemmelen (rechts) met de prijs voor de derde plaats.

Verschillende Nederlandse spelers uit de hoofdklasse hebben de onderbreking in de hoofdklasse in verband met het World Port Tournament benut om deel te nemen aan de 36e editie van de Prague Baseball Week. Gisteren eindigden zij in de Tsjechische hoofdstad met hun team International Futures Stars op de derde plaats. De toernooiwinst ging voor de vierde keer in vijf jaar tijd naar de International Stars, dat in de finale met 4-0 te sterk was voor Tsjechië.

Voor het team International Future Stars kwamen de afgelopen week onder meer de (hoofdklasse)spelers Jorin van Amstel, Joey Eeman (Hoofddorp Pioniers), Menno Lenting (De Glaskoning Twins), Jimmy Osinga (Pickles UVV), Angelo Wicklert (Hoofddorp Pioniers) en Jonah van Bemmelen (Pickles UVV) uit. De selectie, samengesteld uit talentvolle spelers van 23 jaar en jonger, bestond verder uit onder meer honkballers uit Roemenië, Zweden, Italië en Duitsland. Het was voor het eerst dat de International Future Stars deelnamen aan de Prague Baseball Week. Het team stond onder leiding van manager Renè Saggiadi en coaches Alper Bozkurt en Ulli Wermuth.

Angelo Wicklert sloeg dit toernooi een grandslam-homerun.

De International Future Stars opende dinsdag de Praagse Honkbalweek met een 2-6 overwinning op het U23-team van Duitsland. Een dag later werd met 9-12 verloren van Rusland. Na een 7-5 nederlaag tegen 3n2 International Stars op vrijdagochtend werd later op de dag met 13-3 tegen Tsjechië U23 de tweede zege van het toernooi geboekt. In de strijd om een plaats in de finale werd werd de vijfde en laatste wedstrijd gisteren met 17-2 verloren van viervoudig winnaar Tsjechië. De Tsjechische nationale ploeg scoorde bij een 0-1 achterstand al achtmaal in de eerste inning. International Future Stars kwam dit duel tot zes hits, waaronder twee voor Jorin van Amstel (2 uit 3) en één voor Angelo Wicklert (1 uit 2).

Hoofdrol

Wicklert die tijdens het reguliere seizoen pitcher is voor Hoofddorp Pioniers, speelde dit toernooi als buitenvelder. Hij had een hoofdrol voor zijn ploeg in de met 13-3 gewonnen wedstrijd tegen Tsjechië U23. Met onder meer een grandslam-homerun sloeg Wicklert (3 uit 3) maar liefst vijf punten binnen. Van Amstel (.438) leidde dit toernooi zijn ploeg in aantal honkslagen (7), binnengeslagen punten (6) en gescoorde runs (6). In zijn eerste wedstrijd sloeg hij bovendien een homerun. Wicklert (.400) en Lenting (.300) kwamen tot respectievelijk vier en drie honkslagen.

Winnaar van het toernooi werd 3n2 International Stars. In de finale tegen Tsjechië nam de ploeg gisteren via punten in de eerste en vierde inning een 2-0 voorsprong en verdubbelde die in de zevende inning na een tweepunten-homerun van Terrell Joyce (1 uit 4). De speler van Draci Brno nam daarmee Melvin Perdue (1 uit 3) mee over de thuisplaat.

Coach Kevin Roovers met de prijs voor de eerste plaats.

Coach Kevin Roovers met de prijs voor de eerste plaats.

Perdue was één van de twee spelers van De Glaskoning Twins in de selectie. De andere was de Australische pitcher Jeremy Atkinson. In het restant van de wedstrijd wisten beide teams niet meer te scoren, waardoor 3n2 International Stars de winst met 4-0 naar zich toe kon trekken.

Homerun Derby

De selectie van titelverdediger 3n2 International Stars stond onder leiding van manager Boomer Prinstein en coaches Kevin Roovers en Ty Eriksen. Roovers is momenteel hoofdcoach in de hoofdklasse voor De Glaskoning Twins, Eriksen was dit jaar nog hoofdcoach van Pickles UVV. Prinstein honkbalde in het verleden in de hoofdklasse voor Almere Magpies. Voor de kampioen kwam ook de Nederlandse pitcher Rick van Dijck uit. Hij speelt in de reguliere competitie voor het Tsjechische Praha Eagles.

Aan het jaarlijkse toernooi in de Tsjechische hoofdstad Praag namen deze week zes teams deel. Onderdeel van de Prague Baseball Week was de Homerun Derby met van elk team één deelnemer. Voor International Futures Stars nam Jorin van Amstel deel aan deze wedstrijd. Winnaar werd de Tsjechische international Marek Chlup. De Prague Baseball Week werd voor de 36e jaar gehouden. In 1989 en 1997 werd HCAW nog winnaar van dit toernooi. Ook in 1984 (All Stars), 1985, 1987, 1993 (allen Trail Blazers) en 1991 (Storks) had het toernooi een Nederlandse winnaar.

Eindstand:
1. 3n2 International Stars
2. Tsjechië
3. International Futures Stars
3. Rusland
3. Tsjechië U23
6. Duitsland U23

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal