Honkbal

Sams evenaart record in Can-Am League

Sams evenaart record in Can-Am League

Kalian Sams tijdens het EK van 2016 in Hoofddorp.
Foto: © Sascha Schneider

In de wedstrijd tegen Ottowa Champions heeft Kalian Sams gisteren een record uit de Can-Am League geëvenaard. De international sloeg voor zijn Canadese profclub Quebec Capitales maar liefst drie homeruns, waaronder een walk-off homerun in de negende inning. Vier dagen geleden was Sams al uitgeroepen tot Player of the Month in de Canadese/Amerikaanse profcompetitie.

In de wedstrijd tegen Ottawa Champions sloeg Sams (4 uit 5) gisteravond al in de eerste inning twee punten binnen met zijn eerste inning. Het waren twee van de vijf runs voor zijn ploeg in deze slagbeurt. Nadat hij in de derde inning door een grondbal was uitgegaan, joeg hij in de vijfde inning andermaal de bal over de omheining van het Stade Canac. Opnieuw goed voor twee punten en inmiddels een voorsprong van 7-4.

Na een honkslag in de zevende inning herhaalde hij het kunststukje in de negende inning. Even daarvoor was Ottawa Champions in de eerste helft van de negende inning teruggekomen tot 7-7. Met twee man uit sloeg Sams zijn derde homerun van de wedstrijd en nam hij voor de derde keer deze avond zijn ploeggenoot Jordan Lennerton (3 uit 5, waaronder twee tweehonkslagen)  mee over de thuisplaat. Zijn walk-off homerun leverde een 9-7 overwinning op voor de nummer drie uit de Can-Am League.

Evenaring

Met de drie homeruns heeft Sams het record voor meeste homeruns van één speler in één wedstrijd in de Can-Am League geëvenaard. Het was bovendien een evenaring van zijn prestatie van 12 september vorig jaar, toen hij tijdens het Europees kampioenschap in Hoofddorp voor het Nederlands Koninkrijksteam drie homeruns had geslagen in de in zeven innings met 10-0 gewonnen wedstrijd tegen Tsjechië.

Een dag eerder had Sams in de met 9-3 gewonnen wedstrijd tegen hetzelfde Ottawa Champions ook al een hoofdrol opgeëist. In dat duel sloeg hij een grandslam-homerun en bracht hij uiteindelijk vijf van de negen punten voor zijn ploeg over de thuisplaat.

Rawlings Player of the Month

Met de vier homeruns in twee dagen tijd is het totaal van Sams dit seizoen op achttien gekomen. Daarmee leidt hij niet alleen alle slagmannen van de Can-Am League, maar heeft hij bovendien nu al de meeste homeruns in één seizoen geslagen voor Québec Capitales. In 2015 en 2016 kwam hij tot respectievelijk zestien en twaalf homeruns. De laatste keer dat Sams achttien homeruns in één seizoen voor één club sloeg, was in 2011, toen hij dat deed voor Clinton Lumberkings, het Class A-team van Seattle Mariners. In dat hele seizoen kwam hij tot 24, tot nog toe de meest voor hem in één jaar tijd.

De vier homeruns van deze maand volgen op zijn benoeming afgelopen zaterdag tot Rawlings Player of the Month voor de maand juni in de Can-Am League. Die titel kreeg Sams nadat hij vorige maand al twaalf homeruns had geslagen en bovendien in elf wedstrijden minimaal twee honkslagen had geproduceerd. In de maand juni kwam de buitenvelder verder tot veertig hits (.342) en 32 binnengeslagen punten.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal