De nieuwe Italiaanse manager Enrico Obletter moest op het EK genoegen nemen met een tweede plaats.

EK dames 2017

‘Nederland weer koningin van continentale softbal’

‘Nederland weer koningin van continentale softbal’

De nieuwe Italiaanse manager Enrico Obletter moest op het EK genoegen nemen met een tweede plaats.

De nieuwe Italiaanse manager Enrico Obletter moest op het EK genoegen nemen met een tweede plaats.
Foto: © FIBS/Grega Valancic

Nederlandse sportvrouwen kwamen de laatste dagen prominent voor in de grootste sportkrant van Italië: La Gazzetta dello Sport. Natuurlijk waren dat onze leidende wielrensters in de door deze krant georganiseerde Giro d’Italia en verder onze hockeyheldinnen, die in een poule met Italië waren ingedeeld en ruim wonnen. De grootste artikels in de Gazzetta gingen echter over de Nederlandse softbalsters, die nabij Milaan in dertien Europese wedstrijden ongeslagen bleven en voor de tiende keer continentaal ‘campione’ werden. Nog dezelfde avond kopte de Gazzetta: “Olanda travolge Italia”, ofwel Nederland overweldigt Italië.

Journalist Maurizio Caldarelli vervolgt: “Nederland wordt weer koningin van het continentale softbal. Op de diamant van Bollate ontdeed het zich van Italië met een 7-1, die geen ruimte laat voor tegenwerpingen. De neo-campionesse (nieuwe kampioenen), die de Azzurre evenaren in het aantal Europese titels (10), hebben in de twee onderlinge ontmoetingen gedemonstreerd iets meer te hebben dan de meiden van Enrico Obletter, die in Lombardijen presenteerden met een hele jonge selectie, waarvan de gemiddelde leeftijd 23 jaar was. De pitchers van Oranje hebben bij elkaar in de laatste twee wedstrijden (tegen Italië) maar drie honkslagen toegelaten. Dat zegt heel veel over de waarde van de overwinnaars”.

Het artikel gaat verder met het vizier op de toekomst: het WK in Tokyo 2018 en de Spelen van Tokyo 2020. Caldarelli vestigt zijn hoop op de beste slagvrouw, die tevens de jongste speelster is van de ploeg: de achttienjarige Laura Vigna, die het toernooi afsloot met een gemiddelde van .570. Beneden haar gemiddelde bleef Erika Piancastelli, wier knuppel echter wel drie homeruns en vijf tweehonkslagen produceerde en twaalf punten binnensloeg.

Veelbelovend

Op de heuvel komt het bij Italië aan op Greta Cecchetti (28), die op 4-0 stond toen ze twee keer tegen Nederland moest spelen en twee keer verliezende pitcher werd. Veelbelovend zijn de 21-jarige Alice Nicolini (3-0 en 0.00) en de 23-jarige Ilaria Cacciamani (2-0 en 1.62).

“In de finale gesteund door een 2000-koppig publiek bleek de koude start van Greta Cecchetti beslissend, die al na de eerste nul de heuvel moest afstaan aan Ilaria Cacciamani met de honken vol en een 2-0 achterstand, die nog in de eerste inning uitliep tot 3-0. In de tweede inning kregen de Azzurre door twee vrije lopen Beatrice Ricchi en Lara Buila op de honken, maar De Weert komt met twee keer 3 slag uit de inning. Italië scoort nog wel een run op reliever Rebecca Soumeru (ex-Macerata), maar bitter is dat de korte stop van de lokale club Bollate en daardoor ook hun idool Britt Vonk de wedstrijd beslist met een tweepunten- homerun. Nederland probeert een vroegtijdig einde van de wedstrijd, maar Italië weerstaat hun zesde aanval.”

Geschiedenis

Het artikel besluit met de boxscore van de wedstrijd en de geschiedenis van het Europees Kampioenschap sinds 1979:

ALBO D’ORO
1979-81-83-84 Olanda
1986 Italia
1988-90 Olanda
1992-95-97-99-20001-03-05-07 Italia
2009-11-13 Olanda
2015 Italia
2017 Olanda

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2017